Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Palestina po dobu 300 let nepatřila Arabům. Židé zde žili po dobu 3000 let. Většinu s křesťany měli Židé v Jeruzalémě, Judei a v Samaří. Od roku 1881 se Židé vracejí do Palestiny. V Palestině v té době působí židovští nákupčí, kteří z peněz Sionistické organizace (do které přispívali filantropové, např. Rothschild či baron Hirsche), nakupují půdu od bohatých arabských velkostatkářů, kterým hebrejské zlato přišlo vhod a nákupčím prodávají bezcennou, neúrodnou půdu, zejména bažiny plné krys a štírů.Židé v Palestině uzavřeli s Araby reprezentované Fajsalem mírovou smlouvu, ve které Arabové uznali i lidské právo Židů na Palestinu.V Palestině žila velmi bohatá rodina Husejní, které se nechtěla smířit s přítomností Židů v Palestině. Jejich čelní představitel Amín el Husejní (velký přítel Adolfa Hitlera), se stal podvodem muftím Jeruzaléma a v den narození Mojžíše, který slaví muslimové, poštval Araby proti Židům a ti začali vraždit staré, obrany neschopné a pobožné Židy.Británie vydává tak zvanou Blafourovou deklaraci Magnu Chartu židovského národa, kterou uzná 50 států, a ve které je slíbeno židovské právo na Palestinu a v níž se zároveň Británie zavazuje, že udělá vše pro dosažení tohoto práva. Židé mají získat 100 procent území Palestina. V Británie v Palestině ustanovuje Hašimovskí království, později Zajordánsko, později Jordánsko. Dnes mají Židé z území Palestiny 18 procent a zbytek mají Arabové. OSN se usneslo o vytvoření státu Izrael. Židům byla přidělena ze 70 procent neúrodná polopoušť, o kterou neměli Arabové zájem, a to, co si sami Židé zúrodnili a koupili. Arabové vznik svého státu odmítli. V roce 1948 obsadilo Jordánsko východní Jeruzalém, Judeu a Samaří a vyhnalo odutud Židy a přejmenovalo oblast na Západní břeh. Gazu obsadil Egypt. PouzeŽidé prohlásili, že celý Jeruzalém považují za své hlavní město. Arabové ne a ani nevyhlásili zde vznik nového státu. Pouze Arabové ve východním Jeruzalémě požádali, aby dostali Jordánské občanství to jim bylo přiděleno.

11 1
možnosti
Foto

Zcela nepodstatné, že tak kdysi žili Židé. Kdyby se to bralo takhle, tam Itálii patří většina Evropy a kus Británie a furt se všude válčí. :-) Nevím o tom, že by se tam dostali Arabové nějakou násilnou expanzí, na rozdíl od Židů.

Nákup půdy nezakládá ani v nejmenší právo na stát s vlastními zákony, vládou, policií, armádou.

Může vše uznat kolik států chce, stejně se tím spravedlnost nezajistí. :-(

2 5
možnosti
KT

Jasně, stručné a výstižné...

Pan Stejskal s Vámi bude ovšem zuřivě nesouhlasit...

Samozřejmě, že právo Židů na Stát Izrael, respektive na území, kde se nyní rozkládá, je nyní toliko právem silnějšího, proč to nepřiznat, co je na tom špatného?

4 9
možnosti
FL

viz můj příspěvek níže

0 0
možnosti
FL

"Před rokem 1900 byla celá tato oblast arabská" - Ne, byla turecká, byla tam Osmanská říše, na tom území 300 let.

"něco základního platí snad už po desetitisíce let. Je to právo na území, kde daná societa žije. A toto právo Židé vznikem vlastního státu porušili." - Ne, pokud vás někdo nechá na svém pozemku si postavit stan, je to stále jeho pozemek, i když vás tam nechá roky. Kromě toho, před vznikem Izraele bylo na tom území cca stejně Židů jako Arabů. Takže čí je ten pozemek? Roli hrálo taky to, kdo se o vlastní stát víc zasadil, pro koho je důležitější a jaké podmínky v něm garantuje jiným národům (dnes mají izraelští Arabové stejná práva jako Židé, jaká práva by asi měli Židé v Palestinském státě?).

"Samozřejmě pořádné máslo na hlavě mají i Britové, kteří souhlasili se vznikem státu Izrael ač zpočátku židovskému přistěhovalectví bránili": - Britové to území dostali do správy právě aby podpořili vznik židovského státu. Wikipedie: Mezi hlavními cíli britského mandátu bylo napomoci při realizaci Balfourovy deklarace z 2. listopadu 1917, která měla zaručit „zřízení národní domoviny pro židovský národ“

https://cs.wikipedia.org/wiki/Britsk%C3%BD_mand%C3%A1t_Palestina

Později ale upřednostnili vlastní obchodní zájmy s Araby, tak začali Židům bránit. Proto ten terorizmus proti Britům.

6 1
možnosti
Foto

No, rozhodně to nebylo židovské území.

Nevím o tom, že by místní obyvatelstvo nechalo Židy, aby si tam zřídili stát. Koupě území nedává souhlas se vznikem státu s vlastní policií a zákony atd.

Britové jsou cizí země, takže aby rozhodovali o cizím území je pěkná špína. To by mohlo Rusko rozhodovat o sporu mezi námi a Polskem v případě toho dolu?

0 5
možnosti

J64a28k67u57b 77Š11o15l40c

26. 5. 2021 9:48

Asi budu smazán, ale... Co byste navrhoval, pane Fikáčku? Zrušit Izrael a židé se odstěhují bůh ví kam? Dějiny jsou jedna velká nespravedlnost, ale my nežijeme v roce 1948, ale v roce 2021, a podle toho musíme jednat. Izrael existuje, sám od sebe se nezruší, vymazat ho může pouze děsivá válka. To je jedna možnost. Nebo druhá, a tou je přijmutí reality a snaha o soužití. Z izraelské strany vůle určitě bude, ale z druhé strany těžko, takže se nic nezmění. Izraelci se dál budou bránit, na což mají právo a postupně budou Palestince vytlačovat, protože co jiného s někým, kdo nechce jednat o ničem.....

5 0
možnosti
KT

V tomto prostoru nemá smysl nic navrhovat, nebo že by Izrael přistoupil na to, že Jeruzalém není jen jeden?

Z palestinské strany vůle určitě bude, ale co s někým, který nechce jednat o ničem?

1 2
možnosti
JZ

Izrael je historicky židovskou domovinou. Nevidím problém v tom, že Židé se přistěhovali do oblastí, které byly neobydlené a nikomu nepatřili a to území si zakoupili, na tom nevidím nic špatného. žádný zákon porušen nebyl.

3 0
možnosti
Foto

Tyhle názory byly vyvráceny už v blogu. :-)

0 3
možnosti
SL

Vynikající. Karma je samozřejmostí.

0 4
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

EK

Proč tu není nějaká antikarma? Moc ráda bych jí dala.;-€

8 0
možnosti
  • Počet článků 311
  • Celková karma 29,61
  • Průměrná čtenost 3139x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.