Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Argumentujete sice logicky, ale velmi selektivně, z čehož vznikají polopravdy.

Podstatnou známkou civilizovanosti je, že uznává rovná práva lidí. Tím se vyznačuje Izrael, v němž žije 20% arabská menšina, ale ne Arabové, kteří vtloukají nenávist k Židům do hlav už malým dětem.

Izrael vznikl ne na kradeném území, ale převážně na koupeném. Izraelci jsou snad jediný národ, který přežil skoro 2000 let bez vlastního území. Po holocaustu není divu, že mu bylo právo na vlastní území přiznáno, a je samozřejmé, že z hlediska mezinárodního práva šlo o určitý kompromis, protože to nešlo jinak. Ale odepření tohoto práva by bylo daleko větším zlem.

8 1
možnosti
Foto

To s tou civilizovaností byl jen extrémní příklad, aby bylo jasné, kam až může "civilizovanost" a zní plynoucí pocit nadřazenosti dojít. :-) Kdyby se Židé chovali civilizovaně, tak by neprosazovali vznik svého státu terorismem, například. Křivda holocaustu není ani ten nejmenší důvod ublížit někomu třetímu. Z hlediska "mezinárodního práva" bylo jediné řešení: vyžádat souhlas místního obyvatelstva. Takhle Židé přenášejí Hitlerovu agresivitu dále, naštěstí v daleko menší míře.

0 4
možnosti
Foto

Palestinci yb mohli klidně žít s Izraelci. Na území státu Izrael žije 20% arabského obyvatelstva (zhruba 1,5 milionu), kteří mají stejná práva s izraelskými Židy. Kdo však společně s Izraelci žít nechce, tomu je k dispozici rovnocenná, dokonce třikrát větší země na druhém břehu Jordánu, není tedy třeba „zahánět Izraelce do moře“, aby Palestinci získali životní prostor, Palestinci mají na výběr, pokud se týká jejich vlasti, Izrael však jinou volbu nemá, pro něj existuje jen jediná možnost na území biblického domova.Navíc neexistuje žádný mezinárodně právní dokument, který by zakotvoval právo Palestinců na území Západního břehu. Vytvořením Palestinského státu v území Gazy a Západního břehu by vzniknul naprosto neživotaschopný útvar, který by se musel stát protektorátem některé silné arabské země. Jednalo by se o entitu, která by nebyla schopna samostatné ekonomické existence.Člen výkonného výboru OOP Zahíra Muhseina s holandským deníkem Trouw, ve kterém Muhsein uvedl „Žádný palestinský národ neexistuje. Vytvoření palestinského státu je pouze záminka pro pokračování našeho boje proti Izraeli. Mezi dnešními Jordánci, Syřany, Libanonci nebo Palestinci není žádný rozdíl. O existenci palestinského národa hovoříme jen z politických a taktických důvodů, protože arabský národní zájem vyžaduje existenci samostatného palestinského lidu jako opozici k sionismu.

Suverénní jordánský stát, mající své definované hranice, nemůže vznášet nárok na Haifu, Jaffu, Berševu a Jeruzalém. V momentě, kdy vyhlásíme náš stát Palestina, nebudeme váhat ani minutu a spojíme Palestinu s Jordánskem.“

6 0
možnosti
TB

já bych začal úplně někde jinde, jestli pán dovolí. V době před naším letopočtem patřilo území Chetitům, klasičtí Arabové tam tehdy nebyli. Poté ovládl toto území Egypt, Judea byla tehdy takový malý, nepodstatný stát.

Protože to bylo takto, tak i Egypt se Judee zmocnil, a měl dost otroků od nich. Poté došlo k jakémusi zvratu a z Egypta se vrátili zpět do Judee. V té době začal nárůst moci Říma, který ovládl Egypt a jeho území také. Takže celá oblast spadla pod nadvládu Říma .Ale Judea byla velice neklidná. Povstání stihalo povstání.

Proto se Řím rozhodl vyhnat Židy z jejich země a do uvolněného území nastěhoval Nomády.Ti mu byli strašně vděčný, protože do té doby nic nevlastnili O Arabech není stále řeč.

