Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

zkuste mrknout na článek: Význam Nesmyslu jako koření lidského žití.

http://jakubkouril.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=615090

0 1
možnosti

že se na to ta příroda a evoluce nevy*ere :-)

Furt se urputně snažit , doslova bojovat o to, aby nějaké živočišné druhy přežily ( aby byl " život věčný")

Zcela zbytečné plýtvání energií , časem, vším....

Nemyslíte ?

:-)

0 0
možnosti

Že se na to Zeus nevykašle. Samá bouřka. Plýtvání energií... Ale jinak příroda ani evoluce neusilují vůbec o nic. Přisuzovat jim vůli je stejně absurdní, jako kdybyste ji přisuzoval gravitaci.

0 0
možnosti
Foto

Autor slavně oznamuje důkaz neexistence Boha / sic! / a hned ve druhém odstavci nám objasňuje " mechanismus, který příroda " vymyslela"". Tak nevím.....

2 0
možnosti

Vždyť je to v úvozovkách.

0 0
možnosti

Váš článek mně připomíná ten vtip, kdy k Bohu přistoupí vědci a říkají: "Už tě nepotřebujeme, už umíme z hlíny udělat člověka." A Bůh na to říká: "Tak se předveďte, pánové." Vědci se shromáždí a začnou z hlíny plácat člověka. Bůh se k ním nakloní a povídá: "Ze svojí hlíny, pánové, ze svojí..."

Abyste dokázal přesvědčivě dokázat neexistenci Boha, musel byste nasadit podstatně těžší argumentační kalibr a neopakovat klišé o nesmyslnosti všemohoucnosti. Tento argumentační faul názorně rozcupovali již filozofové starověkého Řecka.

Pokud byste se ocitl v ohrožení života, koho byste měl raději na blízku - člověka, který věří tomu, že má smysl za Vás položit život, nebo člověka, který přijme "tvrdou realitu", že víra v sebeobětování je pouhé "bezúčelné opíjení se v bludném kruhu"?

Ve svém článku hovoříte o "interních drogách". To co Vy nazýváte "interní drogy", jsou ve skutečnosti látky, které se všemi tkáněmi našeho organismu tvoří nedělitelný celek, bez nichž se fungování organismu neobejde.

Víra se nedá plytce označit jen jako "vytržení emočně podobné zdrogovanému stavu". Když píšete své články, ve kterých se vymezujete proti Bohu a proti víře v Boha, můžete snad prohlásit, že se nacházíte mimo vliv všech těch adrenalinů a endorfinů? Víru označujete výrazem "opakované sebeuspokojování v náboženství". A z jakého důvodu píšete své články Vy?

3 1
možnosti
Foto

Lepší by bylo sděli nějaký racionální argument. Emoční postoj je fajn, ale fakta a logciká konzistence rozhodují. :-)

3 0
možnosti

J17o93s76e18f 33P25o10t82r

13. 7. 2017 9:59

Pane Fikáček,

to co zde popisujete je součást lidského vědomí. Představte si, během materiálního vývoje lidského mozku se zde vyvinulo, pochopitelně náhodou, i centrum, které nutí člověka zabývat se transcendentním přesahem, tedy tím odkud jsme, co jsme, kam jdeme. Každý člověk si odpoví svým způsobem a to přesvědčení je tak velké , že je silnější než sexuální pud, nebo pud zachování života.

Důkazy jsou dnes a denně, kdy islámští fundamentalisté obětují své životy pro prosazení svých myšlenek. Ale týká se to i ateistů, v době reálného socialismu bylo zavražděno na 100 milionů lidí jen kvůli instalaci ateistického názoru.

To že, v materiálním lidském mozku je centrum víry, je podle evolučních biologů velká záhada, říkají, že se jedná o slepou uličku vývoje, která v dalším vývoji vymizí.

Třeba k tomu přispějete i vy svými myšlenkami, zvláště, kdy jste dosáhl tak velkých intelektuálních výsledků jako je eliminace nekonečna a odstranění neurčitosti v kvantové mechanice, což všichni ostatní vědci na světě nechápou.

1 1
možnosti
Foto

Co se týká nekonečna, existuje pro něj jen teologický "důkaz", což není žádný důkaz. Tak to pojal zakladatel pojmu aktuální nekoenčno Bernard Bolzano někdy v roce 1840. Podmínkou je ale, aby existoval absolutní bůh. což jsem logicky eliminoval ve svém blogu. Jinak stejný postoj má nejlěpší český matematika evropského formátu Prof. Vopěnka (od něj to vlastně mám).

Co se týče kvantovky, kopíruju sou reakci z jiné diskuse:

To ani netvrdím já, jako spíš de Broglie (1927), Bohm (1952), a překvapivě taky Bell a v zásadě taky Einstein. A poslední hydrodynamické metafory: http://gizmodo.com/these-bouncing-droplets-could-help-resolve-a-90-year-my-1744813581

2 0
možnosti

Karma a jednička s mašličkou. Moc dobře napsáno, výborný souhrn, mejlíky tohoto druhu si zakládám, je vhodné si je s odstupem přečíst znovu, je to i moje parketa a koníček. Díky a přeji vše OK!

2 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,35
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.