Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jo, formát lepší. Teď ještě zlepšit obsah. :-)

0 0
možnosti
Foto

Umí. Není to správně. Ten "názor", ani není názor, je to spíš takové skládání myšlenek, které spolu nesouvisí nebo si odporují. Spíš beletrie. :-)

0 0
možnosti

"Dejte mi pevný bod a já pohnu celou Zemí." Tohle řešil už před 2200 lety Archimédés ze Syrakus. Zdá se, že pevný bod, pokud by byl definován, by mohl pohnout celým Vesmírem. Docela mě těší, že ho nemáme. Zatím. :-) Zdravím. R^

0 0
možnosti
Foto

Archimédes ale nemluvil o nějakém metaforickém pevném bodu, ale o fyzickém pevném bodu, který by použil, aby pákou pohnul Zemí. :-)

0 0
možnosti
Foto

No, to si jen někdo plete čas se všemi pohyby. Čas je konkrétní druh fyzikálního pohybu ve vícerozměrném prostoru, a je třeba říci jaký konkrétně. Vágní sdělení, že "čas je důsledek pohybu hmoty po určité dráze" je jen takové zmatené povídání. :-)

0 0
možnosti
VO

Časů si můžeme definovat kolik chceme a každý čas je v rámci svojí definice "dokonalý", nevěřím tedy, že existuje nějaký pravý, absolutní čas.

Pro praktické využití čas ani nemusí být dokonale rovnoměrný, důležitější je, aby byl pro všechny lidi "stejný".

1 0
možnosti
Foto

Opravdu to není otázka definice, neboť kdyby bylo, nikdo by už dávno nezkoumal, co je to čas a fungovala by nějaká definice. Ale ono to není na lidské libovůli. Proto si ani nemůžeme definovat "časů kolik chceme". :-)

Pro každý systém existuje pravý čas, který jej pokrývá celý, je v něm "všudypřítomný", a je z něj postaven každý pohyb. Tento čas se její nějakou dobu "absolutní", než se ve svém poznání dostaneme "za něj". Ve skutečnosti tedy absolutní není.

"Není nic praktičtějšího než dobrá teorie.", řekl kdosi. Bez teoretického pojetí času by nemohlo existovat ani žádné jeho praktické použití, protože součástí každé praktické akce je teoretická interpretace, která dovoluje pochopení té praxe. To je hezky vidět na kvantovce. Byl matematický aparát, ale bez třeba tak špatné interpretace jako je Kodaň, ho nikdo v praxi neuměl použít.

Když je ta snaha po rovnoměrnosti času tak zbytečná, proč se vědci tak úporně a vytrvale snaží o nalezení rovnoměrného času? Pro teoretický plezír? Potřebují to k praktickým astronomickým měřením, k synchronizaci počítačů apod.

Obávám se tedy, že výše zmíněný pozitivistický přístup jednak nikde v praxi neexistuje a jednak brzdí vědu. Bez pochopení toho, co je čas, zcela evidentně není možné stvořit kvantovou teorii gravitace, která, soudě dle dosavadní kvantovky, může mít velmi praktické důsledky. Není tedy nic praktičtějšího, než teoretické pochopení. :-)

1 0
možnosti
Foto

Mám dotaz, Plha se hlásí: Jak mohl ten, kdo historicky jako první měřil čas, vědět, kolik je zrovna hodin?

0 0
možnosti
Foto

To rozhodně nevěděl. Věděl akorát, která je fáze dne, bych řek. :-)

1 0
možnosti
Foto

I45v49a11n 74M77a19r61e63k

29. 12. 2019 18:21

Karma pane Fikáčku. Je zde ještě jeden bloger, který by mohl tuto záležitost ozřejmit svým názorem a tím je paní Dana Tenzler. Dočkáme se? Uvidíme. R^R^R^

3 0
možnosti
Foto

Jo, Dana je šikovná a její blogy jsou super! :-)

4 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,35
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.