Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FT

F36i30l55i83p 81T96ř76e91b86a

18. 1. 2019 15:20

Einstein nebyl hlupák, Einstein prostě neměl žádný jiný důvod (důkaz) se domnívat, že vesmír není statický, než svou vlastní teorii. A selhání lidského faktoru je řešení, které Occamova břitva nachází z nějakého důvodu častěji, než jiná.

Naproti tomu flat earthers se vědomně rozhodli ignorovat fakta a trollí s nesmysly. Je to srovnání nejlepšího možného úsudku na základě dostupných informací s vědomou lží, ergo mi to přirovnání přijde dost nefér.

0 0
možnosti
Foto

Einstein věděl, že zeme je kulatá. V čem se mýlil bylo následující. Albert Einstein matematicky propojil hmotu, prostor, čas ve své teorii gravitace (obecné teorii relativity). Při její následné aplikaci na vesmír mu vyšlo, že se musí buď rozpínat, nebo smršťovat. To ale odporovalo vžitým názorům. Obrátil na významného holandského astronoma Willema de Sittera o radu. Ten Einsteina ujistil, že žádný větší pohyb hvězd nebyl pozorován. (Tehdejší dalekohledy „dosáhly“ jen do relativně blízkého vesmíru, kde se rozpínání příliš neprojevovalo.) A tak Einstein do svých gravitačních rovnic přimyslel nový člen, takzvanou kosmologickou konstantu. Jenže později tím jak šla věda kupředu se zjistilo, že vesmír se rozpíná. Proč tomu je nikdo neví a tento jev vědci nazývají Temná energie tvoří skoro tři čtvrtiny veškerého vesmíru. Dalších 23 procent tvoří neznámá temná hmota a jen asi 4 procenta „normální“ hmota, ze které jsme tvořeni my i všechno, co jsme dosud považovali za celý vesmír. Svět je tedy dost jiný, než jsme si mysleli.

1 0
možnosti
Foto

Jasně, že to věděl. Však je to v uvozovkách, neboť je to jen metafora na dynamický vesmír, o kterém tedy nevěděl a bránil se mu zuby nehty. :-)

1 0
možnosti
Foto

Od Tebe mě názor opravdu těší. Díky. :-)

0 0
možnosti
Foto

Že Země není placatá, vědělo se již ve starověku a věděl to i Tomáš Akvinský a sv. Augustin a věděla to i církev.

2 0
možnosti
Foto

R^

Přesně tak. Například, lidé žijící kolem Středozemního moře a plavícím se po něm si všimli, že na severu je Slunce vždy níže nad obzorem než na jihu. Na základě toho si domysleli, že Země je kulatá.

Již před naším letopočtem byl užíván astroláb. "Ačkoliv je známo, že astroláb je velmi starý přístroj, jeho původ není zcela zřejmý. Někteří historici jeho vynález připisují astronomu Apollóniu z Pergy[1] či Hipparchovi žijícímu v polovině 2. století př. n. l., jiní Hypatii z Alexandrie žijící na přelomu čtvrtého a pátého století. K dokonalosti tento přístroj dovedli až Arabové." Viz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Astroláb

Později byl využívám lepší a přesnější sextant. "Sextant je přenosný přístroj pro měření úhlové vzdálenosti dvou těles nebo úhlu výšky nebeských těles nad horizontem. Od 18. do první poloviny 20. století byl nejpoužívanějším přístrojem pro určení zeměpisné polohy při navigaci." Viz

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sextant

2 0
možnosti
MB

Osobně vidím to, že lidská mysl je nastavena na pojem Konečno. Jdu do kina - Začátek a konec, podobně jízda autem, koneckonců liský život. Prostě to co začne - taky skončí.Jakmile se objeví pojem NEKONEČNO! = Chaos. Nekonečno nemá hranice, ale není totéž - Co neohraničenost ! To znamená, že hranice asi jsou, ale jaksi nekonečně vzdáleny. (Mozek to není schopen vstřebat). Soudím tedy, že asi bude u té hrany Placatelnosti země! Jstejně odvaha mořeplavců! Oni vypluli s vědomím, že někde se moře zlomí a bude tam Macocha ... :-)

0 0
možnosti
Foto

o teorii relativity a o tom že čas není jeden ví každý z nás-minuta u zubaře je věčnost zatímco tři týdny dovolené utečou jako pár minut;-)

ale vážně, karma a dík za zajímavý blog-všichni jsme uvězněni v těch myšlenkových paradigmatech o nich píšete a proto se točíme pořád dokolaR^

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.