Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak kaluž ukáže, jestli žijeme v simulaci nebo ne

Řeknete si, že to úplný nesmysl, že je Země středem vesmíru. Vžijte se ale do intuitivního světa, který není korigován vědou. Díváme-li se na noční oblohu, jsou vzdálené hvězdy tak maličké, že vůbec nepřipomínají naše Slunce.

Snadno tak vznikne názor, že jsou to zcela jiné objekty naše hvězda. Ta se pak jeví jako ve vesmíru zcela jedinečná. Stejnou zásadní odlišnost pozorujeme prostým okem mezi daleko bližšími objekty stejného druhu, mezi Zemí a ostatními planetami. Zatímco Země je barvitá, mnohotvará a pohyby na ní nejsou dokonalé (například pád kamene jednou skončí), jiné planety naší Sluneční soustavy vypadají zcela jinak. Jejich podrobnosti nevidíme, takže se nám jeví jako dokonalé jednobarevné kuličky ne-li body. I jejich pohyb je, zdá se, dokonalý, nekonečný, stále stejný. A teprve Galileo svým 8x zvětšujícím dalekohledem přesvědčivě zjistil, že povrch Měsíce s horami a údolími není dokonalý, a svými detaily se podobá Zemi a že kolem Jupiteru také obíhají měsíce jako kolem Země. Do té doby byl převládající názor, že Země je středem světa. Sebe jsme dříve též egocentricky pokládali za zcela odlišné od zvířat, než Darwin zjistil, že jsme vznikli evolucí, a my následně, že jsme složeni z buněk jako zvířata a rostliny a všichni máme DNA.

Až teprve Galileo svým dalekohledem uviděl, že se Jupiter podobá Zemi v tom, že má taky měsíc, dokonce několik měsíců.

Člověk, protože se nalézá na jednom místě, je prakticky bod ve vesmíru. Jeho rozměry jsou v řádu metrů, rozměry vesmíru v řádu desítek miliard světelných let. Nejsme všudypřítomní, a proto vše vnímáme sebestředně, tedy deformovaně, jak je patrné i z výše uvedeného. Je to dáno prostorovou perspektivnou, tedy tím, že čím je objekt vzdálenější, tím se k nám dostává o něm méně informací. Vzdálená tělesa se nám jeví menší, i když nejsou. Je to přirozené, nedá se to zcela odstranit, i když filosofie a věda tady dosáhla mnoha úspěchů, což už naznačuje ten Galileo. Jde ale o to, že ona sebestřednost není je prostorová. Je jasné, že např. vlastní rodina je nám bližší než někdo cizí, že válku v Česku bychom vnímali podstatně silněji než válku na Ukrajině. "Košile bližší než kabát." je lidové přísloví vycházející z dlouholeté zkušenosti lidí ze života. Sami pro sebe jsme důležitější než naše okolí. Na druhé straně si informace o okolí si přibarvujeme podle svých vlastností, protože ty známe, ale okolí ne. Ilustruje to další lidové přísloví "Podle sebe soudím tebe.".

Obě tyto protichůdné tendence se logicky doplňují. Přirozeně vidíme, že náš blízký svět je něco zcela jiného než vzdálené okolí, což může být okolí jen vzdálené naší neznalostí, tedy noeticky vzdálené, tedy vzdálené ve smyslu poznáním, třeba zvířata. Na druhé straně z toho logicky plyne naše silná tendence chybějící informace si svévolně doplňovat tím, co známe a je nám blízké. Představujeme si třeba mimozemšťany především jako mužíčky, přestože na Zemi existují chobotnice, ptáci, či delfíni. A ET tak určitou mohou mít podobu, kterou ze Země neznáme. Stačí si připomenout, jak podivné tvory v hlubinách oceánů stále poznáváme (viz video níže). Za oběma těmito tendencemi stojí naše přirozená sebestřednost, kterou geniální francouzský psycholog Jean Piaget nazývá centrací. Piaget nazývá snahu o překonání centrace decentrací. Když třeba procestujeme půl světa a poznáme mnohé kultury, lépe chápeme a známe českou mentalitu, než když nikdy Česko neopustíme. O takové odpoutání od sebestředných představ bychom se v poznání měli snažit.

