Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Konečně jsem našel čas si tu dlouhou přednášku pustit. Jiný, nestandartní, držím Vám palce. R^R^

0 0
možnosti
Foto

Zajímavá diskuze. Radost pozorovat. Shodou okolností jsem na svém bloku před nedávnem publikoval dva texty, jako úvahu o neexistenci času ve vesmíru. Z mého pohledu nelze vnímat čas jako fyzikální veličinu, ale jen jako funkci. Veličina totiž ze své definice reprezentuje kvalitativní nebo kvantitativní vlastnost hmoty. Čas ale není vlastností hmoty, naproti tomu energie ano. Entropie, tak jak je zde používána jako killer argument, je sice hezký, ale docela konzervativní pohled na věc. Vezmeme-li do úvahy, že jde o míru neuspořádanosti, resp. neurčitosti systému a přidáme-li k tomu míru pravděpodobnosti máme přesně obě limity současné fyziky. Od Heisenberga po Schrödingera. A vnimat čas jako dimenzi a ještě k tomu jednosměrnou, je opět odvážné. Dimenze je z principu reprezentována volností pohybu, tak proč najednou dimenze s limitou?

2 0
možnosti
JB

Čas jen jako funkce, to se mi líbí. Vždyť čas je relativní a v krajních případech (vezmeme-li to striktně podle OTR) dokonce zmizí. Pro foton samotný čas neexistuje a zvláštní je, že se to týká i "nadměrné gravitace.

1 0
možnosti
DB

vlastně to vidím tak, že čas je jen období mezi nějakými dvěma změnami. ostatně i měření času, 1s jako násobek pohybu subatomárních části je také změna...a za jednu sekundu se těch změn přihodí asi 9 milionů...pokud si to dobře pamatuji......

a pokud vím tento názor nemám jen já ale i spousty dalších definovali čas jako období mezi dvěma událostmi.......

a pokud pohyb budete vnímat jako nepřetržitou řadu změn pak je jen otázka na čem se shodneme že bylo první...pohyb nebo změna.........změna nemůže být bez pohybu a každý pohyb je změna.

0 0
možnosti
Foto

Ano, čas je období uplynuvší mezi událnostmi a máme na něj svoje měřidlo.

Co bylo první, pohyb nebo změna, je otázka beze smyslu, na kterou nelze odpovědět. Nebo jen tak, že "první" bylo něco, co se dalo v proměnách do pohybu.

0 0
možnosti
Foto

Dovolil bych si vyjádřit názor, čistě laicky, ovšem, že Einsteinovu "chybu" odvozujete a dokládáte v nesouměřitelných rovinách a veličinách.

Domnívám se, že jeho výrok byl (s ohledem na okolnosti) podán s nadsázkou a evidentně v úrovni relativního pojetí času.

Já se silně kloním k názoru, který na čes vyjádřil jeden velmi, ale velmi moudrý pán:

"Čas vymysleli lidi, aby věděli od kdy do kdy a co za to." ;-)

0 1
možnosti
Foto

Čas je jen naší subjektivní fikcí, kterou využíváme ve svém životě. Jinak objektivně neexistuje. Pohyb hmoty není vázaný na časovém průběhu, ten mu přikládáme my, ale pouze na fyzikálních či chemických vlastnostech hmoty. Že letí určitou rychlostí určitou dobu je jen naší měřící veličinou.

1 3
možnosti
DT

Říká vám něco pojem entropie?

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.