Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ta věta asi jistá není, protože dneska umí částečně myslet i umělá inteligence. Například UI Alpha Zero dostala k dispozici jen pravidla šachu a během čtyř hodin se je naučila hrát jenom tím, že hrála proti sobě. A pak sehrála 100 partií se specializovaným šachovým programem Stockfish8 a ani jednou neprohrála (28 výher, 72 remíz).:-) Spíš bych se přikláněl k jistotě věty "Uvědomuji si svou existenci, tedy jsem", ale to mi asi taky rozcupujete.

0 0
možnosti
Foto

A ta umělá inteligence podle Vás není? Jak tedy mohla hrát šachy? ;-)

1 0
možnosti

I26v69a19n77a 81L51a76n52c58e

18. 1. 2023 11:21

Co když si všichni jenom myslíme, že "myslíme"? Možná ve skutečnosti jenom papouškujeme něčí názory a něčí velké ego. Něcí "Já", které nepochopilo, že není středem vesmíru, z nás udělalo ovce, které ani nesmí předstírat, že "myslí".

Papouškujeme a tedy: nemyslíme. Pokud nemyslíme, tak ani nejsme. A pokud nevyzařujeme energii myšlení a nejsme, je naprosto vpořádku se zbavit nemyslícího stáda?

0 0
možnosti
Foto

To ale vůbec není podstatné v té větě. Už je v blogu ostatně naznačeno, že stejně komplikované jako "já" může být i "myšlení". Stačí ale místo myslet dá "uvědomuji si", nebo ještě lépe "cítím", a je to.

1 0
možnosti
Foto

Bolzano by asi nesouhlasil.

0 0
možnosti
Foto

Tak, o pravdě nerozhoduje Bolzano, ale pouze logika a empirie. :-)

0 0
možnosti

R57i64c87h36a17r22d 47M57a62y

17. 1. 2023 13:01

Jednu z hypotéz, co je to vědomí (zjednodušeně vědomí = to, co informace "cítí", když je její zpracování integrováno) uvádí Max Tegmark ve své knize Život 3.0 v souvislosti s úvahami o možném vědomí budoucí vyspělé AI.

0 0
možnosti
Foto

No, to je dost nesmysl, navíc nic nevysvětlující. Intuitivní chápání vědomí je daleko jasnější než tohle. :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 310
  • Celková karma 30,45
  • Průměrná čtenost 3149x
Vystudoval chemii (SŠ), kybernetiku, řízení, ekonomii a teorii systémů (interdisciplinární studia - VŠ), je obecně uvažujícím člověkem někde na pomezí mezi přírodními vědami a filosofií. Roky vyučoval filosofii fyziky a virtuální reality na PřF a MFF UK v Praze. Od září 2021 Ph.D. se zaměřením na filosofii fyziky a matematiky. Pracoval jako evropský expert pro "Future Technologies", 7 let pak v jedné z nejvyšších evropských pozic v počítačové bezpečnosti. Momentálně finanční expert na evropské úrovni. V letech 1991-7 byl předsedou společnosti Mensa ČR. Je členem světové vědecké Společnosti pro filosofii času. Absolvent Oxfordského kurzu Filosofie vědy. Více informací zde.

Chcete-li sledovat diskuse v "jeho" skupině, připojte se do Vědecké filosofie & Fyziky (nejen). jfikacek@gmail.com
 
Upozornění: Toto je popularizační blog pro veřejnost, neberte ho tedy jako vědeckou dizertační práci. Někdy je to jen divoká fantazie. Na druhé straně se snaží udržovat jistou vědeckou kvalitu, takže "esoterické" komentáře nejsou vítány. P.S.: Osobně útočné a odborně velmi nekvalitní komentáře, zejména velmi dlouhé, budou mazány.