Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J28o81s24e70f 84P40o91t94r

5. 6. 2019 17:07

Ještě si dovolím reakci na otázku pana Fikáčka ." A kdo zkonstruoval toho konstruktéra? :-)

Je fakt, že pro existenci Konstruktéra nemáme žádný přímý fyzikální důkaz. Na druhou stranu vznik světa jako NÁHODY lze falzifikovat a to pomocnou vědeckou metodou matematickou pravděpodobností. Všichni vědci, ať je to z té, nebo z té strany hovoří o neobyčejně jemném vyladění všeho , až ke vzniku kamenných planet.Laureát Nobelovy ceny Lee Smolin označil pravděpodobnost toho všeho - fyzikálního světa - na 1:10 na 220. Připomínám, že se odhaduje, že ve viditelném vesmíru je 10 na 80(osmdesátou) atomů.

To je fyzikální svět, život je nesrovnatelně složitější. Neboli na základě matematické pravděpodobnosti je vyloučeno, aby něco takového, jako je vesmír a život vzniklo NÁHODOU.

Vědci k tomu zaujímají specifické stanovisko. Třeba profesor Karlovy univerzity Jaroslav Flégr říká :"když vezmeme matematickou pravděpodobnost, jedna rostlina by se nevyvinula za celou dobu existence vesmíru. Ale okolo nás rostliny jsou. Tak musíme pracovat se skutečnou pravděpodobností, že tady ty rostliny jsou."

Tato dedukce je jako vystřižená ze středověkého myšlení - když dáte na hromadu hadry, po nějaké době z ní vylézají myši. A důkaz byl na světě, myši se rodí z hadrů.

0 1
možnosti
Foto

Falsifikací náhody je příčinnost. V podstatě každý výsledek je zákonitý a jistá. Pakliže nám vychází něčeho velmi malá pravděpodobnost, jen to ukazuje, jak omezené a nesprávné informace o světě máme. :-)

On spíš ten Konstruktér je náhoda, protože jedná snad z rozmaru. Přinejmenším je náhoda úplně stejně platná pro člověka jako pro neživou přírodu, tedy náhoda je nulový argument pro Konstruktéra. Je to jen naivní klišé těch, co se snaží za každou cenu obhájit nějaký předsudek a odmítají nad věcí skutečně přemýšlet. :-)

0 0
možnosti
DM

Pane Potře,

panu Fikáčkovi (nebo komu) vyčítáte středověké myšlení, ale sám mi připomínáte starověkého filozofa Zenona, který přesvědčivě dokázal, že Achilles není schopen dohonit želvu, ani když běží ze všech sil.

Pravděpodobnost není všemocná, A Vaše interpretace pravděpodobnosti už vůbec ne. Nevím, čím jste vyučen nebo v jakém oboru vyškolen, ale i já Vám dám jednoduchý příklad z "pomocné vědecké metody matematické pravděpodobnosti": Vezměte si šipku (teoreticky dokonale zaostřenou - jejím hrotem je bod) a terč (nikoliv elektronický, ale třeba papírový, který má těch bodů nekonečně mnoho). Jaká je pravděpodobnost, že zasáhnete bod, který zasáhnete, až tu šipku hodíte náhodně směrem k terči?

Možná se budete divit, ale ta pravděpodobnost je rovna nule. Podaří se Vám pokus, jehož pravděpodobnost je nula! Kam se na Vás hrabou všichni KONSTRUKTÉŘi a VESMÍŘI!

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.