Takže obyvatelé území nebyli Arabové ani v 1 století našeho letopočtu. Teprve v době narození Mohameda, což se datuje na 6 století našeho letopočtu, se tento název, opatrně, objevuje. Stále si musíme připomenout, že nám stále vládne Řím, byť rozdělený na východní a západní území

Nevím jestli je to dost pochopitelný, ale současní Arabové jsou vlastně potomky Nomádů a dalších obyvatel z území dál na východ

1 1
možnosti
FL

Autor považuje za relevantní pouze to, kdo tam hlavně žil někdy před první světovou. Kdo tam byl před tím se nepočítá, židovská imigrace od konce 19.stol. se taky nepočítá a že tam nebyl arabský stát, ale turecká říše a později britská správa, to taky ne.

1 0
možnosti
Foto

:-)R^Vyvážený a různými předsudky a animozitami nezatížený pohled je cenný, a to tím spíše, pokud ho poskytne někdo, kdo se běžně k této problematice nevyjadřuje, a zjevně nemá žádné osobní pohnutky někomu stranit.

Z komentářů je patrné, jak je pro mnohé těžké vnímat v této problematice v zásadě neutrální a věcná stanoviska jako vyvážená a automaticky nepovažovat tendenční náhled jako normu.

4 3
možnosti
Foto

No v tom to právě je, že animozitami zatížený pohled je ten v tom blogu. Všimněte si, v blogu se tvrdí, že Židé jsou hlavními viníky (viníky!!) problému.

A totéž se týká té vyváženosti. Jak vyvážená mohou být stanoviska, která označují jednoznačně a bezvýhradně jednu část složité konfliktní situace za jejího hlavního viníka (a to bez ohledu na historické i současné skutečnosti).

3 1
možnosti
Foto

Asi by to chtělo se trochu dovzdělat a přečíst si něco o tom, jak stát Izrael vznikl. V článku je úplně opominuto, že to území bylo turecké (Osmanská říše). Po první světové válce tam žádný stát nebyl. Jestliže se zpochybňuje vznik a existence státu Izrael, tak se zpochybňuje celé poválečné (po WWI) uspořádání na blízkém východě, které je založeno na Sykesově-Pickotově dohodě, kdy tito dva pánové udělali na mapě tlustou rovnou čáru a která dala vznik dnešní Sýrii, Libanonu, atd.

Pokud jde o ten uváděný původ terorismu, tak by to chtělo se trochu dovzdělat a přečíst si něco o tom, co se v té zmíněné době v té zemi dělo. A vysvětlovat terorismem vznik státu Izrael svědčí o naprostém nepochopení i neochotě chápat historii vzniku státu Izrael. Je třeba si něco přečíst s klíčovými slovy pro strejdu Gůgla třeba "Balfour declaration" nebo "San Remo conference".

S těmi úvahami o (ne)civilizovanosti už snad ani nejde argumentovat, to dokonce (s použitím citátu tradovaného ve fyzice) `není ani špatně` (a správně samozřejmě také ne).

V závěru blogu jsou jako hlavní viník označeni Židé. Ano, jako vždycky za všechno můžou Židé. A já dodávám (v narážce na známou historku): "a cyklisti".

9 1
možnosti
Foto

Nepochybuji o tom, že tam byl bordel všeobecný, nejen kolem státu Izrael. Izrael je jen jedním z "povedených" rozhodnutí, které plodí násilí v té oblasti.

Nevnímat roli terorismu při vzniku státu Izrael, to chce dost hroší kůži. Asi by to chtělo "se trochu dovzdělat" v té části historie. :-)

Poslední dva odstavce, zdá se, svědčí o tom, že ani "dovzdělání" nepomůže, když se nad psaným textem nepřemýšlí. :-) To o té civilizovanosti byl jen takový extrémní příklad, který ukazuje, co vše se může skrývat pod "civilizovaností".

