Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DS

Dobrý den,

já mám právě kvůli relativnímu pohledu na celou situaci s touto teorií docela problém. Dokážu přijmout fakt, že světlo letí ve všech soustavách stejnou rychlostí. Už se mi ale nelíbí myšlenka, že dochází k "opravdové" dilataci času. Dokážu si ale představit, že může dojít k dilataci časové vizualizace.

Právě onen příklad s vlakem, kdy na nádraží jsou jedny světelné hodiny a ve vlaku druhé, ve mě vytváří pochybnost. Nejde mi o to, jak se stavy jeví, ale jaké skutečné jsou. V případě, že onen vlak zrychlí jen na dobu jednoho tiku a zase zpomalí, měl by pozorovatel na nádraží vidět posun v tiku hodin ve vlaku, ale pozorovatel ve vlaku by měl vidět zároveň posun tiku na nádraží a to v obou případech o stejný kus periody. Když oboje hodiny budou nakonec ve stejné soustavě, měly by být vzájemně zpožděné, což je vlastně nesmysl.

Vysvětlit by se to dalo pomocí zrychlení a pohybu vlaku, kdy zrychlení a přibližování způsobí vizuelně posun ve vnímání toku času ve vlaku u vnějšího pozorovatele, zatímco následné vzdalování a zpomalení způsobí návrat do pozorovatelova času, jakousi synchronizaci. Potom by tento konflikt s obojím zpožděním byl vysvětlen, protože ve skutečnosti by ke skutečné dilataci nedošlo, ale byla by jen zdánlivá.

Speciální teorie relativity mi tudíž připadá velmi slabá, protože pokud by mělo dojít k dilataci času jen u jednoho pozorovatele, pak zákonitě ten druhý musí být výjimečný, což znamená popření relativního pohledu, tedy nejzákladnějšího axiomu celé teorie.

0 0
možnosti
WW

Možná jste to vzal jen za nesprávný konec. Jde spíš o "rovnocennost" soustav, protože v každé soustavě (třeba ve vlaku, na peróně či na povrchu Slunce) má rychlost světla skutečně hodnotu c a každý vnitřní pozorovatel ve své soustavě svým přístrojem opravdu naměří a potvrdí rychlost světla c. To však znamená, že pokud všichni (ve vlaku, na peroně, na Slunci) naměřili konstantní "c", něco není v pořádku - na Slunci z důsledku OTR ubíhá čas pomaleji než na Zemi a na Zemi pomaleji než na její vyšší orbitě a pokud by platilo, že rychlost světla je stejná natvrdo, hypotetičtí slunéčňané by ji museli naměřit vyšší - přece za ten jejich jeden zpomalený "tik" by světlo urazilo delší vzdálenost, ale neurazí, protože i světlo se v rámci jejich soustavy zpomalilo tak, aby "vyhovělo" jejich jednomu delšímu "tiku" a tudíž i slunéčňané shledají rychlost světla ve své soustavě ke svému času naprosto normální, tedy c (graficky se to vyjadŕuje přeponou trojúhelníku pod nějakým úhlem, jakoby šlo po delší dráze a čas se odečte z odvěsny - transformace). Proto jsou soustavy rovnocenné v rámci "jejich" c a vše se kroutí podle času, mající vliv na vše. Z pohledu vnějšího pozorovatele byste dalekohledem zjistil, že hypotetičtí slunéčnané vše konají jako ve zpomaleném filmu a dokonce i jejich atomové hodiny jdou pomaleji. To samé byste pozoroval na Zemi z vysoké orbity, samozřejmě téměř neznatelně. Pokud by Vás napadlo "změřit" jejich zpomalené světlo, ve vaší soustavě už bude mít svou normální rychlost poplatnou času vaší soustavy, tedy normální c a tudíž nezjistíte nic. Proto má c přívlastek "absolutní". Změnu dohledáte jen skrze Dopplerův posuv - co bylo "zpomaleno", má menší frekvenci, tedy energii a naopak. Umíme to rozlišit od kosmologického posuvu... Důsledky STR nejsou tak výrazné, jako výše popsané důsledky OTR, ale je to stejné až na maličkost, že ve hře je rychlost a její změna. Mě vyhovuje kvantové vysvětlení, ale stačí, když si budete pamatovat, že co je v pohybu

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.