Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J57o93s77e42f 43P45o93t35r

1. 10. 2021 21:38

Pane Fikáček, máte špatně hned první nejdůležitější myšlenku :"A jak to souvisí s gravitací? Jistě víte, že gravitační pole zpomaluje čas".

Jedena z nejdůležitějších otázek byla "jak funguje síla, jak se přenáší od zdroje k objektům". Vyřešil ji Maxwell zavedením pole. Pole působí v prostoru a sílu přenášejí od centra k objektům kvanta.

Pro gravitaci však žádná kvanta nalezena nebyla. Vyřešil to genius Einstein , že sjednotil čas a prostor do časoprostoru s tím, že sám časoprostor je gravitační pole, které zakřivuje a deformuje energie a hmota, a sama energie a hmota se pak pohybuje podle zakřiveného časoprostoru.

Čas tedy zpomaluje koncentrace energie a hmoty, nikoliv gravitační pole, čas je jeho integrální součástí.

0 0
možnosti
JP

J76o61s88e45f 40P85o14t16r

1. 10. 2021 21:43

Opravuji poslední větu :"Koncentrace energie a hmoty (kdo, co) zpomaluje čas, nikoliv gravitační pole, čas je jeho integrální součástí."

0 0
možnosti
JH

Neváhejte, a vyložte nám, jak je čas kolmý(svírá s ním úhel 90 stupňů) na třírozměrný prostor. Nenechávejte si to pro sebe...

0 0
možnosti
Foto

Na to stačí speciální teorie relativity. Časová osa je vždy ve vlastním inerciálním systému kolmá na prostor. Stačí se podívat na Minkowského model viz třeba: https://en.wikipedia.org/wiki/Minkowski_space#/media/File:World_line.svg

1 0
možnosti
Foto

Nedávno jsem narazil na toto zajímavé video: Zajímal by mě Váš názor.

https://www.youtube.com/watch?v=79oh_knlPK0&ab_channel=BeWise

0 0
možnosti
Foto

No, není to úplně blbý. A je tam dost chybiček. Třeba, že foton nemá hmotnost atd. :-) Ale v zásadě je to OK. A k tomu zániku vesmíru taky něco mám: https://fikacek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=756024

1 0
možnosti
MB

Když jsem to dočetl, tak mě napadla hříšná myšlenka - nepodobá se to těm gravitačním teoriím s gravitony, které zde na blogu prezentoval před rokem jistý Julius Maksa?

0 0
možnosti
Foto

Těžko. Nějaký Maksa moc nepoužívá logiku, podle mé zkušenosti. A když složí k sobě pár fyzikálních slov, podobá se to čemukoliv. :-)

2 0
možnosti
Foto

Samozřejmě. Nebo vše kolem stojí? :-)

0 0
možnosti
PP

Já nejsem žádný astrofyzik či kosmolog. Já si to vždy představoval tak, že vesmír je placatý a hmota, především pak supermasivní černé díry, na tuto placku tlačí a vyrváří tak zakřivení, které tvoří prostoročas. Jinak řečeno tam, kde miliardy světelných let daleko nic není (např. Boötesův void), není 3. ani 4. rozměr. Což světlu stejně nevadí, to se o čas nestará...

0 0
možnosti
PP

P.S.: Karma plus a více takovýchto vědecky provokativních článků (NE z imunologie/virologie/vakcinologie) =D

0 0
možnosti
OU
  • Počet článků 310
  • Celková karma 28,48
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.