Poslední odstavec, to už je čistá bezmyšlenkovitá demagogie, jak ten komentář začal docela inteligentně. :-)

2 3
možnosti
Foto

Britové si chtěla nechat po druhé světové válce Palestinu pro sebe a přístup k Palestině zablokovali válečnými loďmi. Povolili jenom 1 500 židovských obyvatelům měsíčně přístup do Palestiny. Mossad kupoval po Evropě staré vyřazené lodě a těmi se snažil dopravit Židy do Palestiny. Málo se jich do Palestiny dostalo a většina v nich a to i ti co přežili koncentrační tábory, skončila v internačních táborech obehnaných ostnatým plotem, strážními věžemi a s kulomety. Někteří z nich, za snahu dostat se do Palestiny, zaplatili životem. Internační tábory byly umístěny na Kypru, Mauriciu, Haifě. V táborech se tísnilo 50 000 Židů, žen, dětí. Na nátlak USA, Francie, Italie, musela V. Británie souhlasit s rozdělením Palestiny. Při hlasování se V. Británie zdržela hlasování a OSN se usneslo o vytvoření státu Izrael. Židům byla přidělena ze 70 procent neúrodná polopoušť, o kterou neměli Arabové zájem, a to, co si sami Židé zúrodnili a koupili. „Přidělený“ úzký pruh země, byl těžko ubránitelný, a přesto Židé s tím souhlasili, protože chtěli všechny Židy dostat do země zaslíbené.

6 0
možnosti
Foto

Jo, to je dost dobrý popis situace. Hlavní je však nepřekvapivě vynecháno. Na tom území žili v té době Arabové ne Židé, takže jejich natlačení se do této oblasti a posléze anexe území za podpory mnoha silných zemí, je ta nespravedlivá agrese, která je příčinou problémů. Nelze si zaslíbenou zemi vytvořit tak, že se místní obyvatelstvo vytlačí a částečně vyvraždí. Takový stát založený na agresi, třebaže mezinárodně podpořené, je svinstvo.

1 0
možnosti
Foto

Podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN ze dne 22. 11. 1967, nový stát může vzniknout až tehdy, až bude uzavřen mír a budou potvrzené bezpečné a uznávané hranice. Izrael uzavřel mír s Jordánskem a dohodl se na hranicích, uzavřel mír s Egyptem, který uznal stát Izrael a Izrael mu vrátil Sinaj. Bez uznání Izraele a bezpečných a uznávaných hranic předal Izrel Gazu a výsledek? To, co tam Izrael vybudoval, bylo zničeno a z Gazy je ostřelován Izrael, Gesto dobré vůle se nevyplatilo. Pokud budou tak zvaní Palestinci tvrdit " Žádný mír s Izraelem, žádné jednání s Izraelem " pak není možný mír. Nepřátelství mezi tak zvanámi Palestinci a Židy nejde o žádný územní spor, ale o nenávist vůči Židům, která je zakotvena i v Koránu.

5 0
možnosti
Foto

Pořád se neřeší příčina, ale jen následné události.

1 0
možnosti
Foto

V59í38t 63H40a38s52s47a10n

26. 5. 2021 10:41

Vážený pane Fíkáčku,

velice zajímavý článek, který by si za svojí nepopíratelnou kvalitu, ale také v rámci určité objektivity (při níž by měl být dán prostor všem slušnou formou vyjádřeným názorům, které se na dané téma ve zdejších blozích prezentují), zasloužil umístit na titulku. Za kvalitní zpracování a odvahu jít proti proudu dávám karmu. 

PS. Včera večer na téma Vámi zmiňovaného terorismu vůči Britům četl podobný, trochu více rozepsatý článek:

https://kandalaft.blog.pravda.sk/2016/05/12/teroristicke-zaciatky-izraela/?fbclid=IwAR28t7Gl6KX73cEfoSM35oxLARLoRfb8b-Ql-FI3CmuDWMU12v9eAN7XqLw

S přáním pěkného dne. VH

2 2
možnosti
PN

Jednou jsem cloveku z Izraele rekl, terorista neni jen ten, co polozi bombky k baraku, ale i ten, co ji tam hodi z bezpecne vzdalenosti a vysky z F-15 a dotycky vzteky malem proskocil stropem.

Situace tam nema reseni, krome takoveho, jak to udelali Britove na Tasmanii. Tam totiz vyvrazdili aboridzince do posledniho a tudiz v Tasmanii neni "problem" s puvodnim obyvatelstvem.

Jinak Hamas i Izrael si naramne vyhovuji, jsou to citelni nepratele a mohou s veselou mysli tvrdit, ze si "ta druha zacala" a ze se pred ni musi prece branit.

2 9
možnosti
PN

Naucte se chapat psany text, treba vam bude lepe.

0 2
možnosti
  • Počet článků 311
  • Celková karma 29,61
  • Průměrná čtenost 3139x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.