Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J53o26s58e59f 44P43o89t54r

3. 11. 2019 19:19

Ještě jednou pro pana Maksu.

Pane Maksa, snažíte se nás poučovat, ale přitom vám chybí základní vzdělání. Na př.tvrdíte "Ta pravděpodobnost komunikace je stejná, jako telefonovat s indiány, co se dorozumívají bubnováním a očekávat, že to dokáží detekovat. ;-D"

Jde o to, že Indiáni se bubnováním nedorozumívali, snad kouřovými signály, to ano.

Bubnováním se dorozumívali afričtí černoši, na svých TAM TAM si sdělovali zprávy až na stovky kilometrů

0 0
možnosti
Foto

Zase špatně, já nikoho nepoučuji, pouze jsem použil přirovnání a nemá to s indiány nic společného. Prostě je jedno, jestli bubnují indiáni, nebo černoší .

Je to jen námitka, že by jsme určitě byli schopni detekovat komunikaci mimozemštanů. Není to tak dávno, kdy jsme používali analogovou komunikaci a pochybuji, že by před 50 lety někdo detekoval digitální signál na frekvencích, dnešního vysílání.

1 0
možnosti
Foto

Ve svém prvním diskuzním příspěvku jsem se mýlil. Důvody pro nás nepochopitelného ticha jsou mimo fyziku a její zákonitosti.

Především je těžké oslovit několik miliard egoistických individuí kteří nevědí, proč svůj život žijí a svými činy popírají svůj původ v evolučním vývoji života na Zemi. Možná po prvním milionu let společenského vývoje dozrajeme k mimozemské komunikaci. Nebo nás jeden impakt nebo přemnožený vir smaže z povrchu matičky Země Příroda zná na rozdíl od naší společnosti spoustu fungujících zpětných vazeb řešících nerovnováhu systému.

0 0
možnosti

J32o73s74e61f 38P10o89t62r

3. 11. 2019 0:17

Pane Vlachynský,

byl byste tak laskav a vysvětlil mi vaší větu :"a svými činy popírají svůj původ v evolučním vývoji života na Zemi." a jak to souvisí s tím, že Vesmír mlčí a mlčí...

0 0
možnosti

J58o19s33e62f 98P75o49t45r

1. 11. 2019 21:16

Doleji pan Hubník připomíná: Stephen Webb "Kde tedy všichni jsou". Autor v knize odborně, vědecky analyzuje 50 otázek pro a proti existenci, nakonec to nechává na uvážení čtenáře, ale sám za sebe tvrdí, že vznik inteligentního života je tak složitý, že prostě v celé Galaxii jsme jen my.

V této souvislosti mi přichází na mysl otázka, kterou sovětští ateističtí politici položili prvním kosmonautům : "A zdalipak jste tam viděli nebe nebo pánbíčka," samozřejmě všichni byli spokojeni, že nic, jen a jen hmotu. Dneska by se dala ta otázka rozšířit : "A co temná hmota?Je jí pětkrát víc, než naší normální hmoty, chodíme v ní, koupeme se v ní, rozrážíme ji ...., už někoho napadlo, že může existovat inteligentní život vedle nás, o kterém nemůžeme mít ani tušení?

1 0
možnosti
Foto

Ano napadlo, ale ne tak, jak to popisujete vy. Samozřejmě temná hmota ve které se skrývá temná energie, je to základní elementární, co ve vesmíru tvoří jiné formy látkové hmoty a jiné formy energie. Jestli stále hledáte nějakého stvořitele, tak temná hmota a temná energie by byl dobrý kandidát.

0 0
možnosti
Foto

Faktem zůstává, že časový rámec je opravdu velké omezení pro jakoukoli vesmírnou komunikaci. Zatím se zdá, že se nikomu (ani jiné civilizaci) toto omezení nepodařilo obejít. Podle mého totiž z logiky věci plyne, že pokud by jakákoli mnohem rozvinutější civilizace byla schopna komunikovat v reálném čase, byla by i schopna komunikovat takovou technologií, kterou bychom dokázali detekovat. Ale to jsou jen hezké myšlenkové úvahy.

0 0
možnosti
Foto

Ta pravděpodobnost komunikace je stejná, jako telefonovat s indiány, co se dorozumívají bubnováním a očekávat, že to dokáží detekovat. ;-D

0 0
možnosti

Skvělá kniha na toto téma je "Kde tedy všichni jsou?" od Stephena Webba.

2 0
možnosti
Foto

Žádná částice se v našem vesmíru nepohybuje rychleji než světlo. Informace nesená touto částicí při kvantové provázanosti je přenášena rychleji. Pokud je náš třírozměrný vesmír stvořen vícerozměrněrovou civilizací, ta k nám mohla cíleně přenést již od doby velkého třesku prameny provázaných částic a vytvořit tak náš život a naši civilizaci. Což by taky odpovědělo na otázku svobodné vůle každého z nás v deterministickém světě našeho třírozměrného kvantového hmotného vesmíru. My vytvořeni z hmoty si neseme svoji porci pomalého pohybu a nic nám nedovolí zbavit se gravitace a nedosažitelnosti vzdálených světů, které můžeme pouze pozorovat ve stavu ve kterém již neexistují. Žádnou živou hmotu nelze přenést přes vesmírné vzdálenosti. Jen informaci, myšlenku snad ano.

0 0
možnosti
Foto

Nějak to nedává smysl. :-)

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Možná jiné civilizace žijí zkrátka ve vícerozměrném prostoru - my známe "jen" trojrozměrný. Pak by tu mohli klidně žít vedle nás - a my bychom je vůbec nevnímali. A možná oni nás také ne, anebo spíš ano - jako něco prozkoumaného. Pěkný den.

1 0
možnosti
Foto

Zhruba taková je představa multivesmíru jak smyčkové kvantové gravitace, tak "superstrunové" M-teorie. :-)

0 0
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

  • Počet článků 310
  • Celková karma 29,06
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.