Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jak můžete vůbec mluvit o čase, když jste si ho před půl rokem zrušil? - viz

https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=691402

Připomenu, že jste to udělal tak, že jste si místo hodin vzal nádobu s vodou, z níž rychle a pravidelně odkapávají kapky vody. Auto pak jelo rychlostí deset metrů za jednu kapku a k měření rychlosti nepotřebujete čas.

Geniální, leč nedůsledné. Já bych si totiž navíc místo metru uřízl v lese šikovnou větev. Rychlost auta by pak byla sedm větví za jednu kapku, čímž bych autu zrušil nejen čas, ale i dráhu

Podobně se dá zrušit i hmotnost, teplota a vlastně všechny fyzikální veličiny.

Kéž by se Vám to podařilo prosadit! Naši potomci by tu fyziku měli opravdu jednoduchou...

0 0
možnosti
Foto

No, samozřejmě to žádná zrušení času nebylo, jen jsme ho vytlačili za svůj horizont. Stačí si položit otázku: Proč najednou třeba kapání kapek nezrychlí 1000x oproti pohybu auta? Co udržuje stálý poměr mezi rychlostí auta a rychlostí kapání (předpokládáme, že auto nezrychluje a kapání taky ne)?

Je to pohyb, ze kterého je "vystavěn" jak pohyb auta, tak kapání kapek. Jednotný pohyb, který je základním tempem za všemi pohyby a to je právě čas. Ten jen v daném případě neregistrujeme. Jenže, když něco nevnímáme, neznamená to, že to neexistuje.

0 0
možnosti

Jen se domníváme, že čas plyne rychleji, když je vyplněn hezkými zážitky, ale jak tedy platí, že starým lidem právě jakoby čas velmi utíkal ? Je to tím, že těch příležitostí prožívat nové, je už málo ? Myslím, že Herakleitos řekl, že vše plyne i čas a dvakrát nevstoupíš do stejné řeky.

0 0
možnosti
Foto

Ale se skutečným fyzikálním časem to nemá fakt nic společného. Je to jen rozdílné vnímání času psychikou. Čas sám se přitom nemění.

0 0
možnosti
Foto

I vy šibale. Popral jste se s Einsteinem, abyste vyvrátil něco, co svým výrokem vůbec neměl na mysli. :-)

0 0
možnosti
Foto

Ale vždyť píšu, že to byl jeho bontom jen. Dobře věděl, že to nemá s relativitou nic, na rozdíl od některých dneska. :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.