Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Lze si poslechnout besedu s Andrejem Ruščákem, který v Norsku žil 5 let, dobře poměry poznal a je k lecčemu kritický.

http://www.obcinst.cz/co-je-norsky-spolecensky-model-a-je-hodny-nasledovani/

1 0
možnosti

J98o62s70e75f 53S71u12k

18. 6. 2018 15:31

"Vzpomněl jsem si na případ základní školy v Květné v roce 1951, kdy komunisté naprosto strašným způsobem sebrali romským rodičům děti. Metody byly naprosto neomluvitelné, ale výsledek mě šokoval. Viděl jsem Romy, kteří z těch odebraných dětí vyrostli a vypadali typicky jako Romové... ale kulturně a psychologicky se chovali jako Češi."

..ať už jsou vaše úmysly jakékoliv, účel nesvětí prostředky a naprosto si nepřeji, aby se v toto směru v našem státě uvažovalo a abyste z mého pohledu zrůdnou cestu podsouval jako jednu z možných a snad i lepších - pro děti,že...

5 1
možnosti
Foto

No, z mého vyjádření je přec dost jasné, že něco takového považuju za odporné a nemožné. Stačí číst. :-) A můj záměr není žádný, nechystám se do politiky, nejsem a nebudu žádný aktivista za něco bojující, nebudu v žádné neziskovce. Komu to není jasné, má něčím deformované myšlení. :-) Hledá chybu, kde není.

Bral jsem to jako chladný pozorovatel, jako vědec či historik. Když historik popisuje válku a třeba její pozitivní důsledky na vývoj technologií, neznamená to, že si přece válku.

Takže úplně stačí si nevymýšlet názory toho druhého. :-) Já si zase nepřeji, aby v tomto státě byli lidé, kteří vládají do úst názory, které nemají a pak se kvůli nim na ně "vrhaj". :-)

0 0
možnosti

Ja moc nerozumiem preco spajate stastnost ludi v krajine s malym percentom odobranych deti. Ludia su predsa stastni z inych dovodov nez z toho, ci existuje alebo neexistuje Barnevern. Odobera sa male percento deti, ktore (ci si uz pohorsili alebo polepsili) index stastia populacie nemozu vyrazne zmenit. Jediny relevantny vyzkum by bol index stastia deti odobranych/noedobranych (ktore vsak odobrane byt mali podla Barnevernu ale neboli).

0 0
možnosti
Foto

Nespojuju štěstí s malým počtem odebraných dětí. Obecně zřejmě platí, že štastné dítě vyroste ve šťastného dospělého, tak jen uvažuju, že se asi v Norsku starají o ty děti líp než my, takže Barnevernet asi nebude organizace, které terorizuje celé Norsko. :-)

1 0
možnosti

On hodně pracuje efekt velkých čísel. Na wikině je něco o 8000 odebraných dětí ročně. Pokud by Barnevernet měl chybovost 1%, vyprodukuje 80 průšvihů do roka. Postižených budou IMO spíš desítky, max stovky.Což bohatě postačí k zajištění mediální pozornosti po celý dlouhý rok, ale do běžného života Norů to moc nezasáhne.

MMCH, aby dávalo smysl spojit extrémně vlezlou a svévolnou sociálku s vysokým pocitem štěstí obyvatelstva, bylo by třeba projít další země na žebříčku oněch šťastných, zda mají taky něco takového.

1 0
možnosti

A co takto místo Wikipedie (kam si každý může psát, co chce) zjistit, jak se věci mají na stránkách Norského statistického úřadu? V Norsku je ročně odebráno cca 1500 dětí, ale víc jak polovina se jich poměrně brzy vrací domů. Proto mimo domov žije celkově cca 10 000 dětí ve věku 0-17 let včetně, čímž se Norsko řadí mezi evropské země, kde se děti odebírají nejméně (třetina s nejnižším počtem odebraných dětí). Není to tak, že by soudy (krajská komise a další soudy, Barnevern děti neodebírá) odebíraly děti jak na běžícím páse- naopak jde o velice výjimečnou věc. https://www.bufdir.no/Statistikk_og_analyse/Barnevern/Barn_og_unge_med_tiltak_fra_barnevernet/Barn_og_unge_plassert_utenfor_hjemmet/Akuttplasseringer/

3 1
možnosti

Problém s Barnevernem spočívá v tom, že si rozhoduje dle svých kriterií a dle kriterií vypracovaných guruy norského přístupu k výchově. Viděl jsem jednou rozhovor s jednou z jejich "ikon". Žena s fanatickými názory, jak z Lebensbornu.

Níže autor užil argument o situaci :"I když nevlastní dceru otčím znásilňuje nebo je máma bije do krve? (Konkrétní příklady, o kterých vím). Tak jestli taková společnost děti těm rodičům neodebere, je velmi neslušná, nemravná a hnus, sorry." Myslím však, že s odebráním dítěte v takových případech by jen málokdo nesouhlasil. Jenže Barnevern dělá mnohem víc. V dokumentu o nich postižená norská rodina sdělila, že když přišel Barnevern (samozřejmě po udání), prohlásil, že je u nich nepořádek, tedy že nezvládají výchovu. Když přišli jindy později, pro změnu se vyjádřili, že je tam moc uklizeno, jako by tam ani nežily děti. Každopádně, že je ta rodina podezřelá. Rodiče se jen klepali, aby příští "prověrkou" prošli.

Jeden pán v diskusi na idnes popsal jemu známý případ, kdy jeho známému (již nevím, zda Norovi či Čechovi) zemřela žena. Měli spolu myslím 2 děti. Druhý den přijel Barnevern, děti odvedl s tím, že jako osamělý otec se o ně nemůže starat. Zpět již děti nezískal, setkal se s nimi až v jejich dospělosti, samozřejmě již cizí lidé. A nejšílenější prý na tom bylo, že to vůbec nikomu nepřišlo špatně, prostě "v zájmu dítěte".

5 1
možnosti
Foto

"jeden pán v diskuzi na iDnes popsal jemu známý případ, kdy jeho známému,...."

A podle toho si tvoříte názor a děláte závěry?8-o

Jinými slovy informace agentury JPP (jedna paní povídala);-D

Stejně tak o té Norské rodině v tom dokumentu-jsou to jen informace jedné strany, ale i kdyby to tak bylo jak by asi měla socialka po udání postupovat-vykašlat se na to ?

Všude na světě (ve vyspělých zemích) jsou nějaké socialky, které jsou velmi jsou velmi podezřívavé-tak to prostě je -to není Norské specifikum.

1 2
možnosti
Foto

Karma.Tak to máte špatný,pokud se nepřidáte k protinorské hysterii,karma moc vysoká nebude.;-)Měli bychom se víc zajímat o problémy našich dětí a ne řešit jednostranně podáváné informace ze štastného "fašistického" Norska,kde je navíc "multikulturní peklo"....

4 3
možnosti
Foto

Asi to bude tím, že jen nehoním bezduše nějakou karmu. Hlavní je pro mě odpovídající názor, karma až pak. Nejsem ubožák, abych se musel podbízet. :-)

0 0
možnosti

Jak by asi takový výzkum pocitů dopadl např. za vlády NSDAP.

0 0
možnosti
Foto

Ti by tam externí organizaci ani nepustili, tipuju. :-) Ale sebe-"výzkum" je bezcenný. Tohle je ale celosvětový výzkum OSN, který si neusmolili Norové sami. :-)

1 0
možnosti

Hmm, "obětí fyzického násilí je v Česku ročně asi 75 tisíc dětí", co na tom, že se někde ztratil nevýznamný fakt, uvedené číslo je nejvyšší kvalifikovaný odhad a skutečnost nikdo nezná.

Supr práce s informacemi;-D

3 0
možnosti
Foto

Ano, potvrzuji, že jde o odhad. Ale ve zdroji jsem neviděl, že by to byl nejvyšší odhad. Upřímně řečeno i poloviční čísla by byla děsivá.

0 0
možnosti

Jen zopakuji, že podle The Economist je Norsko nejdemokratičtější zemí na světě.

https://infographics.economist.com/2018/DemocracyIndex/

Přesto český plojharovec Zdechovský má neskonalou drzost Norsko urážet do neomarxistů.

4 7
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.