Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pokud připustíme myšlenku, že vědomí lze simulovat, pak nikdy principiálně nemůžeme zjistit zda žijeme v simulaci.

Argumenty uvedené v článku lze jeden po druhém vyvrátit, ale to by bylo na samostatný blog.

0 0
možnosti
Foto

Proč by měl být simulovaný vesmír větší? Na tuhle polemiku nemohu aplikovat aktuální technologie, jen nápady a funkce v nich obsažené. Už jen když si vezmu winrar nebo winzip, popřípadě jiný program na kompresi souborů, tak ty vytváří vlastní knihovny, které pročítají podle vlastních parametrů, a soubor je pro uživatele bez nich prakticky nečitelný a především nepoužitelný. Jakmile bychom objevili nějaký způsob jak simulovat vesmír (ve vší jeho komplexosti, dosavadní simulace mi přijdou jen jako prozatimní koncept, v kterém se ovšem dají zkoumat základní interakce hmoty - Váš příklad kolize Mléčné dráhy s Andromedou), tak si myslím, že bychom kvantům dali nějakou imaginární, marginální hodnotu, která by posunula žebříček ostatních veličin. Ale asi si to myslím špatně že? :-D

0 0
možnosti
Foto

Počítač je přece vždy zásadně "větší" než program, který v něm běží. Ten totiž běží jen v jeho části, určitě ne ve větráku třeba a běží jen omezený čas, třeba současně s ním tam běží operační systém. Takže počítač je vždy podstatně větší než program,

0 0
možnosti

Před pár měsíci jsem četl na blogu Scotta Adamse toto:

http://blog.dilbert.com/post/143217546751/science-proves-science-is-an-illusion

pokud rozumíte anglicky doporučuju, v článku je odkaz na článek Donalda Hoffmana, který je ještě lepší a pokud dáte na youtube Donald Hoffman, najde vám to i pěkně ve video podobě

https://www.youtube.com/watch?v=oYp5XuGYqqY

jasně že to není bez vad, ale je to zajímavé a "věci" jako "ikony na desktopu vašeho mozku" jsou docela dobrá aproximace reality....

1 0
možnosti

Jo ještě abych to shrnul do "jedné" věty. Je to o tom, že svět vnímáme tak jak to nejlépe vyhovuje pro "přežití", nikoliv takový jaký je. Protože ale "přežití" budemem mít možná brzo vyřešeno - stroje nás budou živit a šatit - bylo by možná dobře pozměnit to jak vnímáme svět. Ono se to nejspíš děje již od počátku života (evoluce), ale nyní by to chtělo nějak urychlit. Jinak nás stroje nahradí v plné parádě.

2 0
možnosti

Hledám, hledám, ale nic proti logice nenalézám. Snad jen ta kvantová neurčitost, ale dá se brát i tak, že všechno je složeno z kvantových "věcí" a přesto věci trvají a zároveň mění, takže "náhody" musí působit i v mikrosvětě, ale ne tak fatálně, jak se mnozí domnívají.

0 0
možnosti

Představa, že celý vesmír je simulace, je absurdní. Nicméně když se zamyslíme nad životem na Zemi a rozměry vesmíru, je patrné, že je to jaksi nesouměřitelné. Jakoby život na Zemi a vědomí jako fenomén bylo něco diametrálně jiného než fyzický svět neživotný. Zřejmě z tohoto vědomí vzniká představa, že jde o simulaci. vědomí nazírá samo sebe a je možné, že se nějakou kvantovou technikou opravuje a určuje samo sebe. V poslední době vědečtí komentátoři často používají slovní spojení, že živočich si vytvořil křídla apod. V tom případě, kdyby živočišné vědomí konstruovalo samo sebe, žádný vnější inženýr simulace není zapotřebí. Finální a počáteční záhadou ovšem zůstává, co je to vědomí?

0 0
možnosti

"Vědečtí" komentátoři používají toto slovní spojení obrazně a jak je vidět, je to spojení silně zavádějící.

0 0
možnosti
Foto

„Kdo shlédl film Matrix,“ díval se na něj shora, z výšky. Většina z nás ten film zhlédla. ;-)

0 0
možnosti

Pokud není nikdo nikdy schopen dokázat, že nás smysly neklamou, tak je hlavní problém mezi smysly a vědomím. Jestli jsou nebo nejsou vnější podněty realitou je jedno.

0 2
možnosti

V tom případě ale říkáte, že máte problém mezi smysly a hlavou, takže nemůžete nic myslet vážně. Smysly ani tak neklamou, jen pro Vás dělají co umí.

0 0
možnosti

Pokud je náš vesmír jen simulací, musel by paralelně s ním existovat "skutečný" vesmír, trilionkrát skutečnější, než je ten náš.

1 0
možnosti

Jasně že ta simulace neběží na čipu on nVidie... ale tady jde o to že je to jen "uzávorkování" problémů, ne jejich řešení. Simulace je jen něco jako mikroskop, umožňuje zesílení některého našeho smyslu - zde představivosti. Simulace umožňuje "magii" (cheaty) , prostě je možno napsat na klávesnici (říci) kouzelné slovo a procházet "zdí".... ale jinak nic ... to CO je realita nám to ani nenaznačí.

0 0
možnosti

Vy jste ale morous.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 29,55
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.