Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZM

Mašínové, jako kluci hrdinové na konci války... posléze jako parťáci poděbradské zlaté mládeže, kteří si pravděpodobně začali myslet že mohou vše a začali si hrát na odbojáře..... útěk se jim podařil, ale nechali tady spoustu lidí, kterým se režim pomstil... než Mašíny, bylo by lepší a záslužnější zabývat se těmito lidmi a jejich mučiteli.....

20 4
možnosti
JP

To mi připomíná jednoho "bojovníka proti socialismu" od nás ze vsi. Kradl jako straka, bylo mu jedno, jestli soukromníkovi nebo firmě. Nástupu do vězení se chtěl vyhnout tak, že uteče do zahraničí. Na hranici ho ale chytili a přidali mu rok vězení. Po sametovce z něj byl najednou bojovník proti komunismu, protože se prý snažil rozvrátit socialistický režim. Že kradl, aby měl na chlast? To nikoho nezajímalo. Ještě dostal odškodnění jako "politický vězeň". Tak podobné lidi já teda adorovat nebudu, pro mě jsou to prostě zloději, v případě Mašínů sprostí vrazi.

36 8
možnosti
Foto

Nebo aspoň sprostí podezřelí.

3 1
možnosti

J95a75k29u75b 37Š74o93l92c

3. 10. 2023 13:08

Nechápu, proč nejprve všechny uražíte a vydáváte se za jediného, kdo ví, jak to tehdy bylo. Pak ale ukazujete, že nechápete tehdejší situaci. Kubiš s Gabčíkem měli peníze, informace, zbraně, ilegální byty, značnou podporu odboje, Mašínovi neměli nic. Zbraně, peníze, informace, jen nesmyslné řeči z rádia (domácího i zahraničního), že třetí světová je na spadnutí. K tomu totálně profízlovaná společnost.

Všechny akce, které Mašínovi podnikali nesměřovali k osobnímu obohacení, ale k zisku zbraní, peněz atd. potřebných k odbojové činnosti.

Jako hodně kontroverzní se mi jeví jeho podnikání. Pokud se nepletu obchodoval např. s Idi Aminem "řezníkem z Kampaly". To mu nevadilo? To rozhodně nebyl lepší člověk než komunisté.

5 10
možnosti
MB

M84i45l57a48n 97B16í89l53e65k

3. 10. 2023 13:19

No, zadržení Mašínů v r. 1951 a následný nízký trest pro Ctirada a propuštění pro Josefa ukazují, že nepatřili k těm, které komunisti pokládali za hlavní nepřátele. Nakonec strýce Ctibora Nováka po válce z bryndy vysekalo Reicinovo OBZ...

5 1
možnosti
Foto

J75i91r70i 75C25i13z

3. 10. 2023 12:17

Autore, zkuste si o dobe po II.WK neco precist z vice zdroju abyste pochopil, jak nasi predci jednali a uvazovali. Jen kratka rekapitulace. Po podepsani kapitulace Nemecka 8.5.45 doslo ve vetsine zemi k uctovani s kolaboranty. To nejdesivejsi se odehralo v obnovene CSR pod vedenim narodniho socialisty (zkrac. nemecky nacisty) Benese, ktery jmenoval predsedou vlady oberbolsevika Gottwalda. Vlada NF se ridila dekrety vychazejicich z bolsevickeho Kosickeho programu. Soucasti techto dekretu byly etnicke cistky vsech, kdo nemluvili cesky nebo slovensky, prestoze klerofasisticky Slovensky stat byl dobrovolne spojencem nacistickeho Nemecka po celou II.WK. Dekrety umoznovaly beztrestne vrazdit deti, zeny a stare lidi, protoze muzi byli v zajateckych taborech a nebylo nikoho, kdo by sve rodiny mohl branit. Po etnickych cistkach zustal obrovsky majetek a toho se zmocnili ti, co v klidu vrazdili. Statisice lidi najednou zbohatli. Dekrety umoznily znarodneni a vyhnani puvodnich vlastniku predevsim do zony ovladane USA. V r.46 vyhrala volby KSC se 45% a tim nasi predkove jen potvrdili souhlas s prechodem k bolsevismu. To ostatni byl uz jen dusledek tohoto volebniho vysledku. Zacaly procesy, cistky v KSC, totalni zmena rizeni spolecnosti. Horakova byla narodni socialistka a jeji role v II.WK neni zcela jasna. V takove dobe se objevila skupinka Masinu a vrazdila asi z politickych duvodu. Nasi predkove byli jiz tezce ovlivneni bolsevickou ideologii a samozrejme je tvrde odsoudili. Z pohledu dnesni doby se jejich vrazdy tezko nejak hodnoti, protoze my jsme tehdejsi nadseni lidi pro bolsevismus nezazili a nemuzeme pochopit. Spis jak Masiny se zabyvejme temnymi strankami historie, na ktere se KSC sice podilela, ale nebyla hlavnim iniciatorem. NF mela vice clenu jako socialiste (Fierlinger), krestane, narodni socialiste a jeste jedna partaj.

4 9
možnosti
ZZ

Máte tak trochu pravdu, ale zapomínáte na časové souvislosti.

