Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Když je volný pád TÉMĚŘ totéž jako stav beztíže, tak čím se (byť zřejmě nepatrně) liší volný pád od stavu beztíže?

0 0
možnosti
Foto

Odporem vzduchu. Parašutista málokdy dosáhne větší rychlosti, než 80m/s.

0 2
možnosti
Foto

Jak vznikají bludy.

Einsteina napadl jako analogie člověka padajícího ve výtahu. Tento pád je totiž (téměř) totéž jako stav beztíže.

Zdroj: https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=723807

Při volném pádu opravdu zmizí zemská tíže, ale nezmizí gravitace, protože gravitace mezi hmotnými tělesy existuje stále. Protože gravitace působí jen na subatomární částice, takže při volném pádu necítíme žádný tlak, ani deformaci. To se ovšem rychle změní při dopadu. Z toho je jasně vidět, že zemská tíže není gravitace, i když ji gravitace způsobuje. Prostě lidi tyto dva pojmy spojily a tak vznikají bludy.

Takhle bych mohl pokračovat o záhadě dvojštěrbiny, nebo o duálním chování mikročástice.

Mohl by kvantovou teorii pochopit pes? Já si myslím že jsou to teorie spíše pro kočku.

0 2
možnosti
Foto

Pes by by kvantovku možná pochopil. Maksa ale očividně ne. :-) Nedá ani teorii relativity.

0 1
možnosti

Takže jsou dvě vlny? Jedna pravděpodobnostní a druhá pilotní, která nemá s tou první nic společného? a kde je teda schovaná ta pilotní vlna, to je nějaká vlastnost prostoru?

0 0
možnosti
Foto

Ne, ne. Jen jedna, pilotní. Schrodingerova vlnová rovnice pouze zkresleným způsobem popisuje pilotní vlnu.

Dá se to přirovnat třeba k podobě vlny v křivém zrcadle. Pilotní vlnu si můžeme představit jako reálnou 3D vlnu ve vodě. Tam ta vlna neběží jen po hladině, ale je i v hloubce. Je to (polo)kulová vlna. Když se na takovou vlnu podíváme v deformujícím zrcadle, třeba prohnutém, uvidíme jen 2D vlnu a navíc v deformovaném tvaru.

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 29,15
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.