Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M22i74l35a48n 36B48í73l69e95k

13. 10. 2022 10:47

"...V každém případě tenhle styl všeobjímající lásky někdy od věřících slyším. A přijde mi dost nemorální. Moc neladí s představu, že náboženství je/bylo zdrojem morálky..."

Mám dojem, že za prvotními papežovými výroky lze spíš hledat to, o čem níže psal pan Jílek. I papež je jen člověk do jisté míry utvářený prostředním, ve kterém vyrostl - a tvrzení o Ukrajině určitě nebylo pronášeno formou ex cathedra:-).

A i ta všeobjímající láska v křesťanství by měla mít svoje meze; křesťan sice má milovat hříšníka, ale zároveň by se měl stavět proti hříchu. Nakonec různé pohledy jsou známé i z historie (Chelčický x bojechtiví kněží polních obcí).

1 0
možnosti
Foto

Papež se nechal před časem slyšet, že prý máme přijímat uprchlíky. A proč je nepřijímá sám?? Když má ve Vatikánu plno krásných a velkých paláců!!? Kdyby z nich všechny léta skvěle placené darmožrouty vyhodil na ulici a nastěhoval do nich uprchlíky ze Sýrie, Afghánistánu, Pakistánu a jiných zemí, nemusel by říkat všem ostatním lidem, co mají ve věci uprchlíků dělat. 8-o!!

1 0
možnosti

L75u76d88ě89k 36T67o88n55d40r

13. 10. 2022 9:05

"Dodávky zbraní Ukrajině jsou morálně přijatelné, protože zemi pomáhají bránit se ruské agresi." - papež František

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/papez-dodavky-zbrani-na-sebeobranu-napadene-zeme-jsou-moralne-prijatelne/2257449

1 0
možnosti

J74a58n 25M54a27r26e98k

12. 10. 2022 20:26

Tak ten přemoudrý stařec mně dost překvapil. Já jsem totiž křestansky věřící člověk...tudíž bez morálky...Jak mi otevřel oči!!! Ted, abych byl morální musím se stát ateistou.

0 2
možnosti
Foto

A tohle přece neřekl. Mluvil o tom, že pro některé je víra cesta k morálce a pak je víra protézou, není přirozená a tím je kulhavá, není dokonalá. Přece je dost časté, že se vězni obrátí na víru.

Jinak v rodinách, které jsou na tom morálně v pohodě, ať už jde o věřící rodinu či ateistickou, mohou děti získat morálku přirozeně. Ale obecně je víra v morálce trochu problém, protože nesměřuje ke skutečnému smyslu morálky, to jest k člověku, ale k vymyšlenému panáčkovi. Ten když neexistuje, může si kdokoliv vlastně vymyslet libovolně jeho vlastnosti a tím i z toho plynoucí různou morálku. Viz ten Kirill nebo pedofilie v církvi atd.

0 0
možnosti

Papež František pochází z Argentiny. V celé Latinské Americe lidé nemají rádi Američany, tedy lidi z USA. Mají za to, že za nízkou životní úroveň v jižní Americe mohou severoamerické monopoly. V tamějších církevních kruzích vznikla "teologie osvobození" která se domnívala že spojení náboženství a komunistických reforem pomůže pozvednout celou Latinskou Ameriku. Marně jim Jan Pavel II. vysvětloval, že se mýlí. Až příklad Kuby a dalších zemí jim pootevřel oči a víra v teologii osvobození tam začala slábnout. Přesvědčení, že za všechno zlo mohou USA je tam však stále silné. I dnešní papež v prvých měsících války neoznačil Putina za agresora, trvalo mu několik měsíců, než vše pochopil. V poslední době se ve svých projevech obrací jmenovitě na Putina a vyzývá ho k míru. V pravidelných nedělních promluvách před Agnus Dei to dělá často. Dokonce nedávno věnoval celou tuto promluvu právě apelu na Rusko a Putina, aby skončili, což je dosti nezvyklé, vždy v těchto promluvách probere všechny důležité události.

1 0
možnosti

Beru to tak, že morálce se vyhnout nedá, nelze před ní utéct, kdežto víru mít nemusíte, když nechcete. Zaplať Pámbu. ;-)

0 0
možnosti

Den po ruské invazi navštívil papež osobně ruské velvyslanectví ve Vatikánu, aby jim řekl, co si myslí. Něco takového se ještě nikdy v dějinách nestalo. Ani jednou. Za Svatý stolec v diplomatické sféře komunikují vždy pouze a jedině pověření apoštolští nunciové, nikdo jiný.

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/papez-frantisek-vatikan-ukrajina-rusko-rusko-ukrajinsky-konflikt-valka-na_2202251925_kth

0 0
možnosti
Foto

Ale z toho článku vyplývá jen obecná snaha o mír. Nevypadá to, že by jim vysvětlil, že to zlo jsou oni.

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.