Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

V delším článku »Staré rozpaky z nové resuscitace« jsem před více než 15 roky v dnes již zaniklém měsíčníku 51 PRO (č. 3/2008, str. 30/31) k již tehdy dost vyhrocené debatě o »případu Mašínové« uvedl v části »BYLA TO OBČANSKÁ VÁLKA?« mimo jiné toto:

Nastolením a zodpovězením téhle obecné otázky legitimity III. odboje se možná mělo v těch našich politických patrech nejvyšších začít (navzdory tomu, že by to samozřejmě nevyneslo takový okamžitý mediální zisk). Daleko dřív, než se zbrklým, pokoutním a emotivním »fait accompli« v tom jednom vybraném – a to ještě v tom nejchoulostivějším – případě rozdaly medaile.

[Dnešní poznámka pro osvěžení paměti: šlo o »čestné plakety« od tehdejšího premiéra Topolánka.]

Pro právní a podle mě i morální posouzení skutků skupiny bratrů Mašínů je to zřejmě čítanková otázka prejudiciální, neboť teprve její kvalifikované rozřešení určí, zda vztahovat na jejich individuální násilné akce »válečné právo«, respektive tu či onu haagskou či ženevskou konvenci. Tudy totiž vede ta klikatá a potemnělá hranice mezi teroristou a kombatantem.

To není přehnaný právní pozitivismus, to je přece jeden z těch pár zbylých pilířů naší civilizace. Nebo jednejme nadále účelově a vyzobávejme si i z práva pořád jen to, co se nám kdy hodí. Jen »třídní zájem« nahraďme něčím ještě zakuklenějším. Klidně třeba i tou Pravdou a Láskou, to už je jedno... Ale pak již otevřeně dejme vale té kdysi tak převratné a snad upřímně míněné devíze: »Nejsme jako oni.« [Konec autocitace.]

A uběhlo bezmála šestnáct let...

0 0
možnosti

Mašíny lze označit jako vrahy, protože pokud by to byl odboj, musely by mít jejich činy nějaký kladný význam pro republiku, či její občany. Jednalo se jim pouze o osobní prospěch. To je celé.

5 1
možnosti
Foto

Tak ostře bych to asi úplně neformuloval. Byli ale přes čáru, a proto bych to na vyznamenání neviděl ani omylem.

2 0
možnosti

J83i52ř81í 29H72o13l75ý

4. 10. 2023 10:25

Všichni co zemřeli jejich rukou byli komunisti. Malí, velcí, hubení nebo tlustí to je jedno - byli to prostě komunisti.

A co se říká o komunistech?

Dobrej komunista, mrtvej komunista.

0 17
možnosti

.p. Holý:

Jsem zděšen podobnými příspěvky. Totéž, na co tu pějete chválou, říkali nacisté o Židech. Vy tedy schvalujete holocaust?

9 3
možnosti

Já v otázce Mašínů zastávám neutrální postoj. Nevolám po jejich vyznamenání, ale také v nich nevidím sprosté vrahy. Všechno je to nutné vidět v kontextu "z kloubů vymknuté" doby, kdy byli na našich hranicích bez soudu stříleni čsl. občané, kteří se provinili jen tím, že nechtěli žít ve státě s komunistickým režimem, a legální cestou jim to nebylo umožněno. Za takových okolností je vznik ozbrojené skupiny vcelku pochopitelný, stejně jako to, že pro získání prostředků k její činnosti se děly i excesy, které jsou dnes částí společnosti považovány za nejhorší zločiny.

8 5
možnosti

Váš názor je asi nejvíce lidský, nevybočující z mantinelů zdravého rozumu. Zdravím.

3 1
možnosti
Foto

Vždy budu nadávat na komouše, kteří stříleli na hranicích, popravovali a ničili rodiny, ale podříznutí omámeného, svázaného člověka opravdu není hrdinství.

