Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Není, je zakroucený jako Möbiova páska nebo krychle, nádobka čí jiný patvar. Budeme-li putovat jedním směrem stále rovně, nakonec se zase dostaneme na výchozí místo.

(Ověřeno při návratu z pohostinského zařízení ;-D)

4 0
možnosti
Foto

No, problém je právě v tom, že se dostaneme na stejné místo. :-) Kolik je atomů v takové Möbiově pásce? Konečný počet. Takže nemáme žádné prostorové nekonečno. O kružnici většinou netvrdíme, že má nekonečný obvod. :-)

A i kdybychom chtěli něco takto stereotypně opakovat (čemuž Hegel říká špatné nekonečno), potřebujeme k tomu nekonečný čas. Vesmír by musel trvat nekonečnou dobu, což je opět nevědecké tvrzení, protože nejde ani potvrdit ani vyvrátit. Potvrzení není možné realizovat v konečném čase, neboli nikdy. :-)

Ale pokud se jde z hospody, pak vyvrátit a potvrdit jde v podstatě cokoliv. :-))))

4 0
možnosti
BP

Zajímavé,ale bez jistého penza vědomostí jest těžko, se v tom zorientovati.

Snad jednodušší analogie : y=1/x. Víme,jak tato fce vypadá,ale víme,že jejího konce nikdy neuvídíme.A navíc - střed číselné osy nemá pro tuto fci řešení.

Proto všechna pojednání o této problematice musí použíti nadsázku ( ergo hyperbolu). Taková zábavná hříčka  ...;-)

0 0
možnosti
Foto

To už jsme v matematice, kterou jsme hned v úvodu blogu vyloučili. :-) O matematických nekonečnech pojednávají jiné mé blogy, tak je potřeba tu připomínku adresovat tam. :-)

2 0
možnosti
JC

Jestliže prostor neustále vzniká, pak se otázka nekonečnosti prostoru musí vždy vztahovat k času.

Vzniká neustále také čas?

1 0
možnosti
Foto

Když potřebujeme nekonečný čas, jsem zase v pasti. Vesmír by musel trvat nekonečnou dobu, což je opět nevědecké tvrzení, protože nejde ani potvrdit ani vyvrátit. Potvrzení není možné realizovat v konečném čase, neboli nikdy. :-)

2 0
možnosti
NM

...ano je nekonečný jako blbost...to je rčení jednoho mého profesora...a babička zase říkala "co to je proti slávě Boží "...tak si potom vyberte

1 0
možnosti
BP

Konečný či nekonečný ? Bezpochyby pan Fikáček umí velmi čtivě popsat labyrinty dedukcí s přesně dávkovanou porcí jemného humoru.To se cení R^

3 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,46
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.