Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

"Jdou biolog, fyzik a matematik v Alpách. Najednou biolog začne povykovat:"Hele černej kamzík, to jsem netušil, že tady jsou taky černý kamzíci." A fyzik na to:"Počkej, chceš říct, žes netušil, že je tu přinejmenším jeden černej kamzík." A matematik dodá "Přesněji řečeno jeden, z jedný strany černej kamzík." :-)

1 0
možnosti
Foto

Jen abych Vas trochu poskadlil:

1. Dle Platona jsou objekty, ktere vidime a merime v realite, jen stiny skutecnych idealnich objektu. Ty idealni objekty jsou (tj. mohou byt modelovany) v matematice. Takze pan Tegmark ma pravdu a Vy ne. :-)

2. Pan Tegmark to myslim rekl v nadsazce, coz jste asi nepochopil nebo delate, ze jste to nepochopil.

1 0
možnosti
Foto

No, nevím, jestli to Tegmark řekl v nadsázce, ale je dost lidí, kteří to berou doslova a to dokonce mezi fyziky a matematiky. Dočtu tuhle knížku a pak se třeba koriguju.

1 0
možnosti
JL

Právě čtu knihu o vesmírech a s pobavením sleduji, jak slovutní vědci nechali se při svých výpočtech snadno ovlivnit svou libůstkou, lépe řečeno, jak by rádi, aby to bylo. Slavný je Einstein, který chtěl, aby vesmír byl stacionární a nepomohla mu k pravdě ani jeho genialita. Taky nesnášel kvantovou mechaniku, chtěl, aby realita byla jiná - taková, jako on to měl rád. I další matematici to měli podobně. Jedna věc je mozek a druhá věc je gusto. Nejzábavnější mi připadají výroky slovutného pana Hawkinga, který každou chvíli přijdou s nějakou hloupostí, naposledy: Opusťte Zemi. - Dobrý nápad, ale otázka zní jak to udělat a kam se uchýlit. Já bych naopak jako nematematik a nefyzik řekl: Buďte na Zemi a važte si jí. Nic lepšího nenajdete a bez ní zahynete.

1 0
možnosti
Foto

Trochu bych se zastal zakladatele kvantovky, Einsteina. On byl první, který kvantovku reálně použil (fotoelektrický efekt) a dostal za to Nobelovu cenu. On to byl, kdo ostatní fyziky stále nabádal, ať se do kvantovky pustí, když ještě mco neexistovala. On to byl, kdo napsal 4x více zásadní prací o kvantovce, než kdokoliv jinej, třeba i než Heisenberg.

Einstein jen nesnášel špatnou interpretaci kvantovky, ne kvantovku samu. A skoro to vypadá, že zase bude mít pravdu a kvantová náhoda je jen povrchní zdání.

Tady trochu více o Einsteinovi a kvantovce: http://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=448455 .

1 0
možnosti
VE

Co je podstatou hmoty? Pokud se o tom chceme bavit seriozně, museli bychom definovat co znamená "podstata" a "podstata hmoty"? a ideálně jak se definice projeví v měřitelných veličinách. To té doby se můžeme bavit jen o vlastních pocitech co máme z takových pojmů a lyrických obrazech. Autor píše: "Obecně bych moc nevěřil fyzikům, když řeší obecné až filosofické problémy a co je podstatou reality je filosofický problém" . Fyzikové takové problémy neřeší, pokud o tom mluví, pouze se svěřují se svými pocity, neberou to vůbec tak vážně, jak si autor mylně myslí. To seriozní, co bývalo ve filozofii převzaly vědní obory, zbylo jen bezúčelné fantazírování a za filozofa se může právem prohlásit každej trouba

0 0
možnosti

Podstatou matematiky je rozhodně realita. Realita je podstatou všeho, takže i matematiky.

2 0
možnosti
JB

Realita i přesto, že může být jiná než si dnes myslíme

1 0
možnosti
Foto

Karma.

Když on autor jako fyzik to vidí primárně prostřednictvím své profese. :-)

0 0
možnosti
Foto

Právě že se své profesi zpronevěřil a uvažuje spíš matematicky než fyzikálně. :-(

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,17
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.