Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč už nejsem vlastizrádce a fašista

Na Václaváku opakovaně proběhly demonstrace proti vládě, nebo spíš, v podání některých, proti demokracii a za Rusko. Někoho tam přivedly obavy z velkého zdražování energií a inflace, někoho proruské sklony, někoho obojí.

Pro někoho je psychologie těch, co tam demonstrovali, zcela nepochopitelná a někteří tvrdí, že to byli samí hlupáci. Podle všeho to vypadá, že úplný hlupák nejsem, ale dostal jsem se dříve do situace, ze které můžu psychologii těchto demonstrujících pochopit.

Bylo to ne zas tak dlouho po roce 1989. Učil jsem na universitě, kde reálné platy postupně klesaly. Nakonec jsem měl hrubý plat nějakých 11 tisíc Kč při cenách ne tak odlišných od dnešních. Ženatý, s dítětem. Manželka na to, co s tím jako udělám. Asi deset let do té doby jsem působil jen v akademické sféře, a měl jsem proto strach nastoupit do privátní firmy, kde by mohl být velký tlak na výsledky. Proto jsem si vymyslel pro podobné pozice, jakou jsem zastával, leč v privátní sféře, v té době nemožný plat 50 tisíc. Dlouho to firmy, které mi práci nabízely, nechtěly dát. A nabídek bylo dost, protože vedle fakulty jsem organizoval známou soutěž Miss Internet. Až mi nakonec jedna firma ten plat dala, a tak mi nezbylo než tam nastoupit. 5x vyšší plat by opravdu lákavý.

Tím ale začaly lapálie. Ne že bych svou práci nezvládal, ale práce v soukromé sféře je často nejistá. Firma začala mít finanční potíže, takže jsem tam po roce skončil. Nastoupil jsem do jiné a to vznikající firmy, která mi nabízela 30% z obratu, který byl zatím nulový. Po 3 měsících měla firma měsíční obrat milión, ale protože to byli podvodníci a škrťové, odmítli mi platit 300 tisíc podle smlouvy a vyhodili mě.

To už ale bylo v době, kdy mě nikdo neznal, a tak žádné nabídky nepřicházely, a v inzerátech se nabízely jen místa obchodníků, kde byl tlak na výkon byl extrémní, což bylo pro mě velmi nepříjemné. Byl jsem nezaměstnaný a bylo pro mě ponižující jít si pro podporu v nezaměstnanosti, takže jsem byl i bez peněz. Úspory klesaly k nule a byl jsem v depresi. Manželka na mateřské, což taky není žádné rito. Z jazyků jsem uměl jen slovensky, polsky a rusky, což bylo k ničemu a velmi mi to zúžilo výběr zaměstnání. Rostl ve mě tak vztek a zlost na systém. Před revolucí jsem se do takové situace nemohl dostat, zaměstnání bylo jisté, a plat na universitě byl v pohodě. Říkal jsem si, že přece nejsem prašivej, něco umím, a že je to vůči mě velmi nespravedlivé. 

Kombinace nezaměstnanosti, finanční nouze, neznalosti jazyků a strachu z náročného zaměstnání u privátních firem nebo v zahraničí, vlastně i strachu ze změny, mě dostal do nepříjemné psychické situace. A teď si představte, že někdo nemá ani vzdělání jako já, takže je v situaci ještě daleko nepříjemnější, když se začnou ceny zvedat a příjmy ne. Dobře chápu jejich vztek a frustraci, která se v nich obrací proti systému. Takový člověk cítí, jako já tenkrát, že společnost je pro něj cizí a nepřátelská. Nemá možnost udělat zásadní změnu, která zásadně změní jeho situaci.

A pod takovým stresem neuvažuje racionálně, chce jakoukoliv změnu, chce z toho ven. Vidí naději i v možnostech daleko horších, namlouvá si třeba, že by Rusové u nás vrátili bývalý socialismus s tehdejšími sociálními jistotami a klidným životem. Nezajímají ho ani statisíce mrtvých, který dnes Rusko způsobuje a že je to vlastně fašistický agresor.

A jak to nakonec dopadlo se mnou? Pomohla mi žena, a nakonec jsem se ve svých 50 letech zvládl něco, co bylo předtím pro mě v mém věku naprosto nepředstavitelné. Naučil jsem se anglicky. Bylo to dost drsné, půl roku každé celé dopoledne si uvědomovat svou neschopnost v tomto jazyce. A stálo to dost peněz. A i po tom půlroce bylo pro mě mluvení obtížné a mluvil jsem pomalu. Až později se to normalizovalo. A teď si představte někoho jiného na mém místě, kdo nemá podporu nikoho, a nemá ty možnosti. Úplně cítím ten silný nepříjemný stres z takové situace 

Uhádnete, v které zemi jsem se nakonec uchytil?

