Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pan Maksa a jeho 11-ti letý vnuk to dokázali. Zničili celou fyziku jedním skvělým experimentem. A já jim nevěřil.

1 0
možnosti
Foto

Přečtěte si pozorně dolní citaci. Má naše tělo zrychlení, když stojíme na zemi? Nemá, protože Země má stejnou rychlost, jako naše tělo. Gravitační pole působí na každou subatomární částici při volném pádu, takže necítíme deformaci. Pokud stojíme na zemi, tak nemáme ani rychlost, ani zrychlení, ale gravitační zrychlení působí sílou, které říkáme zemská tíže.

Při startu rakety vznikne rovněž přetížení, ale zde nepůsobí síly na každou subatomární částici, nýbrž síla " boční", tedy ze strany a tím nám deformuje tělo. Zde se jedná o sílu, která působí " jako " proti setrvačnosti a gravitačnímu zrychlení.

Volný pád je vždy beztížný, pokud na padající těleso nepůsobí jiná síla.

Zrychlení v gravitačním poli je něco jiného, než gravitační zrychlení, které působí na těleso, i když se těleso nepohybuje ( vznikne síla, které říkáme zemská tíže)

princip ekvivalence, a je ústřední myšlenkou jeho mistrovského díla, obecné teorie relativity. (Princip ekvivalence říká, že zrychlení v gravitačním poli, když např. stojíme na zemi, je fyzikálně totéž jak zrychlení způsobené silou, třeba raketovými motory. Nebo, že volný pád v gravitačním poli je fyzikálně totéž jako vznášení se v beztížném stavu.)

Zdroj: https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=730025

0 1
možnosti
Foto

No, budu reagovat jen krátce, protože je to marná snaha. :-)

Ad "Má naše tělo zrychlení, když stojíme na zemi? Nemá, protože Země má stejnou rychlost, jako naše tělo." Když stojíme na hraně vodopádu, máme vůči vodě, která padá dolů zrychlení a rychlost. Pochopitelně ano.

Prostoročas je něco jako ta voda, ale je všude kolem nás i všude kolem Země. Dokonce zřejmě nás i tu Zemi vytvořil, my jsme jen jeho "zhuštěniny". On je ta zásadní "referenční soustava" pro zrychlení, ne naše Země, která v něm není ani nepatrný prášek.

Omlouvám se, ale dál to nečtu. Chce to tiž nejprve pochopit princip relativity, alespoň ten Galileův. Jinak to fakt nebude dávat smysl. :-)

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS