Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J76o41s52e77f 38P68o62t29r

8. 11. 2020 15:39

Nevm, nevím...Tvrdíte :"Na tom je kus pravdy, ale to byl odporovalo třeba právě Einsteinově genialitě. Ten byl nepř. tak "povrchní", že svou speciální teorii relativity postavil na zjednodušené úrovni makrotěles. Představil si pevnou tyč a uvažovat o jejím zkrácení."

Einstein hledal způsob jak propojit Newtonovy a Galileovy objevy s Maxwellovou teorií. Galileo první popsal dva druhy pohybu - přímočarý a zrychlený, Newton na jeho zjištění a na Keplerových zákonech o pohybu planet formuloval své pohybové zákony.

Asi dvě stě let poté přišel Maxwell se svými elektromagnetickými zákony, které sjednocovaly elektromagnetismus a světlo a jejich rychlost bylo rychlostí světla.

Einstein k vysvětlení těchto různých druhů pohybů formuloval speciální relativitu s tím, že konečná rychlost je rychlost světla a že čas a prostor tvoří časoprostor.

0 0
možnosti
MS

Ono k tomu není moc co dodat, také proto jsem tu 2. přispívající :-D

Ale musím si napsat svoje k tomu nenápadně podsouvanému brainstormingu, což je v podstatě stav, kdy vám na poradě všichni radí udělat to, co jim slina právě na jazyk přinesla. Neštěstí. Neštěstí pro toho, kdo ty jejich bláboly potom musí "ověřit v praxi".

A že to po milionech pokusů přinese tu kýženou jehlu? Kdepak! To byste si ty koniny musel vymyslet sám, a taky potom i sám vyzkoušet, protože jen tak (když jste si to vymyslel sám, tak vás to asi baví) můžete pracovat dobře a něco objevit.

0 0
možnosti
Foto

On se myslel spíš vědecký brainstorming. :-)

0 0
možnosti
Foto

Překrásný článekR^R^:-) děkuji moc:)

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.