Ctirad Mašín po roce 1948, absolvoval při studiu VŠ záškodnický kurz, organizovaný Svazem brannosti a SČM a nepatřil v té době k nějakým odpůrcům. Vše se zásadně změnilo až v roce 1951, kdy se parta Mašínů rozhodla opatřit zbraně. Ty pak použily na přepadení auta s výplatami v roce 1952, aby měli na motorky a financování svých potřeb.

V roce 1953 se dali dokonce na zapalování stohů sena a slámy a pak už jim nezbývalo nic jiného než zdrhnout, protože smyčka tehdejšího SNB se kolem nich stahovala.

Tímto útěkem, ani trestnými činy tedy rozhodně Mašínové nebojovali proti komunistům.

14 8
možnosti
Foto

Pane autore, nevím, jestli jste zažil na vlastní kůži padesátá léta. A dokázal ještě po létech vnímat atmosféru té doby.

Zločiny, které páchala vládnoucí partaj, musely v každém normálním člověku vzbudit odpor. A ten se projevil podle míry naštvání, založení a možnostech.

Hodně lidí ze strachu před pronásledováním emigrovalo, čímž jsme přišli o část naší elity.

Váš postoj patrně pramení z toho, že nikdo z Vašich příbuzných či známých nebyl režimem postižen, případně naopak s režimem kolaboroval.

Jediná chyba Mašínů byla v tom, že jich bylo málo.

14 25
možnosti
Foto

Nikdo nechválí poválečný režim. K tomu mám možná větší odpor než Vy a moji prarodiče byli částečně postiženi. Odpor proti režimu byl správný, včetně ozbrojeného. Ale vraždění lidí tak nějak bez rozmyslu, jen proto, že jsem naštvanej na režim, se kterým oni nemají celkem nic společného, je prostě zločin. Mašínové se ve svých nejhorších činech od toho režimu nelišili. Oni byli poválečnými "komunisty".

36 9
možnosti
PC

Vnímám to úplně stejně jako autor.

19 9
možnosti

Já bych to nechal na historicích. Podle mě se to musí vidět v kontextu doby, což je těžké. Teď to vidíme od stolu, ale musíme chápat to zoufalství, kdy jste pod zločiným režimem, chcete něco dělat, ale nevíte co. Nemáte internet na to, abyste si nastudoval taktiky. Máte jen své okolí a svůj mozek. Ve skutečnosti nevíte, co jsou komunisté zač a kam se to vyvine.

Já osobně si říkám, že na vězení to není, na metál také ne.

0 0
možnosti
PC

Na vyhodnocení opravdu nepotřebujeme historiky. Stačí znát fakta (a ta jsou známa více než dost) a kriticky myslet.

Ostatně moc dobře z historie víme, jak právě historici dokážou fakta v zájmu aktuální ideologie překrucovat.

9 1
možnosti
Foto

Jasně, budeme se všichni třást odporem, když Mašínovi podřezali spoutaného policajta (všichni vědí, že pokud by je popsal a komunisti chytili, šli by bez pardonu na šibenici). Nikdo neví, jak by se na jejich místě zachoval.

Zatímco ve stejné době bolševici vraždili zcela nevinné lidi jen proto, že se ozvali proti režimu. Viseli kněží, sedláci, studenti i ti z "dělnické třídy". A celkem nic se neděje, donedávna měli komunisti zastoupení v parlamentu, dodnes jejich vůdkyně píše články - a to bez jakéholiv rizika, že by se jí událo totéž, co jejím odpůrcům před cca 60 lety.

Tyhle články jsou na nic.

14 27
možnosti
Foto

Nikdo nehaní totalitní režim, ale Mašínové nebyli po válce lepší. Nbeojovali proti režimu, jen chtěli zdrhnout.

32 9
možnosti
Foto

J18a13n 91Š41i91k

3. 10. 2023 10:09

Úvod jste vystihl, protože ano, všechny strany dělají závěry, ale fakticky o jejich činu a okolnostech kolem něj nic neví. Vy se domníváte, že víte, protože jste četl Wikipedii, ovšem do té může vkládat prakticky kdokoliv, cokoliv a o spoustu těch článků odborník nezavadí ani omylem. Z toho důvodu dělat si závěry na základě Wikipedie je stejné, jako si dělat závěry na základě 30-ti případů majora Zemana. Ten jsem tedy viděl, ale závěr si z toho nedělám, protože mám z toho podání jisté pochybnosti. Vy je nemáte, protože v tomto duchu vyznívá Váš článek. Tím chci říci, že o tom oba víme leda tak kuličky naší babičky a ze sebe chci říci, že si závěr udělám, až si přečtu podrobné podání některého renomovaného historika, ještě raději tedy dvou. Hezký den

10 14
možnosti
Foto

No, tedy srovnávat Wiki a 30 případů majora Zemana je daleko větší hrubka, než spoléhat v základních informacích na Wiki. Působím ve vědě a nejednou jde má první orientace z Wiki, když to není můj obor, ale pak jdu do vědeckých článků. Málokdy mě Wiki zklamala zásadně.

Do Wiki může přispívat kde kdo, a zrovna tyto články píšou často historici. A kritizovat nějaký článek na Wiki může kdokoliv, takže tam do jisté míry funguje kritičnost jako ve vědě. Není to 30 případů majora Zemana. Navíc jsou dole linky, dokonce i na ty renomované historiky.

16 2
možnosti
  • Počet článků 311
  • Celková karma 29,60
  • Průměrná čtenost 3139x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.