Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Když jsem v roce 1975 programoval grafický výstup příčinkových čar nosníku obecného průřezu libovolným zatížením na 32 kB sálového počítače Minsk22, měl jsem představu, že se v roce 2000 budu procházet na obrazovce ve vizualizovaných objektech, kde budou k dispozici libovolné parametry stavební mechaniky a stavební fyziky počítané metodou konečných prvků. Taková VR technika ze stavební fakulty. Dnes, kdy už v IT dělá dcera doktorát zírám, jak se z počítačových sítí podbízí virtuální svět pro chléb a hry laiků, uživatelů kteří o vznikajícím Matrixu vůbec neuvažují, jen konzumují. Dříve aspoň náboženství určovalo cestu (lživou), ale cestu. Nevěřím, že tento stochastický svět uřídí tvůrce VR nebo Matrixu. Nejpravděpodobněji vidím velitele, jak vypíná elektriku a prodává farmaka.

0 0
možnosti
WW

:-) Něco, co bude užitečné a dobré, vyselektuje se samo pro budoucnost, stejně jako 3D TV ustoupily kvalitě normální TV z pádných příčin. Aby bylo z čeho vybírat pro následující směr, je nutné dát šanci i těm největším pitomostem nejen v oblasti VR a pak se ukáže, jestli je schopna "přežít". Od konzumentů se očekává, že to budou uživatelsky posouvat - není zájem, aby tomu rozuměli, ale aby to uměli používat a hledat možnosti využití. Pokud máte programátorskou praxi, víte, že je dobré se řídit požadavky uživatelů, kteří tak nějak ze svého jednoduchého pohledu vidí to, co programátor ne. Matrix je skutečně daleko a v tomto případě jde spíš o vizi laika než odborníka.

1 0
možnosti
WW

R^ Pamětník dob VFX? To byla nádhera - helma, zpocená hlava, s kabelem na zádech do VIP ISA karty propojené skrze "future" s videokartou, programování (v uvozovkách) v bat, kyberpuk...prostě vrchol té doby. :-) Po "vyléčení" z helmy už jen brýle od eDimensional v různých variantách vhodné i pro práci a dnes bez ničeho, pouze velmi kvalitní fotografie pro CMVS-PMVS (visualsfm) k detailní 3D rekonstrukci objektu i s texturou (to laser nenabízí). Po Notre-Dame možný i dobrý kšeft. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.