Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pochopte kontrakci délky v teorii relativity za pár minut

Následující výklad je tak názorný a jednoduchý, že ho můj jedenáctiletý synek pochopil během 20 vteřin. A dobře vystihuje charakter speciální teorie relativity, totiž to, jsou že její efekty projekce, i když objektivní.

Asi pro jednoduchost výkladu má blog Pochopte základní ideu Einsteinovy teorie relativity za pár minut, kde se vysvětluje relativita současnosti, 23 tisíc přístupů. Často ho totiž najdete na třetím místě v Googlu při vyhledávání termínu "teorie relativity", hned za Wiki a YouTube.

Dnešní blog je ale ještě jednodušší. Jde v něm o zkracování délek neboli jejich kontrakci, způsobené velkou rychlostí pohybu těles. Začněme něčím extrémně prostým. Představme si, jak určujeme délku tělesa v běžném životě. Současně změříme polohu obou jeho konců a rozdíl poloh dává jeho délku. Zůstaneme věrni Einsteinově koloritu a změříme délku vlaku. Přiložíme měřidlo k celé soupravě a dostaneme délku 15 metrů (obrázek A). Použili jsme na to hodně velké "pravítko". :-)

Měření délky vlaku nám dává výsledek 15 metrů.

Když vlak stojí, je jedno, kdy odečteme hodnoty, kterou nám ukazuje měřidlo na obou koncích vlaku. Vždy dostaneme 15 metrů. Kdyby se ale vlak pohyboval, musíme pozici začátku a konce soupravy odečíst v jeden okamžik, tedy současně. Kdybychom tyto dvě hodnoty změřili v různých okamžicích, postupovali bychom špatně. Dejme tomu, že se vlak pomalu pohybuje vlevo, ve směru šipky, viz obrázek B níže. Nejdříve přiložíme počátek měřidla, nulu, k začátku vlaku.

Pohybuje-li se vlak pomalu vpravo, můžeme nejdříve odečíst polohu začátku vlaku, a ta nám dává nulu.

Poté běžíme na jeho konec, abychom odečetli také jeho polohu. Ale než tam doběhneme, vlak se o něco posune, třebaže se pohybuje velmi pomalu. Pak zjistíme, že měřidlo udává pro polohu konce vlaku hodnotu 10, ne 15, viz následující obrázek C.

asff

Zdá se, že vlak je dlouhý 10 metrů ne 15! Pochopitelně jsme operaci provedli špatně! Překvapivě ale takové chybné měření může být správné, uvažujeme-li délku ve speciální teorii relativity (STR). Rychlosti v STR jsou ale podstatně vyšší, významně velké vůči rychlosti světla. Ale princip je ten, jaký tu vykládáme.

Měřidlo, které si můžeme představit v klidu na nástupišti, má totiž v STR jinou současnost, než jaká je z pohledu vlaku v pohybu. Soustava nástupiště, tedy měřidla, je jedna tzv. inerciální soustava (soustava bez zrychlení), a vlak je druhá inerciální soustava s jinou současností. Proto podle klasické fyziky špatné měření na obrázku výše je překvapivě měření správné v STR. Teď jen zobrazíme vlak správně podle teorie relativity, což nenabízí obrázek výše, ale obrázek D:

Takto vypadá vlak pohybující se velkou rychlostí v STR. Jeho délka ve směru pohybu je zkrácená, kontrahovaná.

Ano, je to známá kontrakce délky, tedy zkrácení těles ve směru jeho pohybu. Jejich rychlosti musí být ale velmi vysoké. Například aby se takto těleso zkrátilo o třetinu, jak tu uvažujeme, musí mít zhruba 3/4 rychlosti světla. Toto zkrácení si můžeme znázornit ještě jinak, a sice jako projekci jedné inerciální soustavu do druhé, v našem případě projekci vlaku do soustavy měřidla, na nástupiště. Ukažme to na obrázku E:

Šikmý vlak s délkou 15 m je vlak měřený ve vlastní inerciální soustavě, měřidlem, které je v klidu vzhledem k vlaku. Zkráceně ale vypadá vlak rychle se pohybující vůči nástupišti (zobrazenému měřidlu) z pohledu nástupiště.

Šikmo znázorněný vlak je vlak v původní délce 15 metrů. To je délka soupravy změřená přímo z ní samotné, tedy nějakým metrem, který je vůči ní v klidu. Pokud vlak měříme metrem, který se vzhledem k vlaku pohybuje (nebo vlak se pohybuje vůči němu, což je naprosto totéž), naměříme zkrácenou délku. Vlak se totiž vůči našemu prostoru (inerciální soustavě) vykloní i se svým prostorem (což je rovina současnosti) do 4. dimenze, tedy do času. Ale není to nic příliš záhadného, protože je to podobná projekce jako je stín šikmo držené knihy díky Slunci nad námi. Tento stín je také zkrácený a není to nic tajemného.

P.S.: Jestli někoho napadne, že bychom začali měřit ne začátek vlaku, ale jeho konec, a pak běželi k jeho začátku a zjistili, že se vlak vlastně prodloužil, tak uvažuje v Newtonově fyzice a ne v teorii relativity. V relativitě totiž pořadí měření určuje sklon roviny současnosti, tedy inerciální soustavy (lidově řečeno prostoru), a ta rozhodne, že se nejdříve měří ten konec, v jakém směru se těleso pohybuje. Na obrázku E je tento sklon znázorněn sklonem normálně dlouhého vlaku. Předek vlaku je nahoře vzhledem k měřidlu, což znamená, že měřidlo zaznamenalo údaj v minulosti (tedy dříve), neboť směrem nahoru čas stoupá a odečet pochopitelně mohl být proveden jen v okamžiku, kdy se začátek měřidla kryl se začátkem vlaku. Vlastně obrázek ukazuje moment odečtu polohy konce vlaku, protože konec se právě kryje s měřící škálou měřidla.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Chcete-li si speciální teorii relativity ještě více přiblížit, můžeme zkusit třeba v úvodu zmiňovaný blog Pochopte základní ideu Einsteinovy teorie relativity za pár minut, kde se vysvětluje relativita současnosti. Nebo výklad stálé rychlosti světla: Proč je rychlost světla stále neměnná - relativita snadno a názorně... atd.:
Teorie relativity jako symetrický klam a iluze?Ucelenější výklad - Teorie relativity pro ty, kdo si myslí, že ji nikdy nepochopí :

Proč neexistuje paradox dvojčatChybička pana Einsteina aneb proč není současnost jen iluzeKdyž chce náročnější téma: Vidíme hvězdy v minulosti nebo v současnosti?Je čas jen iluze?

Autor: Jan Fikáček | neděle 3.5.2020 18:29 | karma článku: 43,75 | přečteno: 3486x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3376x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 534x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 876x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.