Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Aby vedci nemuseli priznať, že gravitačný zákon je nesprávny, vymysleli si existenciu temnej hmoty i temnej energie. Fungovanie vesmíru sa dá vysvetliť aj bez temnej hmoty i bez temnej energie. Gravitácia nieje iba príťažlivá, ale aj odpudivá. Stáčanie perihélia Merkúra v protismere chodu hodinových ručičiek je možné iba vďaka odpudivej sile Venuše.

O kolobehu vody v prírode rozhoduje zmena príťažlivej sily na odpudivú silu i naopak zmena odpudivej sily na príťažlivú.

Existuje niekoľko ďalších dôkazov, že gravitácia je elektrostatického pôvodu. Gravitačné pole nieje homogénne. Geopatogénne zóny sú miesta z rozdielnou permitivitou zemskej kôry.

0 1
možnosti
Foto

Fyzika má několik návrhů, jak změnit obecnou teorii relativity (OTR) tak, aby nebylo třeba temné hmoty nebo temné energie. Takže určitě to není tak, že by za každou cenu obhajovali OTR. Dokonce základem vědy je, že každá teorie bude jednou překonána.

Stáčení perihélia Merkuru ale OTR vysvětluje zcela. Tedy to vypadá, že odpudivá gravitace asi nebude správná představa.

Neexistuje jediný důkaz, že gravitace EM původu není. Stačí uvážit už to, že ve vesmíru je většina prostoru bez EM, ale žádné bez gravitace, protože gravitační pole je prostoročas. Jestli nějaký důkaz proti tomu existuje, proč o něm nikdo neslyšel. Sem s ním. :-)

Že není gravitační pole homogenní je elementární základ OTR. Geopatogenní zóny jsou, při vší úctě, holý nesmysl. :-)

0 0
možnosti

J81o16s68e37f 26P91o11t20r

27. 1. 2023 20:41

Pane Fikáčku,

na YouTube jsem objevil vaši přednášku LLionTV "Teorie relativity pro ty..."

před 4 roky, v diskuzi 92 vysloveně kritických vás zesměšňujících příspěvků. Vybral jsem jeden :

" To se vůbec slušně komentovat nedá. Jak může jakákoli VŠ toto připustit? Ten člověk neví o matematice, fyzice a relativitě vůbec nic a hodinu od první do poslední věty vykládá nesmysly. Těch studentů je mi líto, že musí vydržet tyhle bláboly hodinu poslouchat."

Co vy na to? A tím také varuji vaše fanoušky, kteří, většinou z neznalosti vás, se s vámi snaží vážně diskutovat

0 0
možnosti

Učitelé bývají na VŠ různí. Někteří dobří, jiní průměrní, nebo i vyloženě špatní.

;-(

0 0
možnosti
Foto

tak určitě zajímavé téma - aktuálně se podobnými tématy hodně zabývám - jinak mám pocit, že každá veličina se dá vypočítat vícerým způsobem - nenázornější je rychlost - která je po staletí definována jako dráha lomeno čas - ale letecké rychloměry - nebo automobilové tachometry fungují na jiném principu - jinak jsem sílou zas tak nezabýval - ale z různých přepočtů je síla často brána jako veličina odvozená z tlaku - jinak z rychlosti u rotačního pohybu by se měl dát vypočítat moment otáčení neboli moment síly - a z momentu síly zase síla - což je vlastně třetí cesta jak vypočítat veličinu "síla" (newtonovská definice se zrychlením, tlak, moment síly) - jinak pro případ rovnoměrného nezrychlené pohybu jsem si vzorec upravil tak - aby ve vzorci zrychlení sice figurovalo - ovšem s hodnotou jedna

0 0
možnosti

Ste ochotný uvažovať o možnosti, že mnohé z platných fyzikálnych vzorcov sú nesprávne?

Viete, že platný vzorec na výpočet mechanickej práce W=F*s je v rozpore z Newtonovým zákonom zotrvačnosti, i z Newtonovým zákonom sily?

Sila F predstavuje množstvo práce ktorú je potrebné vykonať aby teleso o hmotnosti m malo zrýchlenie a, alebo aby teleso o hmotnosti m dosiahlo za čas t rýchlosť v. Prácu nieje možné násobiť dráhou ale iba časom. Skutočné množstvo vykonanej práce predstavuje impulz sily W=I=F*t.

Skutočnú kinetickú energiu predstavuje hybnosť a preto sa výchylka balistického kyvadla dá vypočítať iba z hybnosti a nie z kinetickej energie. Ek=m*v.

0 1
možnosti

Smazaný příspěvek

Příspěvek byl odstraněn autorem blogu. Opakované vložení může být smazáno redakcí.

Foto

Ano. Komentáře, založené na elementární neznalosti základů fyziky, které se snoubí s velkou vytrvalostí jsou prostě trolling, a ten se tu maže. Známe se už dlouho, že, takže vím, co čekat. :)

0 0
možnosti

J98i23r32i 75H66l49a31v14a

24. 1. 2023 17:40

Zajimavy tema.:-)R^

0 0
možnosti

R^ Trochu mě šokujete.

0 0
možnosti
Foto

J66a43n 59S37v24a92t90e48k

24. 1. 2023 12:52

Gravitaci nejlépe popisuje od svého vzniku v roce 1915 obecná teorie relativity coby zakřivení časoprostoru. Pro dostatečně slabá gravitační pole však vystačíme s aproximací Newtonovým gravitačním zákonem. Protože obecná teorie relativity neobsahuje jakékoli kvantování, očekává se, že její nástupce – teorie, která sjednotí gravitaci s ostatními silami – bude muset mít kvantový charakter.

Zdroj: wikipedie

Jde totiž o to, že v běžném světě je Newtonova teorie zcela v souladu s Einsteinovou teorií relativity.

To nelatí pro velké rychlosti (blízké rychlosti světla) a rovněž v mikrosvětě (kde se uplatňuje kvantová fyzika).

Mimochodem teoretičtí hledají již dlouho po "svatém Grálu fyziky", který předběžně nazývají "teorií všeho". Taková teorie by popisovala věrně svět ve vesmíru (pohyb rychlostmi blízkými rychlosti světla ve vakuu), svět námi běžně viditelný (to je oblast té Newtonovské mechaniky) i svět na částicové úrovni (kvantová teorie). Zatím jsme bohužel neuspěli...

Kdo ale s takovou "teorií všeho" přijde a obhájí ji mezi teoretickými fyziky, toho Nobelovka nemine.

---

Čili v oblasti běžného vnímání světa si bohatě vystačíme Newtonovskou mechanikou (pomocí níž jsme mimochodem např. doletěli na Měsíc - tedy my ne, ale Američané ;-)).

0 0
možnosti
Foto

Jo, vše OK a notoricky známé věci. Ale nijak se to nevztahuje k tématu, je-li gravitace síla. :-)

1 0
možnosti

Ženský tvrdí, že gravitace je pěkná sf.ňa.

K vůli ní, prý musí nosit podprsenky.

;-(

0 0
možnosti

Když nevíme co to je, zeptáme se Andreje.R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,35
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.