Decentraci je dobré použít třeba, když uvažujeme o antropickém principu, to jest o představě, že je vesmír nám ušit na míru. Kdyby se totiž základní fyzikální konstanty (rychlost světa, Planckova konstanta atd.) jen trošičku změnily, svět by byl velmi jiný a my bychom v něm neexistovali. Proto se to jeví tak, že vesmír je přesně vyladěn pro naši existenci. Naše přirozené a tedy nevědecké (centrické) vnímání a myšlení nám to předkládá úplně stejně, jako nám říkalo, že Země je středem vesmíru. My jsme totiž středem všeho, i když jen pro nás samotné. Přitom je správné řešení tak prosté. Aby vše bylo hned jasné, můžeme si náš úžas ze (silného) antropického principu formulovat jako údiv kaluže, že je tvar díry připraven přesně na její tvar. Je jasné, že to bylo obráceně. Kaluž se vytvarovala podle díry a ne díra kvůli kaluži. Když tam díra nebude, nebude ani kaluž. Kdyby byl vesmír jiný, my bychom prostě nebyli. Vesmír je, jaký je, a my jsme vznikli tak, že jsme využili jeho možnosti. Kdyby nebyl pro život vhodný, prostě by v něm život nebyl. Podobně jsme nevznikli třeba na Měsíci nebo na Venuši, kde nejsou pro to vhodné podmínky.

Mimochodem, Měsíc i Země nevznikly náhodou a my dobře víme, jaké fyzikální zákonitosti je stvořily a jak vznikaly. Tuto úvahu je třeba použít i v případě našeho vesmíru. I on vznikl zákonitě, ne náhodou. Jako náhoda se to jeví jenom nám, protože moc netušíme, jak (před velkým třeskem) vznikal. Mluvíme o tom proto, že náhodný vznik je námitka proti přirozenému, neegocentrickému výkladu antropického principu (viz ona kaluž). Byla by to přece šílená náhoda, kdyby vznikl jediný vesmír a právě takový, že bychom v něm vznikli my, zní onen argument. Taková náhoda by si zdánlivě vynucovala obrovské množství vesmírů, aby se jeden trefil do takových hodnot konstant, které umožňují naši existenci.

Je ale potřeba k existenci kaluže konkrétního přesného tvaru spousta děr v cestě? Nikoliv. Stačí jedna jediná na celém světě, aby vznikla dotyčná kaluž daného tvaru, která bude díru přesně kopírovat. (To s tou kaluží jsem kdesi četl, není to můj nápad.) Takže není třeba obrovského počtu vesmírů ani žádné neuvěřitelné náhody. Přesto je zcela přirozené, že děr existuje obrovské množství. Ono vlastně všeho existuje obrovské množství, atomů, zvířat, hvězd, galaxií, planet. měsíců, černých děr, částic, mravenců, stromů. Je tedy extrémně pravděpodobné, že vesmírů je také mnoho. Že je jen jediný, je jen náš sebestředný dojem, vlastně stejný, jako dávný dojem, že je jen jedna planeta, Země, a jediná hvězda jako Slunce. Tak jako jsme dříve znali jediné Slunce, jediný Měsíc a jedinou Zemi, protože jsme dá moc neviděli, tak dnes vidíme jen jeden vesmír. Tak jako Země není středem vesmíru a není to jediná planeta, stejně je velmi pravděpodobně mnoho vesmírů a ten náš je zřejmě jen průměrný.

Kaluže se vytvarují podle děr, které nikdo úmyslně nevytvořil za účelem požadovaného tvaru kaluže.

