Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdy není energie kvantována (kamínky nám názorně vysvětlují kvantovou mechaniku)

Co je to za hloupost, řeknete si! Energie je přece vždy kvantována! Vždyť kvantová mechanika začala Planckovým pochopením, že musí počítat energii po kvantech a ne spojitě. A Einstein to vzal i fyzikálně vážně představou fotonů.

A v této argumentaci bychom mohli pokračovat. On ten Planck v roce 1900 přece kvantoval vyzařovanou energii (absolutně) černého tělesa (třeba vlákna žárovky). Tedy vlastně kvantoval záření, které vysílají atomy. Jeho výpočty ukazovaly, že by během chvilky měla být vyzářená nekonečná energie, kdyby záření kvantováno nebylo. Ale žádná nekonečná energie se v realitě nevyzařovala (a ostatně je to taky nemožné). Ony "spojité" výpočty popisovaly skutečnost úplně špatně, dokud milý Max nezaložil svůj matematický model právě na kvantování energie. Tuto kvantovou diskrétnost můžeme dokonce vidět, a to třeba v podobě spektrálních čar (viz obrázek níže). 

Na pozadí všech frekvencí, tedy všech energií světla (neboli na pozadí celého barevného spektra) vidíme tmavé čáry. Tyto tmavé (absorpční) proužky vznikají tak, že konkrétní atomy pohlcují jen některé frekvence záření, tedy jen záření s přesně určenými energiemi. Energie (elektronů v atomech) je tedy kvantována. Není to tak, že je spektrum konkrétního atomu celé černé, což by muselo být, kdyby konkrétní prvek absorboval spojitě všechny energie. Každý prvek má dokonce své přesné frekvence, svůj "podpis", své charakteristické spektrální čáry (viz obrázek níže).

Toto je spektrální "podpis"vodíku. Vodík vysílá, je-li "zahřán", pouze tyto (emisní) spektrální čáry.

Tyto čáry jsou dány rozdíly energií "oběžných drah" jeho elektronů. Ony "dráhy" mají přesné energie, a tak elektron, který přeskočí z vyšší dráhy na tu nižší (viz obrázek níže), vyzáří foton o jedné konkrétní energii a žádné jiné. (Nebo, jde-li o pohlcení, foton předá jen přesně tu energie, která elektron právě zvedne z jeho nižší dráhy na vyšší.) Zkrátka vše je tu kvantováno. Opravdu?

Když elektron klesne v atomu z vyšší "oběžné dráhy" na nižší, vyzáří foton přesně definované energie. Tak se vytvářejí barevné emisní spektrální čáry. Když elektron přijme tuto přesně definovanou energii, vytváří to tmavé absorpční čáry.

Jak je potom ale možné, že je třeba spektrum "za" tmavými (absorpčními) čarami spojité, jak nám ukazují přístroje? Nejsou tam žádné skoky, žádné pauzy! Tady by to bylo asi trochu složitější, tak zkusme přehlednější argument. Je dobře známo, že když foton stoupá v gravitačním poli, ztrácí svoji energii spojitě. Může tedy vlastně nabýt libovolné energie, ne jen určité. Foton ztrácí energii tzv. rudým posuvem. (Anebo si představme, že se rozletíme proti fotonu, pak se vzrůstající rychlostí naší kosmické lodi bude plynule vzrůstat energie fotonu, kterému letíme vstříc. Když budeme naopak postupně zrychlovat ve směru jeho letu, bude jeho energie vůči nám zase spojitě klesat.)

Tak je ta energie kvantována, nebo není? Ano, je, například fotony jsou kvanta elektromagnetického záření, jehož energie je vždy v diskrétních porcích. Dá se do určité míry říci, že světlo je proud balíčků energie. Jenže tyto balíčky mohou mít libovolnou "velikost". Je to třeba jako s kameny (viz obrázek výše). Každý kámen je "kvantum", ale toto kvantum může být jakkoliv veliké, může mít libovolnou váhu. Můžeme pilníkem obrousit vždy malinký kousek a tímhle způsobem můžeme kámen a jeho hmotnost spojitě zmenšovat.

Tím jsme vše vysvětlili na úrovni současné kvantové mechaniky. Nechcete ale jít ještě o krůček dále? Zkusme to: Určitě víte, že tím pilníkem nemůžeme zmenšit kámen o méně než jeden atom, či méně než jednu částici (elektron). Tedy i tato spojitá řada snižování energie fotonů není úplně spojitá. Její kroky jsou též jemně kvantovány. Ale tato kvanta jsou mnohem, mnohem menší než jednotlivé kameny. Podobně se zřejmě i energie fotonů může měnit jen po maličkých diskrétních krocích. Ale to už jsme někde v království budoucí kvantové gravitace, která kvantuje i prostoročas a to zřejmě (podstatně?) jemněji než současná "kvantovka".

A když jsem u té kvantové mechaniky - někdo může správně namítnout, že fotony mají přece i vlnové vlastnosti, jak velí "kvantovka". To si můžeme (zjednodušeně a nepřesně) představit jako písek či malé kamínky unášené proudem vody. Pak se budou kamínky pohybovat také "na vlnový způsob", přestože to jsou jen "částice".

Proud vody snadno unáší kamínky a písek, které se poddávají pohybu kapaliny.

Podrobně se můžete dočíst o spektrálních čarách v blogu Existovaly ve vesmíru neznámé chemické prvky nebo za nimi musíme do vesmírů jiných? A obstojně můžeme pochopit vlnové projevy v kvantové mechanice třeba v blogu Je naše vědomí kvantové, jak tvrdí Roger Penrose? A co třeba Nevědecké pohádky moderní vědy III - "náboženství" Schrödingerovy kočky?

Autor: Jan Fikáček | úterý 23.6.2020 9:02 | karma článku: 41,71 | přečteno: 3162x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3390x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,83 | Přečteno: 826x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 538x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 878x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6433x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.