Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PF

P11e77t89r 66F50i94e54d48o41r

20. 10. 2016 19:20

zdravím,

velmi zásadní nedostatek tohoto "důkazu" vidím v tom, že absolutně ignoruje roli samotného Boha. Co když je to Bůh, kdo se chce dát poznat? Co když je to Bůh, co vytváří realitu toho, co lze poznat a jakým způsobem?

Jediným "důkazem" je zde neexistence mj. nekřesťanského Boha...

1 0
možnosti
JS

J35a70n 63S21a51l96o61m12o49n

20. 10. 2016 19:16

Existuje jedna věc, která je obsažena absolutně v celém vesmíru, je tedy všudepřítomná a dokonce fyzikou dokázaná.

0 0
možnosti
JF

J85a80n 28F31r86ý95d31l

20. 10. 2016 16:39

A všemocný Bůh dokázal, že Bůh neexistuje. A zmizel.

0 0
možnosti
Foto

Ateista, který neumí přemýšlet, což je tady téměř každý, sežere vše. Studujte filosofii, přečtěte stovky knih, potom zjistíte, že nic nevíte a vše je mnohem složitější.

0 0
možnosti
Foto

Já tu filosofii přednášel pár let na MFF, PřF UK. :-) A knih jsem přečt fakt dost. A vy? :-)

0 0
možnosti
MN

Bože, bože - ty argumenty, to je naprosté nepochopení. Výrok "To nejpodstatnější a zásadní na bohu je, že je absolutní. Vševědoucí, všemohoucí, všudypřítomný, apod." je pouze vyjmenovává atributů křesťanského pojetí Boha (ještě zbývá doplnit "Milující Otec". Ale pravé božství může mít i formy sdělované jinými náboženství (a dokonce nemoneistickými).

Na rozdíl od mimozemšťana zejména v omezeném vnímání autora je božská síla všudypřítomná a nematerializovaná.

0 0
možnosti
MN

OPPRAVA: nemonoteistickými

0 0
možnosti
JK

Až na to, že si dosazujete boží vlastnosti a pak je vyvracíte, aniž by to s potenciálním bohem mělo jakoukoliv souvislost. Zbytečně vynaložený čas na napsání nepřesvědčivého článku, pardon...

2 1
možnosti
Foto

Když něco není, tak to nelze dokázat. Takže bychom mohli požadovat, aby věřící prokázali existenci, ale k čemu by to bylo dobré? Nechť si každý věří čemu chce, klidně i třeba tomu, že Země je placka a nesou ji čtyři růžoví sloni, proč bychom někomu měli dokazovat, že to není pravda?

0 0
možnosti
Foto

"Když něco není, nelze to dokázat:" Tak to jste právě vyhodila velkou část matematiky do koše. :-)

0 0
možnosti
MK

Zajímavé téma, z části zajímavá diskuse.

Zkusím přidat jiný pohled: lékařská věda se shoduje, že je prozkoumána (také se tvrdí, že využívána) necelá čtvrtina lidského mozku, tudíž Vaše úvaha, autore, může mít podobnou hodnotu. Odhaduje se, že v těch třech čtvrtinách je skryta telepatie (prý jsme ji na počátku člověčenství uměli), širší vnímání vesmíru (časoprostor - snad IV. dimenze), ale třeba ostřejší smysly (v budoucnu, až tu čtvrtinu vybudíme, nebude na drogy potřeba pes! ;-):-)) atd, , atd.

Komunikace (zatím nezjištěná) mezi tou čtvrtinou a tou 3/4 vytvořila podvědomí, z něhož se generovala úvaha: Bůh je v každém z nás!

Lehce odbočím: tak jako domorodci na odlehlém ostrově někde v Indočíně, když tam přistáli za II.světové Američané, po pár desetiletí měli nového boha- modlu: stavěli z větví a slámy maketu letadla, tak si ta naše pouhá čtvrtina si vytvořila představu o mnohem výše postavené 3/4.

To, že je Bůh v každém z nás nevyvrátíte žádnou vědeckou úvahou (nemáte k dispozici tu tajemnou 3/4); v odpovědi Vám bude jen tvrzení, že Vaše slabé schopnosti jej necítí, že se se svým "druhým já" nedokážete spojit.

2 1
možnosti
LV

L91i94b79o67r 46V95a14n27ě58k

11. 10. 2016 20:21

A v opicích je o něco menší bůžek?

0 0
možnosti
Foto

"Není možné o bohu říci nic pravdivého, dokonce ani to, že existuje, je tedy zřejmé, že neexistuje."

Pokud není o bohu možné říci nic pravdivého, dokonce ani to, že existuje, nelze o něm říci ani to, že neexistuje. Pokud by tvrzení, že bůh neexistuje, bylo pravdivé, bylo by to pravdivé tvrzení o bohu, které by bylo v rozporu s tvou vlastní větou "Není možné o bohu říci nic pravdivého" Chytil ses do paradoxu.

Článek nic nedokazuje ani nevyvrací a navíc se z epistemologie snaží vyvozovat ontologické závěry, což je vlastně Anselmův/Descartesův ontologický "důkaz" boží existence, jen naruby.

10 1
možnosti
JS

Skvěle zvládnutá argumentace založená výhradně na logice R^

2 1
možnosti
Foto

J84i25ř78í 36K64i47n96d64l

11. 10. 2016 13:18

A. C. Morrison -president newyorské Akademie umění a věd Sedm důvodů proč jako vědec věřím vBoha. Já uvedu pouze jeden, protože je to dlouhé.Dejme tomu, že vložíte do kapsydeset mincí očíslovaných od jedné do deseti, a důkladně jimi zamícháte. Azkuste je vytahovat v pořadí od jedné do desíti vkládajíce vytaženou minci zasezpět a znovu jimi zamíchejte. Matematicky víme, že pravděpodobnost vytaženíjedničky je 1:10, pravděpodobnost vytažení jedničky a hned dvojky je 1:100,vytažení jedničky, dvojky, trojky je 1:1000, a tak dále. Vaši naději, že bystevytáhli všech deset mincí podle pořadí od jedné do desíti, lze vyjádřit poměremjedné ku deseti miliardám.

Podle podobné úvahy je třeba stejněpřesných podmínek, aby mohl na Zemi existovat život a je vyloučeno, aby jejichvzájemné správné uspořádání bylo dílem náhody. Naše planeta se otáčí na rovníkukolem své osy rychlostí 1 666km za hodinu. Kdyby se otáčela jen 150 km zahodinu, naše dny a noci by byly jedenáctkrát delší a horké slunce by spálilo zaden všechnu vegetaci a zbytek by se stal obětí dlouhé mrazivé noci. Slunce, zdroj všeho života na Zemimá povrchovou teplotu 6 000°C a naše planeta je od něho právě natolik vzdálena,aby nás zahříval tento věčný žár, ale nespálil. Kdyby slunce vydávalo jenpolovinu svého záření, mrzli bychom, a kdyby vydávalo o polovinu více, uhořelibychom.Zemská osa je nakloněna o 23°, čímžzískáme 4 roční doby. Kdyby nebyla takto nakloněná, výpary z oceánu by sepohybovaly na sever a jih, a vytvořily by nesmírné plochy ledu.Kdyby měsíc byl od nás vzdálen jen100 000 km, mořský příliv by byl tak velký, že dvakrát denně by všechnysvětadíly byly úplně pod vodou, která by spláchla i nejvyšší horu.

6 2
možnosti
MS

Na základě čeho usuzujete, že je vyloučeno, aby správné uspořádání podmínek bylo dílem náhody ? A jak víte, že musí být splněny všechny ?8-o

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS