Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Zdravim pane doktore, skoda ze si pirati zvolili do cela podivneho esoterika, ktery se citi byt snad lecitelem nebo guru. Jinak pirate maj urcite na teorii strun vlastni nazor. 

0 0
možnosti
PK

K "fyzikální nepozorovatelnosti efektů STR" - v tom případě by mě zajímalo:

1. Je magnetismus fyzikálně nepozorovatelný nebo to není efekt STR?

2. Je prodloužení poločasu rozpadu urychlených částic nepozorovatelné nebo to není efekt STR?

3. Je aberace hvězd nepozorovatelná nebo to není efekt STR?

1 0
možnosti
Foto

Skvělá reakce! To je super, když mi dá někdo zabrat a musím přemýšlet. :-)

1. Magnetismus je vlastně důsledek kontrakce délky. Onu kontrakci délky neumíme nahlédnout přímo, takže ji můžeme registrovat jen nepřímo přes magnetismus. Ale díky za brouka do hlavy, budu o tom ještě dál přemýšlet, případně časem upřesním své formulace toho, co je vlastně neviditelné. (Ale úvahy tak do hloubky asi nejsou vhodné pro popularizační blog.)

2. U těch urychlených částic to zcela jistě není jen STR efekt, neboť si nedokážu představit urychlování bez silného zrychlení. Toto zrychlení hned křičí, že jsme se ocitli v OTR. Nebo se částice urychlí, pak "vypustí" a jejich rozpad je pozorován při inerciálním pohybu?

3. Přiznám se, že tohle bych si musel ještě dostudovat. Relativistickou aberaci jsem jen prolít. Neumím v tuhle chvíli dobře odpovědět. Aberace jinak ale je i nerelativistická. Když se vlak rozjede proti dešti, kapky podléhají aberaci bez STR.

0 0
možnosti

Prestiž sice není argument. Ale podle bytelného medailonku autorovi rozhodně není lhostejná.;-)

Jinak fajn článek.

0 0
možnosti
Foto

Tak úplně lhostejná asi není nikomu, ale prestiž není důkaz pravdy, jak tvrdí třeba Feynman, což je hlavní sdělení blogu.

A důležitější než prestiž je pro mě, když se něco zajímavého děje. A k tomu se snažím prestiž "zneužít"... abych se dostával do zajímavých diskusí a situací se zajímavými a chytrými lidmi. Ale ani na tom moc systematicky nepracuju, bych řek. :-)

0 0
možnosti
Foto

Karma. Hezké čtení a ten kreslenej vtip se mi líbil. Moudrej člověk si umí dělat legraci i sám ze sebe a to Vy umíte.

1 0
možnosti
Foto

Naprosto s vámi, že jeden musí ".... na pomluvy reagovat, neboť když tak nečiní, začnou si někteří myslet, že ty pomluvy jsou pravdou".

V tom jsme určitě zajednou.

Jen marně přemýšlím, co jste k docentce u toho mimozemšťana v jeskyni přišel řešit.:-)

0 0
možnosti
Foto

Výborný článek, dávám karmu. Jenže jste také popsal sám sebe. Na jedné straně hájíte Alberta, jako Ovčáček prezidenta a v zápětí se snažíte jeho teorie vylepšovat. Ale je to cesta do pekla, nebo spíše zabloudění, z čehož vznikly bludy. Blud zní mnohem lépe, než kravina, nebo hovadina, protože, když někdo zabloudí, může se ještě vrátit a vydat se jinou cestou. Vědci, kteří se snaží jít cestou Alberta, budou bloudit a nic podstatného neobjeví. Kdyby jste ještě vynechal čas, jako 4 dimenzi a rozvinul prostor, jako zdroj veškeré energie, tak se budete výrazně lišit od Alberta a čas Vám dá zapravdu.

0 0
možnosti
Foto

Jo, chválím Alberta, neboť když si uvědomím v jaké době přišel s ideou pružností času, tak je to úžasné. Nebyl ani jednotný čas pro různá města, všechno se chápalo mechanicky, což bylo podpořeno úspěchem průmyslu. A v takové době a atmosféře převést tak pružné myšlení je neuvěřitelné. Až dnes se nám to zpětně jeví jako tak nějak normální.

Nesnažím se Albertovy teorie vylepšovat, ale jen hledat cesty jejich zobecnění, což ostatně dělal i on sám obecnou relativitou a snahami o jednotnou teorii pole. V jeho době nikdo nebyl lepší, dnes jsme o století dále, máme daleko větší množství informací a znalostí, než měl on.

2 0
možnosti
JS

Ve svém článku čtenářům naléhavě sdělujete, že jste génius, a to nejméně od 13 let. Svou genialitou jste vyděsil přijímací komisi na střední školu, profesorka fyziky byla Vaší genialitou tak ohromena, že Vás nechala za sebe suplovat, a každou docentku v pekle svou genialitou uvaříte ještě dříve, než ji čerti dají do kotle. Vy prostě můžete spolu s klasikem prohlásit: Když jsem byl maličký, to jsem byl geniální.

Ve svém textu také píšete, že jste Speciální teorii relativity "věnoval v průběhu několika posledních let tisíce a tisíce hodin času". A kdy jste chodil na záchod? A nebo mám chápat pojem "hodiny času" jako nějaký nový relativistický efekt, který ještě nebyl správně pojmenován, například "Fikáčkova časomíra"? Měl byste si to patentovat. Budeme-li se držet konvencionality současnosti, tak Jára Cimrman už Vás (možná) nepředběhne.

0 3
možnosti
Foto

Spíš jsem sděloval, že mě fyzika velice zaujala už v mládí. Jestli jsem jí rozuměl si už tak moc nevzpomínám, takže o nějaké genialitě nebyla řeč. S tou učitelkou na SŠ to bylo spíš tím, že ona "nebyla úplný génius" bych řekl. Ale blbej jsem zřejmě nebyl.

Jinak jen popisuju, co se skutečně stalo. Jestli se někomu nelíbí třeba, že jsem zvítězil v několika matematických olympiádách, tak je to smutné, ale tahle fakta asi nijak změnit nejde. Opravdu se kvůli tomu nezačnu mlátit tyčí do hlavy. :-)

Uděláme jeden výpočet? Když člověk bude dělat nějakou činnost 2 hodiny denně, pak za rok to bude 356 x 2, tedy cca 700 hodin. Za 5 let to činní 3 500. A to bych řek, že jsem v určitých obdobích věnoval tomuto tématu veškerý volný čas. Asi Vám nezbude, než teď zpochybnit i to, že den má 24 hodin. Obávám se, že jste si tady spíše udělal jen ostudu. Tak hezký den.

4 0
možnosti
VO

Podle jisté jednoduché klasifikace máme docentů plno - kdo váží do 100 kg, ten je docent (do cent), ostatní jsou nadcenti.:-)

1 0
možnosti
Foto

My používáme vědecký titul přescent. :-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 309
  • Celková karma 29,18
  • Průměrná čtenost 3159x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.