Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O tom, proč jsou Beatles, Galileo či Einstein všudypřítomní jako bůh

Když jsem svému synovi pěl chválu na skupinu Beatles, znechuceně odvětil, že je to hudební pravěk. No jasně, dnes jede něco úplně jiného. Dcera mě třeba uvrtala do K-popu (korejského popu), syn stále poslouchá nějaké Bla, bla...

Tím "bla, bla" myslím třeba písničku Rockstar od Post Malonea, viz níže. Když ji posloucháte, vypadá to, že tam bla, bla skutečně zpívá. Jo, vím, že ne. Celý tento hudební styl jsem si pro sebe označil jako bla, bla styl.

Ale k podstatě věci: Taky mi přijdou Beatles dnes už hodně nemoderní, snad je nemám ani ve svých oblíbených písničkách na YouTube. Ale racionálně si uvědomuju, že oni udělali takovou revoluci v muzice, jako nikdo v populární hudbě. Oni pop vlastně v dnešní podobě vytvořili. Oni udělali v hudbě minulého století největší změnu. Jde jen o to, že to, co udělali, bylo tak dávno (vznikli v roce 1960), že už je to zcela samozřejmé a téměř nudné. Ani si ale dnes už nedovedeme představit, jak vypadala muzika před Beatles a neumíme pocítit, jak objevní tenkrát byli. Jakým byli šokem. Dnes jsou už ale opravdu skoro nuda. Proč jsou ale dnes už v podstatě nezajímaví?

Stejný pocit nudy jsem měl, když jsem četl Einsteinovu a Infeldovu knížku Fyzika jako dobrodružství poznání. Fyziku jakž tak zvládám, tak jsem se těšil na to dobrodružství inzerované v názvu knihy, ale byla tam jen samá nuda. Proč? Protože Einstein přebudoval samotné základy fyziky a byla to tak zásadní změna, že bez její znalosti se dnes neobejde ani středoškolák, a možná se s nimi seznámí člověk už na základní škole. Je to elementární základ fyzikálního uvažování, který je ve fyzice všude. Einstein je v podstatě všudypřítomný. Prostě už je od určité minimální fyzikální úrovně tak samozřejmý až "neviditelný", jako naše dýchání, třeba.

Představme si fyziku v době, kdy začal publikovat, tedy v roce 1905. Nebyly teorie relativity, tedy černé díry nikdo nebral vážně, vlastně nikdo o něčem takovém prakticky ani neslyšel. Vesmír nebyl v našich očích větší než naše galaxie, nerozpínal se, nebyl žádný velký třesk. Nikdo neuvažovat o tom, že je čas pružný, či že čas snad ani neexistuje. Kvantová mechanika, kterou Einstein poprvé "prakticky" použil v podstatě neexistovala. Vše bylo zcela deterministické, žádné pochyby o reálnosti naší reality, žádné Schrödingerovy kočky. Do toho přišel Einstein s představou pružného času, který je "pro každého" jiný a "gumového" prostoru.

Einstein byl ve své době tak šokující, že dostal Nobelovu cenu až v roce 1921, tedy 16 let po publikování speciální teorie relativity, a to ještě ne za své největší objevy. Tak dlouho trvalo vědecké komunitě strávení Einsteinových myšlenek. A i v té době teoriím relativity moc nevěřili, i když byly již prokázané. Proto nedostal Einstein Nobelovku za ně. Stejně šokující byli také ve své době Beatles. Nebo Galileo, na kterého se vrhla inkvizice. Nebo heliocentrici Koperník a Kepler.

Einsteinovy teorie relativity nám o čase říkají mnoho.

Abychom tuto revolučnost u heliocentriků pocítili, musíme si uvědomit, co říká naše každodenní intuice o naší Zemi. Vidíme přece, že stojí a že je plochá. A že Slunce obíhá kolem ní, stejně jako všechny hvězdy. Že je zeměkoule středem vesmíru. Z našeho každodenního vnímání nijak neplyne, že je Země "koule", že se točí a obíhá kolem Slunce. Jeden z tehdejších přesvědčivých argumentů byl, že kdyby se Země otáčela kolem vlastní osy, musel by neustále foukat vítr o rychlosti přes 1000 km/h na rovníku. To ale nepozorujeme. Nebo že by z rotující Země vše odstředivou silou odlétávalo do vesmír. Představa, že je vše jinak než pozorujeme, byla ve své době velmi zvláštní.

Heliocentrik Galileo také vlastně jako první začal zásadně používat experimenty k vytváření a ověřování svých fyzikálních představ, jako jeden z prvních významně používal pro fyziku matematiku. A jako první použil technologii (dalekohled) pro zkoumání vesmíru. Dnes je pro nás empirické ověřování, používání technologií a matematiky ve vědě zcela samozřejmé.

Prostě géniové jako Einstein, Newton, Galileo, Koperník, Beatles, Fleming (objev penicilínu) a mnoho dalších vytvořili samozřejmost našeho dnešního světa. Dnešní svět je tak zásadně jiný než byl dřív, a my si to běžně ani neuvědomujeme.

Nějaké další blogy by vás zajímaly?
Albert Einstein neznámýProč si Einstein myslel, že "je Země placatá"?Einstein udělal sem tam nějakou chybičku, tak ho musíme opravit (pokud jde o současnost)

Autor: Jan Fikáček | středa 29.11.2023 9:07 | karma článku: 24,86 | přečteno: 1108x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3320x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,82 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 531x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 874x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Neapol zasáhlo zemětřesení o síle 3,9. Ohnisko se nacházelo na svahu sopky Vesuv

27. dubna 2024  9:52

Oblast kolem sopky Vesuv nedaleko jihoitalské Neapole v sobotu ráno zasáhlo zemětřesení o síle 3,9....

Veřejnoprávní média by neměla mít zisk z reklamy, zní z Asociace komerčních televizí

27. dubna 2024  9:41

Mediální manažerka Klára Brachtlová už rok stojí v čele Asociace komerčních televizí (AKTV). Tu...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.