14 1
možnosti

Přátelé jestli se nemýlím tak bylo pár roků po válce. Ve válce z Čech a Moravy "zmizely" statisíce Židů a po válce jsme se "úspěšně" vypořádali s dalšími 3M spoluobčanů. A to nemluvím o střílení v Kobylisích a ledaskde jinde. Hodnota lidského života byla velmi snížená. Zkuste na to nahlížet tak, že byste byli veterány např. aktuální války na Ukrajině a prošli byste si tím vším. Hned byste se na zabití byť svázaného, ale stále velmi pravděpodobného informátora dívali jinak. Bodejť by ne, vždyť byste za sebou měli rok a půl trvající vlastnoruční vraždění protivníků a pohřbívání spolubojovníků. Vlastně by to byla tak nějak nudná rutina, někoho šmiknout po krku. Zní to hrozně, ale v době, kdy je ještě stále živá myšlenka na nedávné masové vraždění, to takhle prostě je. Mne tady nějaké zabíjení provozované Mašíny vůbec nebere, no a co, mne se to netýkalo, prostě nevyřeším všechny okolnosti plynutí času. A že někdo usiluje o vyznamenání těch chlápků? Co je mi po tom. Kdyby vyznamenali řezníka, že umí hladce porážet krávy a jde mu tedy řemeslo od ruky, budu se rozčilovat, že vraždí bezbranné tvory a tuhle jej za to vyznamenali? No asi ne. Nejlíp je to vyjádřené v Jasného Všech dobrých rodácích, když střelí učitele: Zastřelit chlapa, nebo srnca, vždyť to jedno jest. A je to tak. Kdo chová zvířata a pak je zabíjí na maso, tak moc dobře ví, jak to je. Jsou to živí cítící tvorové a není u nich rozdíl od člověka. Že nemluví? No po našem ne, jinak se svými umí komunikovat naprosto plnohodnotně. A stejně to podřízneme, bezbranné důvěřivé tvory. A tady s někdo pohoršuje nad třičtvrtěstoletí starým podříznutím. Je to pryč a už jsou všichni mrtví. Teda až na toho posledního, 92 let. Všechno je to pryč, darmo mluvit.

0 11
možnosti

Teda vy jste lumen. Podříznout člověka nebo zabít králíka je pro vás to samé. Vy jste zralý.

10 0
možnosti

Pokaždé děti straším, že na ně přijde Mašín. Pořádně na ně zahvízdne a svázané je podřízne.

3 3
možnosti

To není špatný. Ale dneska vyděsíte jedině živým Kulínským. Resp. když není originál, je třeba sehnat dobrého imitátora. To na děcka zabere, všichni zmlknou, zhruba tak rychle, jako když aplikujete decimaci žehem.

0 2
možnosti
Foto

Pana Fikáčka jsem v 90. letech minulého století pokládal za velmi chytrého. Proto mě zaráží, že je schopen v případě odbojové skupiny bratří Mašínů reprodukovat komunistické narativy.

11 15
možnosti

Martine, jsem ročník 52 a ČSM či SSM natož pak nějakou partají hoch, dnes dědek nepolíbený.Děda nechtěl být se svými 12ha družstevníkem, tak se něco vymyslelo a dostal 2 roky natvrdo ...

Vidím to stejně jako pan Fikáček.

A propó ?? Proč nebyla schopna naše pravice po r. 90 dostat ani na jedno soudní stání soudruha Grebenířka staršího ??

9 1
možnosti

Jediným výsledkem jejich odboje je jejich vlastní prospěch, že se jim podařilo zdrhnout. Co dělali poté, tedy zhruba v období 1953-1989? Jak bojovali, co dokázali?

20 3
možnosti
Foto

Kupodivu ti zdejší šlechetní nelitují těch, které Urválek poslal na šibenici, kteří byli zastřelení při nepodařeném pokusu o překročení hranic nebo nepřežili vězení, lágr či uran. A jejichž rodiny byly rozvráceny - atd. Jak dopadli naši letci, co sloužili v RAF nebo ti, co se účastnili odboje, organizovaného západem.

18 13
možnosti

Pane Dvořáku, proboha, odkud jste vzal své moudro, že "zdejší šlechetní...atd." ? Co je to za nesmysl? Proč to těm, kteří neadorují vrahy Mašín, podsouváte?

Předvádíte tu opakovaně typické bolševické praktiky! Proč asi, že?

28 5
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.