Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tedy (při náhodném výběru)by se mohlo stát, že jejich vzdálenost je 10 (to nemůžete vyloučit). Takže v tomto případě bychom se dostali i před M a průnik těch dvou množin by byl neprázdný. Nebo jinak: Z je neznámé přirozené číslo, tedy rozdíl Z-M je též (neznámé) přirozené číslo - důležité je, že to není nekonečno. Takže postupným odčítání od Z se dříve či později dostaneme na M. Množina přirozených čísel se tedy tímto postupem nerozpadne na dvě disjunktní množiny...

0 1
možnosti
Foto

Ale rozpadne, protože hlavně jde o to, že obě množiny mají rozdílný charakter, jedna je určitá a druhá neurčitá. I když se mohou tyto množiny překrývat, my nejsme nikdy schopni to zjistit. Takže máme Schrödingerovu množinu. Současně se množiny překrývají i nepřekrývají. Dokonce ta "větší" množina nemusí být ani množina přirozených čísel, protože se našimi operacemi mohla dostat do záporných hodnot, což my taky nevíme. :-)

0 0
možnosti
Foto

je zvláštní číst něco, čemu vůbec nerozumím:-)

2 0
možnosti
Foto

Chce to malinko praxi. Byl jsem taky v podobném stavu, ale když člověk čte věci opakovaně, začíná chápat.

Připomnělo mi to jak Feynman vyprávěl, kterak přišel k Nobelově ceně za fyziku. Četl nějaký článek a sdělil partnerce, že ho vůbec nechápe. Zalezl do pracovny, přečet ho znovu, vylez a říká ženě, že už to trošku chápe. Přečetl ho potřetí a manželce sdělil, že už asi chápe podstatu problému. Po čtvrtém přečtení ženě řekl, že se tam autor článku dopustil chyb. Po pátém, že jsou tam i zásadní chyby. A po šestém přečtení už věděl, jak to napsat bez chyb. Byly to základní myšlenky kvantové elektrodynamiky, za kterou pak dostal Nobelovu cenu. Takže já bych to nevzdával. :-)

2 0
možnosti

Obavy z nekonečna jsem ztratil, až když jsem do sebe plně absorboval, že nekonečno je bod, pouze bod, kde se protínají dvě rovnoběžky.

0 0
možnosti
Foto

Takhle to fakt není ani omylem. A pokud jde o strach z nekonečna, pak to jediné nekonečno, které existuje, je nekonečně složité nekonečno, které zahrnuje i nekonečně vlastností, které neznáme. Z jeho perspektivy je jasné, že jakékoliv nekonečno jen jediné vlastnosti je holý nesmysl. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 29,06
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.