Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
GH

Dnes jsem narazil na Vas dnesni blog a pres nej na par starsich...vsechny jsou velice poucne...diky.

Zrovna pred par dny byl na TVO (myslim, ze zdejsi jedina verejnopravni TV) dokumentary o George Boole...rad bych na neho upozornil:

https://www.tvo.org/video/documentaries/the-genius-of-george-boole

https://www.tvo.org/transcript/119982X/the-genius-of-george-boole

https://www.dailymotion.com/video/x7h0ia7 ..pro vas co zijete mimo Kanadu

https://www.youtube.com/watch?v=Hljir_TyTEw

0 0
možnosti
Foto

No, tak nějak, myslím, že problém matematiky, spočívá v tom, že je imaginárním konstruktem, který nám umožňuje pochopení reálného světa, ale ne vždy tento imaginární konstrukt odráží reálný svět. Proto ho lze "ohýbat" dle přání "konstruktéra". :-)

1 0
možnosti
Foto

Co dodat ?...je málo mužů těch, co jim ráda nastavim ucho jako trychtýř a jako poslední splihlý ručník svým poutkem se pověsím na jejich ret.:)) Ať už cokoliv může být i proti mému pojetí světa a vztahů v něm, tady jsem ve zviklání k novým náhledům a učiním tak svobodně a ráda. R^ Naklonujte se a učte matiku všude. Doslova miluju, když o ní lidi a děti můžou číst takhle.

Přeji krásné svátky, pane Fikáčku:-) za článek děkuju

0 0
možnosti

Žijeme ve trojrozměrném světě, který je většině lidí jasný. Je ale jisté, že neexistují další rozměry? Podle matematických zákonů by jich mohlo být nekonečno. Jen si je neumíme představit. Podle tohoto by neexistoval žádný pevný bod - ani v lahvi, ani mimo ni, dokonce ani v hmotě lahve, ani v myšlence na lahev. Víte, dýchá na mně nekonečno možností a tak se radši pokorně vrátím ke své trojrozměrné soustavě a budu ráda věřit - pro praktický život je to nezbytné - že 1 + 1 = 2. Hezké svátky.:-)R^

0 0
možnosti
Foto

Nekonečno jich z principu být nemůže. :-) Žádné nekonečno v realitě není.

0 0
možnosti
Foto

Je to problém.

My si v klidu žijeme s tím, že jedna plus jedna se rovná deset a bereme to jako axiom, nevyvratitelný fakt, téměř jako pevný bod ve vesmíru.

Jenže pak nastane malér když zjistíte, že tento pevný bod nahlodal už dávno nákej Ajnštajn, který to prohlásil za nepřesné vyjádření a hnul nám tím bodem tvrzením, že jedna plus jedna se (sice) rovná dvě (ale navíc) plus světelné kvantum.

A pak zkuste hejbat Zemí, když vám ten pevnej bod pořád šoupou někam jinam.

0 0
možnosti
Foto

J12i94ř90í 94K59a15r60b61a87n

22. 12. 2019 22:20

Samozřejmě, můžeme počítat ve dvojkové, trojkové, čtyřkové, šestnáckové nebo třeba třicítkové soustavě. My ale používáme v běžném životě soustavu desítkovou, a pokud u zápisu čísla není uvedena číselná soustava, má se za to že se jedná právě o soustavu desítkovou :-)

0 0
možnosti
ZH

U zápisu 1+1=10 to bylo uvedeno. Navíc s dodatkem, že symbol 2 ve dvojkové soustavě neexistuje. Tedy zápis 10 ve dvojkové soustavě reprezentuje dvojku. :-)

0 0
možnosti
VH

Není pravda, že ve dvojkové soustavě 1 + 1 = 10!! Deset ve dvojkové soustavě je nesporně 1010.

Není pravda, že 1 + 1 nejsou dvě. Naopak: 1 + 1 se sice zapíše "= 10". Jenže tento znak (jedna, nula) je zápisem dvojky. Když dvojkové soustavě nerozumíte, nemudrujte.

0 0
možnosti
JK

No, pokud chcete být přesný, pak 1+1 dá v našich podmínkách hodnotu, limitující ke dvěma. ;-)

0 0
možnosti
SB

že se v ní číslo 2 dokonce vůbec neexistuje. Pak najednou rovnice 1 + 1 = 2 neplatí a správně je 1 + 1 = 10.

----------------------

Já bych vám oponoval.

Ono vždy platí, že jedna a jedna jsou dvě. Rozdíl je pouze v tom, jak se to zapíše.

V dvojové soustavě 1 + 1 = 10

V trojkové a vyšší soustavě 1 + 1 = 2

V římských číslech I + I = II

To jsou všechno jen různé druhy zápisu. Na skutečnosti, že jedna a jedna jsou dvě, se tím nic nezmění.

Stejně jako kdyby (čistě teoreticky) zítra vyšlo nařízení, že křestní jméno Slavomír se bude psát s tvrdým ý, tak by to byl jen jiný způsob psaní. Ale stále bych to byl já, i kdyby se to psalo "Slavomýr Beneš".

6 0
možnosti
ZH

Nikoliv, neplatí vždy, že jedna a jedna jsou dvě. Platí to jen při sčítání celých čísel, kde nedochází k průniku.

0 0
možnosti
JP

J68o77s24e44f 81P79o77t50r

22. 12. 2019 19:44

Pane Fikáček,

měl jste publiku přiblížit, že ideální svět matematiky, který existuje mimo realitu nalezl řecký filozof Platón a že dnešní svět matematiků je rozdělen , půl na půl, a ty co věří, že matematické axiomy, rovnice a poučky.. leží mimo a jsou jim, matematikům propůjčovány a na ty co věří, že je výmyslem lidí.

První názor je podporován je tím, že matematika přesně a bez rozdílu vyjadřuje fyzikální zákony. Každý fyzikální jev lze vyjádřit matematickou rovnicí. Třeba R. Feyman "O povaze fyzikálních zákonů" říká o gravitaci, že její příčina je neznámá, a co vědci znají, je pouze matematický zákon.

Zaujalo mě také vaše vyjádření :"A samozřejmě i v té nemocnici jsou, bohužel, nejsilnějšími vlivy zlepšující zdraví léky a další materiální faktory a Hesse může být jen doplňková léčba. Materialismus funguje i tady."

Myslíte si, že ty léky a další materiální faktory budou působit neustále?. A jak je, když se člověk dostane do terminální fáze života?

3 0
možnosti
Foto

No, měl jsem málo času na téma, tak se tam mnoho věcí nevešlo. Takže díky za doplnění. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.