Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J95a61n 96K48l15u49s

29. 11. 2019 8:48

Zdravím pane Fikáčku. Cituji z Vašeho článku: "Vlnová funkce elektronu, jejíž tvary obrázek znázorňuje, ale jde až do nekonečna." Fakt do nekonečna? Pokud vím, tak jste jeho odpůrcem :)

2 0
možnosti
Foto

Jen jsem použil klasický mainstreamový výklad, i když ho nebaštím. :-) Ale ono potenciální nekonečno, což je něco obrovského, ale vždy konečného, úplně jako argument stačí. :-)

Je ale hezké, jak pečlivě čtete blogy a jak dobře znáte mé názory. :-))) R^

1 0
možnosti
JP

J15o66s81e78f 95P76o20t34r

28. 11. 2019 0:01

pane Fikáček,

opět bych si dovolil komentář.

Atom má být neskonale prázdný, asi z 99,99..% (nevím přesně, musel bych se podívat). To předpokládá dvě věci, jednak že by atomy, hmota volně procházela skrz sebe, druhá věc je, že záporný elektron by v milisekundě spadl do kladného jádra.

Že to tak není, je výsledkem duálního charakteru hmoty, kdy všechny objekty mají charakter částice a současně vlny. I vy nebo já máme vlnový rozměr, ale vlnový charakter je nepřímo úměrný velikosti, proto my jsme částicové bytosti, ale neuvěřitelně malý elektron je vlnová entita a vyplńuje prostor okolo jádra. Vlnový charakter elektronu podlahy a podrážky vašich bot, jak jste uvedl se navzájem odpuzují a proto nepropadneme.

Zajímavé by bylo, a zkuste na to odpovědět, kdo nebo co způsobilo, že hmota má duální charakter, a tím je umožněna existence Vesmíru a posléze i života.

0 0
možnosti
Foto

Pane Potre, podobnou tématiku jsem nastínil v mém posledním blogu. Duální vlastnost elektronu byla špatně pochopena. Elektron obíhá kolem atomového jádra mnoho miliard krát za sekundu a ještě se otáči kolem své osy, čímž vytváří odpudivé vlny. V čem?

https://maksa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=736854

0 0
možnosti

Pro nefyzika je to pěkný chaos. Připomenul jste mi mračno komárů, co se ve stařičkém filmu Africká královna (K. Hepburnová, H. Boghart) vzneslo z rákosí, když člun přistál na břehu řeky Ulangy, někde uprostřed rovníkové Afriky. Jednu chvilku se oba protagonisté museli zakrýt světlou plachtou - a pak ten hmyz byl na chvilku vidět. Do té doby to bylo jen temné mračno, ale pak to byl fakt tanec. Připadá mi to s těmi částicemi podobně, jenže tady nepomůže odrazit od břehu a zamířit na střed řeky. :-) Kdybych byla dostatečně titěrná, možná bych dokázala mezi nimi projít bez bodnutí ;-D. Kde asi začíná dostatečná "malost"? A radši se neptám, kde končí. :-) Zdravím.R^

1 0
možnosti
Foto

Dovolte tak trochu filozofický pohled :-) Náš svět, to je především obrovské množství prázdného prostoru. Ať na mikroúrovni (atomy, elementární částice), tak na makroúrovni (planety, hvězdy). Když zůstaneme na té mikroúrovni, elementární částice dokážeme detekovat jen v tom případě, že interagují s hmotou, tedy s částicemi které známe, případně pokud se projevují nějakou silou kterou dokážeme detekovat. Teoreticky mohou existovat takové částice, které s těmi "našimy" částicemi nijak nereagují. Takové částice by byly neviditelné pro nás i pro naše přístroje. Někde na pomyslné hranici jsou neutrina, extrémně obtížně detekovatelné částice, které prolétávají nejen naším tělem, ale i celou naší planetou bez toho, aby narazily do jediného atomu. A ta představa mně fascinuje, že všude kolem nás může existovat něco co nedokážeme detekovat, co nedokážeme odhalit ani svými smysly, ani našimi superdokonalými přístroji :-)

3 0
možnosti
LT

L92u19d82ě54k 89T55o97n16d32r

26. 11. 2019 16:11

Byl bych opatrný v používání výrazu "prázdný prostor", protože to v našem selském rozumu evokuje představu "ničeho". Prázdný prostor = není tam nic!

A to není pravda. V každém atomu není "prázdno" ve kterém obíhají nějaké atomární částice. Každý atom je plný všemožných "energetických a silových polí" (zcela laicky, selsky, řečeno). Stejně tak celý prostor našeho vesmíru není prázdný (i když atomů je tam pramálo), ale je zcela zaplněný silovými a energetickými poli.

A tato pole dokážou zázrak - vytvořit částice a z nich atomy, a molekuly... a z nich zázrak, že na úrovni našeho makrosvěta, my lidé, vnímáme "pevnou hmotu" které se můžeme dotýkat, krájet, tvarovat... Ale z pohledu mikrosvěta atomárních sil nic takového pozorovat nelze. A přitom existuje obojí zároveň. Prostě - zázrak.

2 0
možnosti
ND

Moc hezký článek, ráda jsem se vzdělala, ale až mě někdo vezme za ruku či pohladí mé vlásky auuu, tak si na tohle vzdělání nevzpomenu :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.