Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I88v63o 57B20e52n93e16š

3. 4. 2017 11:39

Wikipedie je jen "úzký průzor", skrz který můžeme na perpetuum mobile nahlédnout.

Perpetuum mobile znamená TRVALÝ POHYB (trvale se pohybující), nemusí to tedy být stroj.

Pokud se jedná o časový krystal, kdo prokázal, že do něho od nikud neproudí žádná energie?

3 0
možnosti
WW

Trvalý pohyb (bez práce a nafurt) by byl možný, pokud by neexistovala disipace a je naprosto jedno, zda se jedná o mechanické či jiné "řešení". Praktická aplikace perpetuum mobile v tomto vesmíru neexistuje, byť přesně víme, co termín "perpetuum mobile" znamená.

1 0
možnosti
Foto

Já mám zase podezření, že žádný čas neexistuje, je jen naší smyšlenkou. Existují jen hmotné děje v určitém trvání a pauzách. Také ten prostor může být úplně něco jiného, než si člověk představuje a je jen prostředím, ve kterém se mohou odehrávat hmotné procesy. Existuje i mimo náš vesmír, který je třeba jen malou součástí vyššího "organického" celku. Vše je poháněno opět nějakou energií života. Má to svůj počátek, vývoj, stárnutí a zánik, s předáním dalšímu pokračování.

0 0
možnosti
Foto

Existují-li "hmotné děje", pak existuje i čas, jako jejich míra, který je sám hmotným dějem. :-)

Pohánění "energií života" je nesmysl. :-)

1 0
možnosti
JB

Tomu se nedá něco vytknout. Lidově jsem si to přeložil do dvou zákonů. Nic není dokonalé a všechno je jinak.

0 0
možnosti
Foto

Ten první zákon je přesný, ten druhý "všechno je jinak", je nesmysl, ne? :-)

0 0
možnosti
VE

Perpetuum mobile je stroj, který vykonává práci ... Krystal není stroj, natož aby vykonával práci

1 2
možnosti
Foto

Jsou dva druhy perpetua. Ten první nemusí vykonávat práci. Koukni na Wiki. A stroj už to nemusí být vůbec. :-)

1 1
možnosti
WW

:-) Časové krystaly jsou kardinální pitomostí i přes možné "zásluhy" někoho v něčem jiném a stejně tak úvaha k PM, které k dostání onomu statusu potřebuje disponovat nekonečným(!) energetickým přebytkem, aby mohl přes zjevné ztráty fungovat, tj do nekonečna vykonávat práci! Práce - to je ta věc navíc, o kterou se perpetuumobilní dogmatici zajímají a pokud jde o něco, co se bezúčelně točí nebo kýve z rozdílu teplot, Coriolisovy síly, elektrostatického náboje docíleného izotopem a mnoha dalších, jsou tzv zdánlivými PM a co určitě nejsou PM jakéhokoliv druhu, je např. tisíc let rotující setrvačník ve vakuu v beztížném prostředí, magnet na ledničce nebo supravodivá smyčka. Hypoteticky, pokud by se někomu podařilo sestrojit PM ve sklepě, nechtěl bych u toho být, protože by to byla taková řacha, kterou by barák neustál a z kráteru by možná začali vylézat dinosauři ;-D.

4 0
možnosti
Foto

Díky za zajímavou myšlenku. R^

2 1
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,27
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.