Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J93o98s66e35f 26P17o88t85r

26. 9. 2021 20:03

Pane Fikáčku,

jako vždy souhlasím s vámi jen částečně. Vůbec jste neuvedl, že myšlení je vlastnost vědomí, že vědomí a myšlenky jsou nehmotné entity a že se všeobecně uznává, že přítomnost a činnost vědomí je nejhlubším tajemstvím lidské existence.

Ani vaše věta :"Tedy to, co je primární, "nejvyšší" je realita." není nejsprávnější. Mikuláš Koperník došel k existenci heliocentrismu jen svými úvahami, stejně tak Einstein vytvořil své teorie relativity bez reálných pozorování, jen svými přemýšlením nad prostorem a časem. A stejně tak většina fyzikálních teorií vznikla v představách fyziků a až potom byly dokázány v realitě.

Píšete, že před lidskou existencí logika neexistovala. Jak si potom vysvětlujete architekturu atomu, tedy protonu, neutronu, elektronu. Ti tvoří vysoce logický systém z fundamentálních částic, sil a fyzikálních zákonů. Hlavně netvrďte, že je pouhá náhoda. Stejně je to s DNA, vysoce logická, přitom mrtvá makromolekula, základ všeho života.

0 1
možnosti
Foto

Myšlení pochopitelně není vlastnost vědomí, protože i zvířata myslí, umí se chovat sofistikovaně. Vědomí a myšlení jsou funkce materiálních entit. A to o tom nejhlubším tajemstvím je takový sebestředný plk. :-)

Koperník došel k heliocentrismu na základě studia empirického pozorování drah planet, Einstein uvažoval v rámci empiricky ověřené elektrodynamiky a Newtonovy fyziky, které skloubil. Takže všechny fyzikální teorie vznikly na základě empirických dat, ostatně jsou o nich.

Logika je lidský model. V přírodě taková zjednodušení jako je atom, proton elektron vlastně neexistují, podobně jako neexistuje jablko, neboť je to jedno velké prázdno s řídkou sítí atomů.

Věřící si vymysleli, že ateisté něco vykládají náhodou. Není tomu tak. Protože je náhoda jen nepoznaná kauzalita, vědecky vzato platí úplný determinismus, kde není místo pro náhodu. Jediná náhoda, která v úvahách existuje je bůh. Ten totiž vše stvořil svobodnou vůlí, což je čistá náhoda. :-)

0 0
možnosti
Foto

R^ Myšlení spolu s leností jsou matkou pokroku. Díky tomu se svět velice zmenšil, jeN člověk úměrně tomu jaksi ,,nevyrostl":-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,39
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.