Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vy nevěříte na kodaňskou interpretaci? Jste determinista? A volíte jakou interpretaci, Everettovu? Ta mi tedy přijde ještě více přitažená za vlasy. Nebo nějakou jinou?

0 0
možnosti
Foto

Nevěřím žádné, protože nejde o víru. :-) Rozhodně žádná pravděpodobnostní není v pořádku, ale Everett je, skutečně, ještě větší nesmysl. Mám za to, že ta jediná, která přirozeně vysvětluje většinu kvantových efektů, je blízko pravdě. :-) Nedávno o ní psal Nature.

0 0
možnosti
VE

Tuhle hloupost tu píšete po několikáté. Jakým mechanizmem se podle vás příroda rozhodne že se systém začne chovat klasicky?

0 1
možnosti
Foto

Kvantový systém je "klasický" od počátku, takže se nezačne chovat klasicky. Vše je dopředu velmi přesně určeno. Třeba dualita vln a částic je způsobena tím, že každá částice "plave" na vlně. Názornou metaforu je možné shlédnout zde: https://youtu.be/WIyTZDHuarQ . Kvantový systém je deterministický a jediná odlišnost je, že energie zde existuje v porcích, ne spojitě. Je to takové stavově vícerozměrné "LEGO".

A s tou "hloupostí" bych byl opatrnej, když neznám možné interpretace kvantovky, zejména tu, která vysvětluje velkou většinu kvantových vlastností, což je tzv. pilotní vlna, a proto vyznávám hloupou pravděpodobnostní interpretaci. :-)

0 0
možnosti
Foto

Jsem si téměř jistý, že většina veřejnosti netuší, o jakou kočku se jedná u souseda, natož pak u pana Schrödingera. A jsem si úplně jistý, že ať to tuší či nikoliv, je jim to úplně ukradené.

Většině veřejnosti jsou ukradené/lhostejné i podstatně důležitější záležitosti a události, tak je určitě nezaujme zombie cattus.

Jen si nejsem jistý, jestli ;-D nebo ;-(.

1 0
možnosti
Foto

:-)))))))))) .... :-(

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.