Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RS

Co si myslíte o knize Vesmír jako hologram od Talbota?

0 0
možnosti
Foto

Holografický vesmír je fyzikální hypotéza navržená Gerardusem 't Hooft a vylepšená Susskindem a vychází vlastně už z hyperbolicity Minkowského prostoročasu speciální teorie relativity. Projevuje se třeba i na horizontu černých děr. Zajímavá hypotéza, ale zatím neověřená. Spíše ji beru jako nepochopení toho, jak vzniká 3D prostor ze 4D prostoročasu. Mám dojem, že nebude správně, ale přiznávám se, že jsem zase tolik tento princip nestudoval, takže se můžu mýlit. ☹

1 0
možnosti
MS

Skutečnost / realita je definována jako to, co skutečně existuje a nezávisí na pozorovateli. Článek je o tom, jak skutečnost vnímáme, tedy její odraz v našem vědomí a ten je nutně neúplný a nepřesný.

1 0
možnosti
Foto

Tak to je nesmysl. "Skutečnost je definována jako to, co skutečně existuje." je věta, která sděluje něco jako 1 =1. Definice musí mít na jedné straně něco odlišného než na druhé straně, v tom smyslu, že to zasazuje pojem do vztahu s jinými pojmy, či popisuje strukturu pojmu. Loď je loď není žádná definice. Definicí je třeba: Loď je dopravní prostředek, plující na vodě... atd.

Kdyby nezávisela skutečnost na člověku, musela by být absolutní, nezpochybnitelná. Jenže taková "skutečnost" je pavěda, tedy nesmysl, neboť cokoliv vědeckého musí být falsifikovatelné, relativní.

My se ani rozumem ani smysly nemůžeme dostat k ničemu jinému, než neúplnému a nepřesnému obrazu světa, protože sami máme všechny vlastnosti jen konečné. Dokonce z této "absolutní skutečnosti" nevíme absolutně nic, tedy víme přesně 0%, tedy nemůžeme ani tvrdit, že existuje. :-) Tím je Tvé pojetí vyvráceno.

1 0
možnosti
JF

... svět pak už může stát i jen na víře v něj a obráceně ... jaký je vztah mezi hmotou a duchem? potřebuje jeden druhého? je člověk (či život obecně) tím rozhraním mezi hmotou a duchem Vesmíru?... i odpověď vyžaduje otázku??? ... hloupost je pak vyvážena chytrostí? ... media šíří informace (obraz o světě) - media šíří propagandu ... vždy bude záležet jak kdo se k tomu postaví - ve finále sám před sebou ... v tom je pak hodnota volby - v demokracie hodnota kdy člověk je ve volební místnosti za plentou - to jsou ty ony miliony chvilek demokracie, které se tak pracně a efektně hledají na tom Václaváku ;-) humanitně vzdělanými lidmi bez vztahu ke skutečnosti? s rezignací na logické myšlení? (matematika ta mi nikdy nešla?) či jen činí tu potřebnou rovnováhu aniž by věděli na jaké straně stojí na mírně nakloněném Václaváku ;-) ... abychom zůstali u tématu ;-)

0 0
možnosti
Foto

Jak na víře? Stojí na empirické fyzice a jejích teoriích miliardkrát dokázaných v praxi a v experimentech. Empirické a další vědy zcela změnily civilizaci a nemají s vírou nic společného. Víra je neschopný nesmysl. :-)

1 0
možnosti
JF

Toto by měl být asi základ (v stručnějším či podrobnějším rozsahu) do jakékoliv nauky - od matematiky po historii (nemluvě politologii ;-) - neb vždy záleží na úhlu pohledu, který je nám člověku poskytnut či který si právě může zvolit ... filozofie je pak matka všech oborů a ostatní obory jsou jen její aplikace (zdařilejší či méně zdařilé) ... neb oněch úhlů pohledu na svět (tu skutečnost) je nekonečně mnoho ... pohledů na skutečnost kterou tušíme, že je - bez ohledu na nás pozorovatele ... i když ;-)

... trochu lze svět nahlížet i jako jakousi rovnováhu mírně nakloněnou (což je potom třeba ten čas jako protipol k nehybné existenci) - hmota vesmíru je pak vyvážena duchem (Bůh či prostá ta možnost pohledu či definice informace) a pak ten princip jing a jang ... pokud pak něco poznám je v tom skrytá i ta protiváha že něco nepoznám ... podobné je pak nesmyslné tvrdit že jsme ve vesmíru sami a podobně je i nesmyslné tvrdit že absolutní rychlost ve vesmíru je rychlost světla ... je totiž příšerně pomalá ... to je pak jen jednoduchá empirie (nejbližší hvězda a planeta v jiné soustavě a potenciálně obyvatelná je 4 roky vzdálená pro čekatele na informaci jak se tam daří pak s rizikem že by ho to přestalo už i zajímat ;-) - a mj. to znamená že musí existovat něco jako superpozice v kvantové mechanice (aneb provázanost stavů častic) resp. okamžitý přenos rychlejší než světlo ...

0 0
možnosti
Foto

Úhel pohledu si můžeme vybrat jen někdy, a dál nic nezávisí na naší vůli, je to objektivní. Někdy si ani ten úhle pohledu nemůžeme vybrat.

Obávám se, že tenhle komentář je jinak velmi zmatený a nedává dost dobrý smysl, bohužel.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.