Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LH

Už jsem to tady jednou psal - Nekonečno neexistuje, protože by se nikam nevešlo ;-)

1 0
možnosti
ML

M63i71l97a91n 89L19i61b53a26l

1. 10. 2019 13:54

Nekonečno pokus- zkažené maso, krabice, mouchy. A zkus se dopočítat.

Jinak nekonečno bylo jasně definováno, koupil jsem si papírky, nekonečné, bylo tam lehce přes 3m.

0 0
možnosti
PD

P26e49t84r 21D41r29a92p43a69l

1. 10. 2019 13:31

nekonečno v realitě existuje, Chuck Noris se jej dopočítal...dokonce dvakrát

1 0
možnosti
MS

Nekonečno v matematice je trochu jako Královna Koloběžka I., která přijela-nepřijela, oděná-neoděná, přinesla dar-nedar. Lze je definovat pouze negativně, ne pozitivně. Nicméně ve fyzice je problematika obdobná jako v matematice. Nekonečně malé či dělení nulou lze relativně snadno odstranit jak popisujete, ale s nekonečností Vesmíru je to obdobné jako s nekonečnosti řady či prostoru. Je-li geometrie Vesmíru hyperbolická či euklidovská, narážíme na stejný problém hranic Vesmíru jako u řady či prostoru. Konečnost v kombinaci s geometrií by musela být řešena jiným způsobem.

1 0
možnosti
VM

Vesmír je konečný v prostoru i v čase.

2 0
možnosti
Foto

A kde v realitě končí vesmír?

1 1
možnosti
Foto

A kde v realitě končí povrch koule? :-)

1 0
možnosti
LT

L52u94d13ě69k 64T30o95n80d28r

1. 10. 2019 10:27

Čtení náročné, ale výborné R^

Je fascinující, jak zcela běžně zapomínáme, že náše abstraktní - pojmové myšlení, je a vždy bude "zjednodušující" popis světa okolo nás. A že "chyba" častokrát není v okolním světě, ale ve způsobu našeho myšlení.

A dá to sestsakra velkou práci, aby si naše mysl uvědomila, že nemyslí vždy "správně" :-)

2 0
možnosti
MP

Já bych to formuloval tak, že matematika je popisný aparát, který lze ale jen částečně uplatnit k popisu světa a vesmíru, resp. ne všechno, co lze provést a vytvořit v matematice, se dá aplikovat na popis naší reality. Z tohoto rozporu vychází i řada historických filosofických problémů, které vznikly jen proto, že si dotyční tuto skutečnost neuvědomovali a tvrdě aplikovali matematiku na všechno. Např. paradox "Achilles a želva", jehož podstatou je nekonečná dělitelnost prostoru, přitom ale stačilo říci, že prostor je nespojitý a na úrovni Planckovy délky fragmentuje, a problém by byl vyřešen.

I když je otázka, zda je reálně možné, aby bylo uvnitř nějakého systému možné vytvořit něco, co ten samotný systém přesahuje (např. představa spojitého prostoru v nespojitém vesmíru).

2 0
možnosti
Foto

Myslím si, že spojitý prostor je prostě zjednodušení. Hrubě řečeno, kvanta se v představě zmenšují a zmenšují, až se propadnou za náš noetický horizont, jak by to formuloval Prof. Vopěnka. A když nevidíme jejich velikost, prohlásíme, že jsou nulových rozměrů.

1 0
možnosti
MK

To, že nekonečno jako pojem nepatří mezi přirozená čísla, je celkem zřejmé a nepatří tedy do aritmetiky definované nad touto množinou (stejně jako ta další nekonečna nepatří do aritmetik jiných číslených oborů - Z, Q, R, C ...). Ale proč by toto mělo implikovat konečnost řady přirozených čísel?

U přirozených čísel přece platí, že KAŽDÉ z nich má svého následníka (a s výjimkou jedničky i předchůdce). Tedy pro každé n z {N} existuje n+1.

To, že je vesmír na to příliš maličký, přece není problém matematiky.

1 0
možnosti
Foto

Doufám, že jsem to napsal v blogu jasně. Když ne, hned to opravím. řada přirozených čísel je potenciálně "nekonečná", není aktuálně nekonečná. Potenciálně nekonečná znamená, že je vždy konečná, i když je konec "pružný", lze ho posunout prakticky libovolně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.