Dále, opravdu kdyby zmíněné fyzikální konstanty byly jen nepatrně jiné, život by byl v našem vesmíru nemožný? To je opravdu jen sebestředná úvaha. Je to jako tvrdit, že kdyby na Zemi byly jiné podmínky, inteligentní život by neexistoval. Například, kdyby byl všude jen oceán. To bychom sice nevznikli my, ovšem inteligentní život, delfíni, by vzniknout mohli. Je zřejmé, že život se podmínkám může přizpůsobit a může vzniknout i za jiných podmínek. O tom svědčí tzv. extrémofilové, tedy organismy, které žijí v podmínkách, kde by většina živočichů nepřežila, třeba vlastně v kyselinách, v hloubkách oceánů pod extrémním tlakem, na poušti nebo v ledu. 

Co z toho plyne? Je-li vesmírů mnoho a hodně odlišných, mnoho jich může být vhodných pro život. Není to tak, jak nám naše sebestřednost našeptává, že náš vesmír je zcela výjimečný. Z čeho plyne, že je výjimečný? Když je nějaký člověk výjimečný, víme to proto, že většina lidí výjimečná není a on mezi nimi vyniká. Kdybychom znali jen jediného člověka, neměli bychom jeho srovnání s ostatními a nemohli bychom vědět, je-li výjimečný. Známe jediný vesmír, tedy nelze tvrdit, že je výjimečný pro život. Určité jiné hodnoty fyzikálních konstant mohou být klidně dokonce mnohem lepší pro vznik a rozvoj života než naše kombinace. A my můžeme žít jen v periferním nepovedeném vesmíru, kde se nic moc zajímavého neděje a multivesmírná civilizace je jinde. Copak někdo i jen modeloval jiné kombinace hodnot? Nevím o tom. Copak někdo prozkoumal jiné vesmíry, aby zjistil, je-li v nich život a jak je pokročilý? Proto naše představa, že kdyby byly změnou parametry našeho vesmíru jen o maličko jiné, neexistoval by v takovém vesmíru život, je něco jako představa eskymáka/inutita, že když někde není sníh a led, není tam možné postavit obydlí. Nejsme jen primitivní "kmen" ve srovnání s jinými multi-civilizacemi v jiných vesmírech? Když tak sleduju ukrajinskou válku, zdá se mi, že ano.

Dalším krokem za silným antropickým principem je představa, že je náš vesmír počítačová simulace stvořena nějakými Architekty. Tady už je náboženská podstata takovýchto úvah zcela zjevná. Nebudu zde argumentovat proti této představě podrobněji, protože to jsem udělal jinde (viz odkazy na blogy níže). Chci jen zmínit, že tato představa je něco jako představa, že je Zem středem vesmíru. V představě simulace a siného antropického vesmíru se také celý vesmír "točí" kolem nás. Asi je to dokonce ještě egocentričtější představa než Zem jako střed vesmíru, zejména v případě simulace. Ta je stvořena JEN kvůli nám, zvířata, Země, Slunce bylo stvořeno JEN kvůli nám. Obávám se, že přesto, že se tu mluví o moderních technologiích, je to myšlenkové tmářství. Navíc je tato představa založena na myšlence nekonečných schopností nějaké technologie. Je to stejně směšné, jako představa, že člověk a celý vesmír je možné stvořit z bláta nebo z kamene. Tam jsou limity zřejmé. U simulace by byl tak výkonný počítač tak obrovský, že by se změnil v černou díru.

Další blogy k tématu:
Je náš vesmír "počítačová simulace"? Je, ale...Jak poznáme, že žijeme v simulaciLEGO jako důkaz, že je antropický princip nesmyslStvořil vesmír pro nás Bůh?

Autor: Jan Fikáček | úterý 29.11.2022 9:07 | karma článku: 30,55 | přečteno: 2185x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3319x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 810x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 531x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 874x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.