Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

R^ 3D těleso můžeme vidět i v 3D kině, televizi, brýlích VR atd. nebo v holografické projekci. Tam je jasné, že jde o optický záznam reálného tělesa, případně 3D počítačovou animaci. U reálného tělesa se přesvědčíme ještě dalšími smysly jako hmat, případně měřícími přístroji všeho druhu, aniž by nám přímo muselo spadnout na hlavu. ;-)

Zpracování obrazu z oka v mozku zahrnuje také korekci optických vad oka, již lze přirovnat k nejvyspělejším programům zpracování obrazu. Myslím o tom už zde byla někdy řeč.

0 0
možnosti

Oh to se mi ulevilo. Tedy, že mohu nesouhlasit či protestovat. Nebudu ani jedno - ale mohu. Vidím, že možnost volby je moje parketa, tam jsem doma. Když se kouknu na svůj kuchyňský stůl - tak teď nějak nevím, nevím...;-D

1 0
možnosti
Foto

Ano, lidský mozek je úžasné zrcadlo vnímaného okolí. Evoluční vývoj člověka si vynutil vznik mozku pro samostatné rozhodování lidí při ochraně života před riziky a pro udržení pravděpodobnosti přežití. Jde o komplexní zpracování informací z mnoha zdrojů (smyslů+minulých poznání) nejen zrakových. I vzdělanost a zkušenost se podílí na komplexnosti takového odrazu reality. Působení halucinogenů a jiných chemických látek no o tom radši ani nemluvit. A to co vidí strach, ten má velké oči! Chybovost se zdá velká při pohledu na optické klamy. Přesto se v zásadě všichni shodneme na základní lidské zkušenosti a nazveme to všemi používanými pojmy. Dřevěný stůl, červené jablko.Tomu se učíme od mala až do smrti. Zpochybnění toho co jsme si tvrdě "osahali" tím, že fyzika popisuje těleso složitěji a má vše vědecky empiricky doloženo náš mozek nemate. V tom je jeho krása. Je pružný a dá se doučit jen tak, že to vše na sebe logicky navazuje a štymuje. Dík za blog.R^

2 0
možnosti
Foto

Jen si nejsem jist, že si evoluce "vynutila" mozek. Spíš to byl náhodný krok, který se ukázal velmi užitečný. :-)

2 0
možnosti

"ale nikdy nevidíme 3D předmět celý najednou"

jste si jist že to platí např. pro lahev z bílého skla?

1 0
možnosti
Foto

Nevytrhával bych to z kontextu. Bylo myšleno zřejmě všechny možné pohledy. Ale pak jsem to napsal nepřesně a jdu to opravit. Ď.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.