Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

je to zbytečně komplikované a je to dáno jazykem. Je nutno přijmout axiom, že slovo realita nemá smysl samostatně - realita je vždy realitou nějakého pozorovatele (stejně jako pravda je vždy pravda něčí). Takže když mluvíte o realitě - realitu kterého pozorovatele máte na mysli? A když půjdeme ještě dál, tak můžeme říci, že nic jiného než vědomí neexistuje a že vesmír (včetně nás) je jen sen ve vědomí ("univerzálním") vytvořeným stejně jako se vytváří sen v hlavě spáče.

0 0
možnosti
JP

J81o28s39e53f 88P22o58t77r

5. 10. 2021 20:43

Pane Fikáčku,

přiznám se, že nerozumím dvěma vaším tvrzením :

V jedné části píšete :"Aby tím "strojem", který vytváří realitu, bylo něco všudypřítomného, aby to byl každý atom, každá elementární částice, každý bod prostoročasu (prostoročasový atom) a současně každá strukturní úroveň, a to po celou dobu existence vesmíru.

A pak tvrdíte :"Virtuální realitu vytváří všudepřítomné "počítače", atomy, fotony, elementární částice, a pole (vždycky jsem si myslel, že atomy a fotony jsou elementární částice).

O co jde. V jedné části tvrdíte, že realitu vyváří elementární částice, v jiné části tvrdíte, že ty samé částice vytváří virtuální realitu. Tak jak je to? A jak taková částice, jako bezhmotný chomáč energie jako foton působí jako počítač?

0 1
možnosti
Foto

Každá realita je jen virtuální. :-)

0 0
možnosti
LP

R^Vy ale vysvětlujete jen hmotnou část vesmíru. Mě by zajímalo, kde se v matce přírodě vzaly ty vzorce a principy - například pro replikaci DNA atd. A mám pocit, že bych se snad mohl ptát i po principech a matematice fyzikálních zákonů. Kde se vzaly ? Matematické vzorce - vymysleli jsme je, nebo jsme je objevili ? A ta přesná a cílená činnost přírody na úrovni kopírování DNA při tvorbě života? Kde se vzal ten mustr ? Snad se ptám na něco, co dává tázanému smysl.:-)

1 1
možnosti
Foto

Vše to pochází z empirického vesmíru. Matematika opisuje strukturu vesmíru.

0 0
možnosti
Foto

Dá se pochopit, že svět vypadá jinak podle rozlišení receptorů. které ho popisují. Běžný lidský svět popisují evolucí vyvinuté orgány, které reálný svět zobrazují s přesností, vhodnou pro přežití tak obrovských organizmů s mnoha miliardami buněk. Lidmi sestrojené receptory atomů či jednotlivých částic podávají zdánlivě rozdílný popis reálu, nicméně stejného vesmíru, jen v rozdílné velikostní a časové škále. Oba popisy jsou popisem téhož prostoru, nelez mluvit o reálnosti či nereálnosti. Jsem přesvědčen, že existuje mnohem podrobnější popis reality na velikostních škálách, které nikdy člověk nedosáhne pro svou metrickou velikost, ale současně proto, že náš známý vesmír má více než tři prostorové a jeden časový rozměr a do těch dalších rozměrů (pátého a dalšího) zasahují částečně pouze částice a vše podrobnější co existuje s nimi. V našem vesmíru nám zatím chybí "materiál" k výrobě receptorů na rozlišení vlastností a struktury částic a dalšího členění. Vesmír jak ho známe a vnímáme je tvořen hmotou a pro její rozlišení je minimem rozlišení Planckova konstanta.

1 1
možnosti
Foto

Kde se vzaly ty další dimenze v našem vesmíru? Neznám takovou teorii, b ani hypotézu.

Kde se vzalo, že se do nich nikdy nedostaneme? Vesmír, jak ho známe, je složen především za časoprostoru a kvantového vakua. To se myslí tou hmotou. Myslím, že komentář je poněkud zmatený. :-)

0 0
možnosti
JL

Každopádně nejlepší je být spokojený idiot. Čím víc člověk přemýšlí, tím víc z toho blbne - říkal to už Švejk.

0 0
možnosti
MS

Virtuální realita je simulace části skutečného světa. Pak lze ovšem těžko nazývat "skutečnou" realitu přívlastkem virtuální.

0 0
možnosti
Foto

To bych neřekl, protože třeba pod úrovní předmětů přirozeného světa je skutečnější úroveň, třeba atomů. Z hlediska těchto atomů je pak makroobjekt vlastně virtuální, "neskutečný".

Co je teda skutečnost? To jak jabko vypadá na atomové úrovni nebo na úrovni obvyklé? :-)

0 0
možnosti
MB

Tak dlouho a tolik jste toho musel naštudovat, pane Fikáčku, aby jste přišel na to, že vlastně neexistujeme.

A tady ten pán si jenom šluknul sušenou žábu a ví to taky.

https://www.youtube.com/watch?v=kkrjXq8ggvA

Ale jak sám přiznává, šel zkratkou. Jinak se k tomu dochází po desítkách let hlubokých meditací.

1 0
možnosti
Foto

To bude asi blábol, že neexistujeme. To je ten rozdíl mezi tou cestou studijní a drogovou. Ta drogová plácá hlouposti. :-) Hezký den

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,35
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.