Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mašínové všech zemí, spojte se! (2 minuty)

Mašínové jsou pro některé lidi vrazi, pro některé velcí hrdinové. Tedy přesněji celá jejich skupina čítající původně šest lidí. A jako obvykle si obě strany skoro vždy dělají názor bez základních znalosti o této skupině.

Když zůstaneme na chvíli na té nejpovrchnější úrovni bez podrobnějších znalostí, i tak je velmi zřejmé, že existují limity, kdy se obecně velmi chvályhodný boj proti agresivnímu totalitnímu režimu mění ve zločin. Kdyby např. Mašínové vystříteli jesle, snad i ten nejzarytější antikomunista by pochopil, že je to neodpustitelný zločin. Nebyl by to totiž žádný boj proti režimu, jen úchylnost.

Boj proti režimu by byl třeba útok na špičky režimu. Když vynecháme třeba přímo Gottwalda nebo někoho takového, kdo může mít silnou ochranku, pak někdo jako Urválek, tedy agresivní komunistický soudce, který poslal na smrt třeba Miladu Horákovou nebo Rudolfa Slánského, by byl legitimní cíl. Bylo by to něco jako útok výsadkářů skupiny Antropoid na Heydricha za války.

Mašínové ale nebojovali proti režimu, řešili spíše svoji osobní situaci v totalitním režimu. Byla to impulzivní zmatená agresivita ne promyšlený boj proti režimu. I tak je ale osobní odpor proti režimu oprávněný. Jenže odsud podsud. Uměli byste podříznou hrdlo spoustanému a bezbranému člověku, jak to udělali Mašínové? Z vojenského hlediska by to do určité míry dávalo smysl, protože to byl příslušník SNB (sboru národní bezpečnosti) a mohl by je identifikovat. Byla to také ozbrojená složka alespoň částečně sloužící režimu, i když v jednom případě zabili věřícího.

Milada Horáková, oběť justiční vraždy v procesu, kde byl státním zástupcem Urválek

Ale co říci na zastřelení pokladníka při loupežném přepadení, který také nebyl členem KSČ, ale spíše odpůrcem režimu? A ponechání naživu tří svědků. To určitě nebyl žádný boj proti režimu. Bylo to jen agresivní a zločinné řešení osobního problému. "Odboj v režimu zbrklých kovbojů", což je název článku Ivana Motýla je asi nejpřiměřenějším hodnocením. Byl to je jen osobní zmatený "odboj", ne odboj skutečný.

Válka, které se Mašínové účastnili, má ten neblahý dopad, že i přeživší jsou po této zkušenosti značně agresivnější, i když už je mír. Asi k jejich agresivitě přispěl i komunistický režim, ale vypadá to, že agresivitu měli již od začátku v povaze. Takové agresivitě pak ideologické zdůvodnění, ať už je to boj proti komunismu nebo kapitalismu, otevírá dveře. A v jejich očích nespoutanou agresivitu ospravedlňuje. Ovšem jen v jejich očích. I mnohé dobré skutky nemohou vyvinit ze zločinu. Když někdo pomáhá lidem, ale pak někoho zavraždí, bude odsouzen a nemůže mu být omluvou, že předtím konal dobro. Jediný zločin dělá z člověka zločince, i kdyby předtím zachránil tisíc lidských životů.

Z toho hlediska je jasné, že i když Mašínové určitě vykonali mnoho dobrého, stejně jsou zločinci. Ve svých nejhorších činech se neodlišují od agresivního poválečného komunistického režimu v Československu. Vyznamenání si tak zaslouží asi tolik, jako onen poválečný režim.

Mimochodem, k získání základních znalostí o skupině Mašínů stačí nahlédnout třeba do Wikipedie. Například její článek Skupina bratří Mašínů za pár minut dá podstatné informace.

------------------------------

Další blogy autora, které poutaly pozornost:
Co odpověděla umělá inteligence na otázku "Proč je moje žena chytřejší než já?"Jak můj táta svým opilectvím ušetřil Československu těžké desítky miliónůProč už nejsem vlastizrádce a fašista

Autor: Jan Fikáček | úterý 3.10.2023 9:07 | karma článku: 44,00 | přečteno: 7613x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3320x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,83 | Přečteno: 813x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 532x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 875x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.