Nakonec jsem sice získal velmi dobré zaměstnání v zahraničí, ale tu nepříjemnou situaci si budu velmi dobře pamatovat celý život. Ne každý je svou povahou dravý podnikatel a žije v místě, kde je mnoho možností zaměstnání a mluví mnoha jazyky. Proto si myslím, že by současný systém měl zajistit všem lidem přežití a základní potřeby jako je jídlo, voda, teplo, elektřinu, bydlení (chamtivost realitek a přehnanost realitních cen jsou dost neuvěřitelné). Až nad touto úrovní ať se to klidně rve o prachy.

Já, dříve pecivál, vystrašený z nového, teď nemám problém cestovat kamkoliv po světě a kdekoliv se domluvit, najít si práci v jakékoli sféře. Měl jsem ale velkou podporu a bůh mi dal jisté schopnosti. Dovedu si představit, jak může být někomu, kdo takové štěstí nemá. Že to chápu, ale v mých očí neomlouvá podporu ruského fašismu, masové vraždění a masové mučení, zabíjení dětí atd. Bolest z vlastního těžkého života, je jako bolest zubů. Omezuje pozornost člověka jen na ten zub, oslepuje ho sebestředností, a navenek se pak člověk stává hloupě agresivní, omezený a je mimo realitu. Tito lidé koncentrují nemorální nelidský egoismus, a žádají vlastně pomoc. Tu pomoc, kterou Ukrajincům, kteří jsou na tom mnohem hůře, upírají.

Další blog:
Proč se skoro všechny děti ve Francii jmenují stejněJak sex zvyšuje schopnost řešit matematické úlohyJak vyrobit mrak duhových motýlů

Autor: Jan Fikáček | pondělí 31.10.2022 8:15 | karma článku: 40,90 | přečteno: 6191x
  • Další články autora

Jan Fikáček

Proč jsou izraelská média daleko méně proizraelská než česká?

A nejde jen o izraelská média. USA jsou přece dlouholetý a věrný spojenec Izraele, ale ani ony nestojí teď vždy na straně Izraele. Proč? Proč se snaží válečné tažení Izraele brzdit a volají po příměří?

16.4.2024 v 9:07 | Karma: 36,70 | Přečteno: 3322x | Diskuse| Politika

Jan Fikáček

Tak přece má foton hmotnost!?

Fyzika je úžasná věda, která proměnila celou naši civilizaci. Stačí vzpomenout třeba jen elektřinu bez níž by nebyly počítače, mobily, TV, osvětlení našich bytů atd. Ovšem výjimečně se v ní objeví i dost iracionální tvrzení.

9.4.2024 v 9:07 | Karma: 22,83 | Přečteno: 814x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Solvay institut - Einstein, Schrödinger, Planck, Heisenberg, Bohr atd.

Od roku 1911 se konají Solvayovské konference, kterých se ve dvacátých letech účastnili dnes nejslavnější fyzici jako Einstein, Planck, Bohr, Heisenberg. Tyto konference jsou známé hromadnými fotografiemi nejslavnějších fyziků.

2.4.2024 v 9:07 | Karma: 20,73 | Přečteno: 533x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Nahraďte svou ženu a děti umělou trpělivostí (inteligencí?)!

Tak jo, uznávám, že ženu a děti nelze umělou inteligencí nahradit ve většině případů, ale v jednom by to asi šlo, ne? :)

20.3.2024 v 9:07 | Karma: 24,49 | Přečteno: 875x | Diskuse| Věda

Jan Fikáček

Mašínové: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina!

Film Bratři o skupině Mašínů dostal v sobotu cenu za nejlepší film roku na Českém lvu. Jeho tvůrce na večeru prohlásil, že to byli hrdinové. Tak se pojďme podívat na jejich činy.

11.3.2024 v 9:07 | Karma: 45,75 | Přečteno: 6432x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27,  aktualizováno  17:51

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

KOMENTÁŘ: Trumpovy trampoty s potraty. Mohly by mu prohrát volby?

28. dubna 2024

Premium Donald Trump rozjíždí prezidentskou kampaň a průzkumy říkají, že to bude souboj prsa na prsa s Joem...

U Votic se srazila tři auta, ženu záchranáři letecky transportovali do Prahy

28. dubna 2024  15:57,  aktualizováno  16:33

U Votic na Benešovsku došlo k dopravní nehodě, havarovala zde tři osobní vozidla. Podle policie měl...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15,  aktualizováno  16:27

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.