Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Samozřejmě, že klasická fyzika pana Newtona naprosto postačí k běžnému pochopení gravitace, až na tu přitažlivost. Protože tah, mezi částicemi NEEXISTUJE.

Jasně je to vidět z rovnice pro sílu mezi dvěma objekty, kde vzdálenost "r" kvadrát napovídá, že s přibližováním se síla zvyšuje s druhou mocninou. Stejné je to i s perspektivou.

Kdyby byla gravitace tah, pak by byla síla stejná. Není rozdíl v síle, jestli táhnu auto na 2m dlouhém provaze, nebo 5m dlouhém provaze. U gravitace tomu tak není,;-D.

0 0
možnosti
Foto

To je, pochopitelně, hloupost. :-) A velká.

0 0
možnosti
MK

Jsem laik a jako takovému mně přišla zajímavá informace, že ani velký Albert nedokázal do svých teorií gravitaci zařadit. Myslím si, (laicky) že ještě dlouho lidstvu postačí vnímat gravitaci v té praktické rovině tak, jak ji obecně známe.

Přesto nezavrhuji to odborné "šťourání" do gravitačního problému; může se vyjevit něco vedlejšího (což se již vícekrát v základním výzkumu stalo) a prospěšného.

1 0
možnosti
WW

Jenom náboženství má odpověď na všechno a teď. Nějakou chvíli bude trvat, než se tomu přijde na kloub (bez záruky) a určitě se to neobejde bez "vedlejších produktů" mimoděk získaných při bádání, např. v magnetismu už se nežertuje s neexistencí monopólů (spinový led a Diracova struna) a gravitace se třeba jednou sama "vyjasní" s pochopením temné energie...cesty jsou klikaté...

1 0
možnosti
WW

To je hezké. Přímo pod Popperovou klasifikací se nachází, parafrázuji: "Nevěřte prestižním fyzikům, že síla neexistuje..." Samozřejmě, že jde o popularizaci (jak jinak ve všech blozích tohoto typu a tak i v příspěvcích), protože není prostor k obsáhlému popisu s aplikacemi, že třeba právě odpor je zodpovědný za projevující se sílu, třeba i z relativistických důsledků z limitů. Není to dogma a určitě je těžké uhlídat vkládání slůvka "asi" pro "korektnost" (normálně se to vůbec nekomentuje), ale ve Vašem případě je třeba ten metr "nevědeckosti" připomínat, třeba z reciprocity. :-)

0 0
možnosti
MS

V přehledech elementárních částic se nejednou objevuje také hypotetický graviton, analogický k fotonu u elektromagnetické síly. Na jedné přednášce pana Kulhánka či Wagnera (už si nepamatuji) jsem se ptal, jak vidí existenci gravitonu v souvislosti s gravitací jako zakřivením prostoru v OTR. Odpověď zhruba byla, že si netroufá odhadnout.

2 0
možnosti
WW

R^ Samozřejmě. Tak nějak vyhovuje obojí a o každém z nich by to bylo na tlustá skripta a pak ještě ta "nepříjemnost", jestli ten důsledek není třeba příčinou atd, atd, atd.

1 0
možnosti
Foto

Je gravitace vůbec síla? A kam tato síla zmizí při volném pádu? Podobné otázky si kladl i Albert. Protože nenašel uspokojivou odpovědˇ, vytvořil pokřivený časoprostor.

Gravitační tlak gravitonového éteru, způsobuje přibližování dvou těles, tedy zrychlení.

Protože gravitony interagují s každou subatomární částicí zvláštˇ,nemůžeme nějakou sílu pozorovat, ani naměřit.

Při dotyku dvou těles, zmizí rychlost i zrychlení a gravitace se tím projeví jako síla, která deformuje těleso. Lidově tomu říkáme Zemská tíže.

1 1
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.